عصر نو
www.asre-nou.net

شوراهای اسلامی شهر وروستا ، رویدادها و چالش ها

سخنانی با همشهریان عزیز،و انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان شورای اسلامی بندر انزلی
Wed 12 06 2013

فرهاد عمیدی

farhad-amidi.jpg
و با سلام ودرود به همه دوستداران انزلی
بی شک یکی از اصول مترقّی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اصل یکصد آن است،که بر ایجاد تشکل هایی با عنوان شوراهای اسلامی شهر وروستا تاکید دارد ،و در یک فضای منطبق بر موازین مردمی و عقل عملی ،میتواند تفسیر و بروز گردد و بستر ساز توسعه ای پایدار باشد، چرا که شوراها، ضمن اینکه بستر نظارت و مشارکت عمومی را در امور شهری وسیله اعضا منتخب مردم فراهم مینماید، در عین حال میتوانند بخشی از پایه و.اساس دموکراسی در جامعه را ،پی ریزی نماید.
با توجه به نکات فوق و ضایعاتی که از سیاست های انقباضی و انحصار گرایی ،واجبار در محدویت انتخاب ،وعدم رعایت حداقل حقوق شهروندان با فرهنگ و ترقی خواه و قهرمان پرور انزلی ،در طی چند دهه اخیر مقدّر و تحمیل گشته است، و به جهاتی سیاسی ،این جغرافیای زیبا وزاد و بوم استثنایی را از بهره وری از استعداد ها و توان بالقوّه موجود خود ،محروم ودر سایه کمتر توسعه یافتگی ،فرتوت و گاه با مناظر حزن انگیز و ملال آور شهری، از زمره شهر های عقب مانده گردانده است ، برعموم شهروندان فرهیخته، آشنا و عامل و دلسوز نسبت به حقوق شهروندی و دوستداران انزلی فرض است ، که در هر شرایط ممکن ،در جهت استیفای حقوق شهر وندی خود به مثابه ((شهر ما خانه ماست ))، سخت بکوشند، لذا به جمیع جهات خواهشمند است ، همشهریان محترم در جهت راهبرد موازین شهروندی ، به نکات زیر توجه فرمایند،:
ابتدا به ساکن ،از نادر داوطلبان احتمالی مستقل و محترم نمایندگی مردم در شوراهای شهر و روستاهای انزلی ،که توسط هیئت عالی نظارت بر انتخابات تایید شده و مدعی دغدغه های مردم شهر و داشتن راه حل های ممکن گردیده اند، ونیز توان رویارویی با شدائد و موانع ناشی از انسداد روابط غیرقانونی و مرضی ناشی از لابی های رانتی و باندی را در خود می بینند، و آماده اند تا با اعتماد بنفس و بر حسب موازین قانونی و در جهت حفظ حقوق شهروندان قدمی برای بهبود زندگی شهری بردارند ودر رقابت های انتخاباتی وارد شوند ، ((که در شرایط فعلی ،خود از وظائف خطیر شهروندی است)) بخواهید، که به پرسش های زیر پاسخ داده و متعهّد آن شوند :
آیا ،پیشاپیش، قانون شورا ها ،بخصوص 34 بند و 9 تبصره ، از ماده 71 این قانون را که در وظایف شورا نوشته شده است مطالعه فرموده اید ؟، با توان و محدویت های قانونی و اجرایی آن آشنایی کامل دارید؟ و متناسب با آن برنامه ای دارید، وانجام این وظایف را در توان خود مشاهده نموده اید.؟
آیا تجربه مدیریت اجرایی ،عمرانی در امور شهری دارید،؟ با امورات حقوقی مربوط به اجرا آشنا هستید؟ برنامه وراهکارهای گذر از انسدادهای قانونی را دارید.
