عصر نو
www.asre-nou.net

مصدق هيچگاه ديدگاه های ناسيوناليستی افراطی و شوونيستی نداشت.

مصاحبه با دکتر حسین موسویان مسئول تشکیلات و رئیس هیئت اجرائیه جبهه ملی ایران
Fri 20 03 2009

mousavian.jpg
(۲۸ اسفندماه ۱۳۸۷)
جناب آقای دکتر موسويان با سلام و تشکر از اينکه وقت خود را در اختيار ما ميگذاريد،
مايل بودم در چند مورد نظر شما را سوال کنم:
اول در مورد مراسم چهاردهم اسفند، اخباری که به خارج رسيد حاکی از اين بود که علی رغم مشکلات فراون عده بيشتری نسبت به سال گذشته در مراسم شرکت نمودند لطفا نظر خود را در مورد چگونگی برگزاری مراسم بگوييد.

قبل از اينکه به سوالات شما پاسخ بدهم اجازه ميخواهم از فرصت استفاده نموده جشن فرخنده و ملی ايران نوروز باستانی را که مقارن با روز بزرگ ملی شدن نفت هم ميباشد به شما و همه هموطنان ارجمند در سراسر جهان تبريک عرض کنم و ارزو نمايم که سال جديد سالی پر از موفقيت برای اين مرز و بوم و برقراری دموکراسی و رفاه برای ملت ايران و سال اعتلا و شکوفايی و آزادی ميهن عزيزمان باشد. در مورد سوال شما بايد عرض کنم که مراسم چهاردهم اسفند سالروز درگذشت مصدق بزرگ امسال بسيار باشکوه برگزار شد. تعداد افرادی که برای ادای احترام به مصدق از سراسر کشور به احمدآباد آمده بودند بين دو هزار و پانصد تا سه هزار نفر تخمين زده ميشدند. کاروان جبهه ملی ايران متشکل از حدود پانصد نفر از سران و اعضای سازمانهای جبهه ملی و اعضای حزب ايران و حزب مردم ايران ساعت ده و نيم صبح به احمدآباد وارد گرديد. از ساير احزاب و جمعيتهای طرفدار نهضت ملی و راه مصدق حزب ملت ايران، نهضت ازادی، جاما، جنبش مسلمانان مبارز و نيروهای ملی مذهبی در مراسم شرکت داشتند. حضور دانشجويان دانشگاهها و بانوان در مراسم چشمگير بود. در اين مراسم آقايان دکتر محمود مصدق، حسين شاه حسينی و دکتر بهروز برومند پيرامون مواضع و نحوه تفکر دکتر مصدق سخنرانی کردند و مراسم با خواندن سرود ای ايران و سرود يار دبستانی پايان پذيرفت. اين اقبال بزرگ مردمی از مراسم سالروز درگذشت دکتر مصدق نشان ميدهد که ملت ايران در اين روزهای تيره و نابسامان تاريخ خود راه مصدق و طرز تفکر آن بزرگمرد را که همانا استقلال و دموکراسی و جدايی دين از حکومت است راه نجات و رهايی خود ميداند.

سوال بعدی: چند ماه قبل شما در مصاحبه با سايت مليون صحبت از اسب تروا کرديد. به استنباط ما منظور شما هشدار در مورد يک گرايش فکر ی نادرست در درون جبهه ملی بود. حال آنکه عده ای تصور کردند هدف شما در مورد افراد خاصی بوده است امروز اين مسئله را چگونه ميبينيد؟