متاسفانه ، بر اساس موازین فوق، و تجربه 14 ساله شهروندان فرهیخته شهر انزلی ، وعملکرد رانتی وباندی ویا بی تجربه گی وندانم کاری های اعضا ی شورا ها، نه تنها نتیجه مثبت ارزیابی نمی گردد، بلکه عملکرد منفی آن به جهات زیر موجبات اصلی عقب ماندگی و کمتر توسعه یافتگی ،نسبت به همه شهر های ایران، از جمله در همین منطقه گیلان گردیده است،. اهم تجربیاتی که موجبات چنین نزولی را فراهم آورده . و متاسفانه بنظر هم نمی رسد که در چشم انداز شورای جهارم شهر انزلی هم برطرف گردد، به قرار زیر است،:
1-بدلایل اعمال سیاست هایی که روشن است و جایش دراین مقال نیست، انزلی تنها شهری است که در هر فرصتی و تقریباُ از سال های 1325 تا کنون دارای انجمن شهر و یا پس از انقلاب ،شوراهای شهر بوده است و پیوسته دستخوش بازی های ناسالم سیاسی گردیده است، ومتناسب با فضا و زمان در امتداد سیاست های حاکم ،افت و خیزهایی را تجربه کرده است، و متاسفانه هم اکنون هم ، به همین دلیل و پیشینه، شورای شهر، نه بر اساس منافع ملی شهروندان انزلی ،بلکه در انحصار مطامع سیاسی و منافع رانتی وباندی جناح های مختلف ،دستخوش تلاطم و از جهاتی موجب فروریزش ارزش ها و حقوق و منافع ملی شهروندان انزلی گردیده است، شهر از آن همه شهر وندان و خانه همگان است ، حذف نمایندگانی از آحاد و جمعیت های مختلف شهری ، بر اساس جهت گیری های سیاسی غیر موجه و غیر قانونی، حذف بخشی از شهروندان و حقوق ملی شان است، اصول و موازین حقوقی شهروندی و منافع ملی شهر ،در هر چشم انداز سیاسی امری ثابت و قانونی است و تا زمان تغییر ، نبایستی تابع مطامع انحصاری و سیاسی ی موقت و زود گذر گردد. اختلاف در آرا امری طبیعی است و انطباق حقوقی مورد اختلاف، امری قانونمدارانه در جهت رسیدن به درکی مشترک، در برنامه های توسعه شهری و روش های اجرایی است، واز شیوه های پسندیده فرهنگ ، و متمدّنانه است. با این حال باید پرسید،:
چرا اعضاء شورا شهردار تحمیلی را برمیگزینند !؟ تا بعد با او در در تمام مدت نمایندگی در گیر شوند؟چرا پای اعضای شورا به دادگستری کشیده میشود؟ آیا ارتشاء و اختلاس رسانه ای شده ی کثیری از اعضاء شورا ها در استان گیلان، از این نمونه ها و محصول چنین سیاست های باندی ورانتی نیست؟، آیا تاخیر یا خواب پروژه های اساسی و نمونه زیر ، در گرو سیاست های انحصاری و کشمکش های انتخاباتی نبوده است ؟
1-الف – طرح کنار گذر انزلی - 15 سال است که زخمی و نیمه کاره رهاشده است،. در واقع، کشمکش ها و انحصارگرایی و عدم مسئولیت پذیری کارگزاران سیاسی،زیست محیطی و فرهنگی کافی بود، تا دلایل اصلی آلودگی و تخریب تالاب به فراموشی رفته، زمینخواری در حاشیه مرداب ، دفن زباله ، سموم ناقل ناشی از پس آب کشاورزی ،ساخت و ساز های غیر قانونی ، وجدال انتخاباتی و...فراموش شود، و پروژه به خواب رود.
و فراموش میشود که زیباترین و دلپذیرترین و پاکترین دهکده های مسکونی و تفریحی و گردشگری در مناطقی از اروپا و آمریکا و ..کشورهای پیشرفته در کنار دریاچه های زنده و پاک و مملو از ماهی و پرنده های وحشی احداث گردیده و چه بسیار آزاد راه ها و بزرگراه هایی که از میان جنگل و دریا و تالااب ها گذر میکند. و چه بسیار مسیرهای ترافیکی که با کار فرهنگی شهروندانش ، مسیر ترافیکی را برای خانواده ماهیان و یرندگان ،گوزن ها و....حتی قورباغه ها، در زمان تولید مثل و غیره ، باز و پاک نگهداری ،و اکو سیستم را حفظ میکنند ، و جاذبه های جدیدی از زندگی و حیات حیوانات در کنار انسان می آفریند،.
و البته که، "انسان حق گرفتن محیط و حیات زندگی هیچ موجودی را که خود نیافریده است ندارد ."
و هیچ تالابی ، نظیر تالاب بیمانند و بین المللی انزلی بدلیل آلودگی با چنین سرعتی رو به نابودی نمی رود..
1-ب- طرح بسیار مهم و اساسی جمع آوری و تصفیه ئ فاضلاب های انزلی غازیان و حاشیه مرداب که امکان نجات مرداب را از مهمترین عامل آلودگی انسانی فراهم میکند ،حدود 10 سال است ،که زخمی شده و پس از تعویض پیمانکاران و احداث تصفیه خانه ها، خواب رفته و رها شده است.بوی گند پس آب های شهری و صنعتی در محل ریزش به تالاب یا آبراه های حاشیه انزلی از بولوار و پارک ساحلی وشنبه بازار ، قلم گوده ،سوسر ، اطراف پیل بازار روگا ،تا رشت، حال هر رهگذری را بهم می زند. آبراه ها از گله ماهی ها تهی شده،دیگر نه از ماهی خبری است ،نه حتی قورباغه و لاک پشت و مار ، .
1 -ج-طرح احیای تالاب بین المللی انزلی با اعتبار 100 میلیاردی ، مثل خود تالاب راکد شده وشریان های شستشوی طبیعی از کار افتاده ،تالاب نیمه جان به حال خود رها شده ،.وکسی به فکر پیگیری و کسب و جذب این اعتبار یکصد میلیاردی نیست،.
1-د – پل نیمه کاره انزلی –در اصلی ترین ورودی و چشم انداز شهر، 5ساله شده و نصفه نیمه رها گردیده است .و...چهره ای زشت به ورودی شهر داده است.
2-"شوراها نمایندگان مردم اند و نه نمایندگان دولت و گروه ها، که در محدوده توصیه ها و زد و بندهای گروهی و اداری انجام وظیفه کنند"،.از جمله:
2-الف- طرح جامع و تفصیلی هر شهری ، فضا های کاربری هر منطقه را با توجه به اولویت ها ، توسط گروه متخصصینی از مهندسین مشاور خبره ،و با همکاری وزارت خانه های تابعه، با هزینه های گزاف ملی ،وبا بررسی جمیع جهات اجتماعی، با ارزشگذاری جایگاه المان های شهری ، چه از منظر زیست محیطی ، ترافیکی ،اداری ، تجاری وسیاحتی و فرهنگی و ورزشی ونماد های تاریخی و بهداشتی و..غیره طرح و تهیه نموده و در اختیار نمایندگان دولت و ضابطین اجرایی ،یعنی شهرداری وشورا ها نهاده است،.با همه ایرادها و تغییرات طرح ، که بعلت ندانم کاری های مسئولین ، یا زد وبند ها، که از چند دهه قبل تجمیع گردیده است، رعایت مراتب و موازین طرح جامع و تفصیلی ،از اصول اولیه شهرداری و شهر سازی و داشتن شهری نمونه در دراز مدت است . فروش وتبدیل و واگذاری فضاهای شهری ، با هر عنوان و مصلحت سیاسی عقیدتی، و... در جریان رانت های انتخاباتی و... ضایع نمودن حقوق شهری و شهرداری و شهروندان است، ."شوراها بعنوان نماینده مردم ، از هر نوع تغییر غیر قانونی فوق الذکرباید ممانعت بعمل آورند."
2-ب – شوراها بعنوان نمایندگان مردم ،و نظام مهندسی بعنوان بازوی اصلی معماری وشهر سازی شهر، میبایستی در رابطه تنگاتنگ با هم ،وهمکاری نزدیک وعملی با شهرداری باشند ، تا اولاُ شهرداری تیول و بنگاه معاملاتی مهندسین شهرداری و کارگزاران و ضابطین نگردد ، و ارتشاء و زدوبندها و دور زدن آئیین نامه و ضوابط و تقسیم و دست بردن درسهمیه مهندسین دفاتر و غیره صورت نگیرد، و ضوابط و مقرّرات در جریان ساز و کارها ،و در طرح و نظارت واجرا، وتغییرات پروژه بشکلی قانونمند اجرا شود، و ثانیاُ، بخشیی از کارهای شهرداری که بعنوان اسرار مگو پیوسته صفحه 2
مورد سوءاستفاده قرار گرفته اند،(( از نظر نوع کاربری ، سطح اشغال ،ارتفاع بنا ،حریم های قانونی و ...که برای طراحی و نظارت واجرا وصدور پروانه ساخت و پایان کار لازم است ))، به دفاتر مجاز مورد تایید نظام مهنسی و شهرداری سپرده شده ، و بطور پیوسته ای مورد بازرسی اعضاء شورا ،بازرسین نظام مهندسی ،و رسانه ها قرار گیرد .،
2-ج - میدان اصلی شهر در طرح جامع شهری و رابطه و اتصال آن با پل ومهمترین نماد شهر منار و بولوار و سی متری و...که در طرح جامع هر شهر گردشگری بعنوان چشم و چراغ شهر در نظر گرفته میشود، و می باید وسیع و دلپذیر و شاد و آرام باشد ، در بدو ورود با نمای بناهای مخروبه ،به نماد های جنگ جهانی دوم بدل شده است ،و آنگاه بعد از پل ،در ورودی میدان به "شنبه"بازاری !؟ دائمی میرسی، که،تحت عنوان دلسوزی برای دست فروشان بیکاران و....((که این قشر زحمتکش می باید با اتخاذ سیاست های اصولی در مکان و جا نمایی های طرح جامع ،در بازارهای محلی و موقت و. یا دائم مدرن،مدیریت و کارسازی شود)) درقول و قرار های تبلیغاتی و انتخاباتی ،این مهمترین و گرانترین نقاط شهری ،در شنبه بازار و بلوار و شوارع شهری را،در اختیار دائم آنان نهاده اند، که متاسفانه به کانونهای ضد فرهنگی در قلب شهر بدل گردیده است،. و پس از آن ،در گذر از شنبه بازار دائمی و بساط غیر بهداشتی ماهی فروشان ، میدان اصلی شهر ، بر خلاف مصوبه شورای اسلامی بندر انزلی ودادن مجوزهای غیر قانونی ،((در میدان شهر نباید بانک احداث شود))با ورودی تنگ وباریک ،به مرکز بانک ها و فضاهای مزاحم بدل شده و میشود.
2--د- احداث گارگاه های بزرگ کشتی سازی در مرکز شهر و در زیباترین چشم انداز کانال، که برای شهر وبندر کوچک و کم مساحتی نظیر انزلی، بسیار سنگین و غیر قابل توجیه وهزینه بربوده،و بار زیادی از آلودگی ترافیکی و چه وچه را به شهر تحمیل میکند ، و این در حالیست که نیروی دریایی زمین و فضای لازم را در روبروی شهر صنعتی انزلی در اختیار داشته و دارد،که هم به لحاظ مساحت و هم نزدیکی به زیر ساخت های آماده و قابل دسترسی شهر صنعتی ، برای کارگاه کشتی سازی مناسب تر بنظر میرسد، و تا کنون نه اعضاء شورا و نه مسئولین شهری از ترس مسائل امنیتی حتی حاظر به گفتگو در باره این کارگاه نیز نمی باشند، .
2-ه- طرح جامع و تفصیلی بنادر ودریانوردی انزلی ،سرخود و بدون هماهنگی با طرح جامع شهری از مدت ها پیش در حال اجراست ، گویا بندر منطقه ی خود مختاری جدای از شهر انزلی است،و هیچ مسئولیتی در قبال آلودگی ها ی مختلف ترافیکی صوتی و هوا، تخریب محیط زیست دریایی وساحل،و تخریب را ه ها ،و تاسیسات شهری و بهداشت شهروندان ندارد ، ساخت مسیر تردد تریلی ها در خیابان اطبا و میدان نخل ،حداقل کار ممکن است، که نه برای شهروندان ،بلکه برای سهولت تردد تریلی ها به محوطه بندری احداث گردیده، بندر و کشیرانی تاکنون در قبال بستن راه بسیار قدیمی و آبی تردد مردم غازیان به انزلی ،هیچ مسئولیتی احساس نکرده است((مسیر فوق ، مسیر بسیار زیبا و فرحبخشی بود که در امتداد خیابان رمضانی از جلوی ساختمان قدیمی اداری به لبه کانال میرسید واز آنجا با قایق به بلوار انزلی ختم میگردید که در سالهای اخیر به محوطه بندر تجمیع گردید))
، ونیزدر قبال،تخریب چشم انداز ارزشمند دریا ، از بلوارو موج شکن زیبا ی قدیمی، و یا در ازای بازیافت اراضی اطراف موج شکن قدیمی ، هیچ گونه فضایی از اطراف موج شکن بزرگ قسمت غربی را، جهت ترمیم چشم اندازهای گردشگری ،و نیازهای تفریحی به شهروندان انزلی اختصاص نداده است، و از این جهت مورد انتقاد شدید شهروندان قرار دارد ، و بهردلیل، شورا ی شهر نیز تا کنون در این مورد بی خیال و مغفول مانده ،و درجهت انطباق با خواست ونیازهای شهروندان به مسئولیت خود عمل نکرده است.
3-و اموال و املاک شهرداری در مالکیت شهر و عموم شهروندان است ،- اهم وظایف شورا در قبال موکّلین بشرح زیر است:
کوشش در حفظ اموال و املاک شهرداری و ممانعت قانونی از زد وبند و تخلّف سودجویان ،در تجیمع زمین شهرداری به سند خود، ویا جعل امضا و مهرشهرداری جهت تفکیک زمین های فاقد مجوّز ، اقدام به ساخت وساز ویا تعریض بدون مجوّز در املاک اجاره ای شهرداری ،. ممانعت و در صورت نیاز قلع وقم مورد تجاوز به حریم عمومی و حریم آبراه های شهر وساحل، که جزو زیباترین مکانهای شهری اند، و نبایستی تحت معادلات سیاسی،فامیلی ،رانتی وباندی ،با چشم پوشی یا زد وبند کارگزاران ، پیوسته در معرض تجاوز وساخت و سازهای غیر مجاز و زشت قرار گیرد، و موجب تخریب فضاهای عمومی و زیبای شهر شود.نمایندگان شورا در طول چهارده سال پیوسته این تخریب ها را دیده اند، کدام تجاوز قلع وقمع شده است؟ تجاوز آشکار به حقوق عمومی نیاز به شکایت ندارد که ،شهرداری و اعضاء شورا خود مدعی العموم می باشند ،موکلینشان به آنان چنین حقوقی را تنفیذ کرده اند، بسیار دیده شده است که حسب گزارش تلفنی یا شفاهی مردمی ، شهردار ومسئولین و ضابطین و اعضاء شورا ، می گویند شما باید شکایت مکتوب کنید،و بدین وسیله مسئولیت خود را فراموش ودر واقع منکر تجاوز میشوند ، یا در روابط باندی و رانتی شاکی را در هزار توی دادگستری و شهرداری و شورا خسته ، و تجاوز را مشمول مرور ایام میگرداند،.وبعد بگونه ایست،که زور شهردارو شورای بعدی هم به متخلّف نمی رسد. سدّ معابر عمومی نیز از این قبیل است.
4- تجربه این 14 سال شورا نشان میدهد که ،اعضا و کارگزاران شورا عموماُ، در انحصار جناح های مختلف سیاسی حاکم ودر سیستمی رانتی وباندی جا خوش کرده و اعضائ نسبتاُ بیطرف نادر، در تصمیم گیری ها ،یا دنباله رو یا غائبند ،و تصمیمات شورا در بسیاری مواقع با اکثریت نسبی یا بدون حضور اکثریت ، صورت جلسه یافته و بعد به امضای طرف های غائب میرسد، که بلحاظ حقوقی مشکوک و به لحاظ اجتماعی بیقیدی و دهن کجی به موکّلین خودی است.
5-برگزاری مخفی جلسات شورا میتواند حکم زد وبند رانتی و باندی و در حکم ارتشاء و اختلاس باشد.تنها در شورای دوم بندر انزلی است ،که جلسات شورا از طریق مدار بسته پخش علنی گردیده و موکّلین خود را آنهم نه در همه موارد ، در جریان تصمیمات شورا نهاده است. تصمیمات شورا نه امنیُتی ونه سیاسی ، بلکه در مورد شهر و حقوق شهروندان آن است و باید بشکلی علنی وبا حضور ناظران و بازرسان موکّلین و نمایندگی رسانه ها برگزار گردد. مذاکرات خصوصی با متخلّفین و فروش زیر میزی و غیر قانونی حقوق شهروندان و شهرداری نیز از این قبیل بوده است.
6- ساحل دریا و آبراه ها و تالاب پیوسته توسط عوامل زمین خواران مورد تجاوز بوده ،و با تعویض دوره ای اعضاء شورا و شهرداران بعنوان مدعی العموم ،تعقیب متجاوز عمداُ یا سهواُ مشمول مرور زمان میگردد.
7- شوراها نمایندگان مردم در امور شهری و نهادهای مردمی اند، نه فقط مسئول اداره شهرداری، اینان بر اساس مسئولیت خود در برابر موکّلین میباید به همه اموری که مربوط به برنامه های نهاده های مدنی و شهروندان است توجه نموده،و در فرایند شکل گیری و احداث زیر ساخت های آن ،(اگر چه در دوره نمایندگی شان شکل نگیرد ) بعنوان یک پروژه دراز مدّت همکاری و اهتمام نمایند، از جمله:
7-الف- تهیه سالن های اجتماعات شهرداری با موضوع هنری و فرهنگی و دراختیار نهادن دوره ای یا دائم آن به نهاد ها و انجمن های هنری و فرهنگی در جهت ارائه سخن رانی ها و نمایشگاه های هنری ، برای جماعتی که توان واستطاعت تهیّه آن را ندارند .((که متاسّفانه در دهه های اخیر سالن های قدیمی انزلی از جمله سالن شهرداری ،سالن ارامنه ،سالن فردوسی ،سالن مهدخت ،سالن هلال احمر انزلی، از حیض انتفائ عام خارج گردیده است.،و منزلت استادان و هنرمندان به کمتر از چایخانه ها و فروشندگان ضد فرهنگی دم ودود و قلیلان بولوار و شو های مبتذل فرو کاهیده است.))
7-ب- اعضاء شورا باید بدانند، که شهر فقط مرکز شهر نیست، طرح های ورزشی و ورزشگاه ها ،آموزشی و آموزشگاه ها و بهداشت و درمانگاه ها و بیمارستان ها ، عمرانی وتاسیساتی و ....غیره حاشیه شهرها ، به همان اهمیت مراکز شهری است همچنین است ساماندهی و نظارت نزدیک ،بخصوص بر امور سرپرستی اطفال بی سرپرست و بد سرپرست ونیز کسبه وبازاریان وامور صنفی ،هتل ها و مهمانپذیر ها،اسکان موقت،آموزش و پرورش و گورستان وغیره،و در کلّیت آن حمایت از طرح ها و پروژه های مردم نهاد.از طرح های امداد و نجات و راهنمایی ورانندگی و غیره
8- شورا موظّف است که در جهت جذب سرمایه گذاری های کلان بخش خصوصی در امور عمومی و غیره ،با دعوت و طرح پیشنهادهای عملی ،کارسازی ،و نیروهای بلقّوه موجود را در این جهت ساماندهی کند ...
9- بویژه و بطور یقین، در تمامی امور و اوصاف ،نماینده صالح شورا باید با بهره گیری از مشاوره ی نیروهای متخصّص و کار آمد درون شهری ، موانع و راه کارهای امور توسعه را ،مورد بررسی و نظارت دقیق قرار دهد و طرح ها و پشنهاد های اصلاحی و راه حل های کاربردی در زمینه های لازم ،بخصوص شکست انحصار تیولداران دفتر و دیوان شهرداری را تهیّه ،و ضمن ارائه به مقامات ذیربط ،به موکّلین و شهروندان نیز ، گزارش کند تا مورد وثوق و اطمینان شهروندان قرار گیرد تا شهروندان شهر را خانه خود بدانند.
حال انتخاب با همشهریان عزیز است ، اگر چنین نماینده ای را سراغ دارید، .؟به دیگران نیز معرفی کنید، خواهشمند است، توجه فرمایند ،که تعهّد به وظائف شهروندی ، در انتخاب نماینده ی شورایی دانا و شجاع و عامل به موازین فوق است ، که منتهی به افتخار شهروندان به شهروندی شهری نمونه چون انزلی خواهد گشت ، ونه انتخاب بر حسب دوستی ، فامیلی و باندی و رانتی ، که در دراز مدّت به ضرر همه ،حتی فریبکاران تمام خواهد شد و دودش به چشم خودشان هم خواهد رفت.
پیروزی همشهریان عزیز در جهت و امکان توسعه ی پایدار برای شهر زیبا و با زاد و بوم استثنایی انزلی را آرزومندیم .
شهروندی از شهروندان خاموش و دوستدار انزلی خرداد 1392 خورشیدی
فرهاد عمیدی