پاسخ: بله اشاره من به اسب تروا دقيقا اشاره به يک جريان و طرز تفکر بود که برخی با سطحی نگری و عدول از اصول اعتقادی مصوب جبهه ملی گوشه چشمی به بازماندگان رژيم استبدادی و فاسد و وابسته گذشته داشتند متاسفانه حاکمان جمهوری اسلامی با عملکرد ناصحيح و تشنج آفرينيهای بی مورد در سياست خارجی و مسائل داخلی و عدم رعايت حقوق ملت و بی اعتنايی به اعلاميه جهانی حقوق بشر و سوء مديريت اوضاع کشور را آنچنان بحرانی و اسفبار نموده اند که عده ای سطحی نگر بی توجه به اينکه اين همه گرفتاريهای امروزی ملت ايران نيز ريشه در عملکرد حکومت ديکتاتوری و فاسد و وابسته گذشته دارد مرتجعانه ميخواهند باز هم به طرف آنها نگاه کنند ولی پس از آن هشدار مهم و به موقع هيئت رهبری و هيئت اجرائيه جبهه ملی و آن اشاره ای که بنده در مصاحبه نمودم خيلی ها چه در داخل و چه در خارج از کشور مواضع خود را تصحيح کردند و به اصول اعتقادی جبهه ملی که همانا اسقرار حاکميت ملی، دموکراسی و استقلال در نظام جمهوری و با رعايت اصل جدايی دين از حکومت است توجه پيدا کردند و نقشه چسبانيدن جبهه ملی ايران به يک جريان ناصواب آزموده شده ناموفق ماند.

سوال: اخيرا بعضی گرايشات و اظهارات به شدت ملی گرايانه و افراطی از طرف بعضی افراد وابسته به جبهه ملی ديده وشنيده ميشود. آيا ملی گرايی جبهه ملی اينگونه است؟

پاسخ: جبهه ملی مکتب مصدق است و ملی گرايی آن هم ملهم از شيوه ناسيوناليسم مصدق ميباشد. مصدق هيچگاه ديدگاههای ناسيوناليستی افراطی و شوونيستی نداشت. ملی گرايی او در حقيقت مردم گرايی و مردم دوستی و تلاش برای سعادت و رفاه ملت ايران از راه برقراری حاکميت ملی و دموکراسی و مقابله با نفوذ و سلطه بيگانگان و حفظ استقلال و تماميت ارضی اين سرزمين بود و بس. ملی گرايی جبهه ملی نيز همين گونه است. ما به تاريخ گذشته خود افتخار ميکنيم ولی هيچگاه برتری جوئی برای آن نسبت به تاريخ ساير ملل و جوامع بشری نکرده و نميکنيم و اصولا برتری خواهی نژادی و قومی از نظر ما محکوم است.

سوال: در ماههای گذشته شاهد مقالات و سخنرانيهايی در مورد عملکرد شادروانان دکتر بختيار و دکتر سنجابی در هنگام انقلاب بوده ايم که در مورد هر يک موافقان و مخالفان مطالبی ابراز داشته اند، نظر شما در مورد اين اظهارات چيست؟

پاسخ: به گمان من در شرايط ناهنجار فعلی و گرفتاريهای عظيم و فشارهای سنگينی که در مقابل آزادی خواهان و ميهن دوستان اين کشور وجود دارد طرح اينگونه موارد نفاق برانگيز و دامن زدن به آنها به هيچ وجه به مصلحت مليون ايران نيست و جز ايجاد اختلاف بيهوده و تضعيف مليون نتيجه ای در بر نخواهد داشت و حتی بايد گفت که عده ای با سوء نيت و به منظور بهره برداريهای ويژه خود و ايجاد نفاق در بين نيروهای ملی به اين بحثها دامن ميزنند. به باور من سه نفر از رهبران قديمی جبهه ملی يعنی آقايان دکتر کريم سنجابی، دکتر شاپور بختيار و داريوش فروهر در تارخ ۲۲ خرداد ۵۶ پای يک نامه اعتراض به شاه امضاء نهادند که اين نامه آغازگر حرکت انقلابی ملت ايران بر عليه دستگاه حاکمه استبدادی قبلی گرديد ولی بعدا هريک از اين سه نفر در مسيری خاص قرار گرفته و راه جداگانه ای را پيمودند و سرنوشت جداگانه ای نيز پيدا کردند. در آينده و در يک شرايط دموکراتيک و دور از اختناق موجود منتخبينی از مليون ايران ميتوانند در يک سمينار پژوهشی تاريخی عملکرد آنان و به طور کلی عملکرد نحله های مختلف مليون را در چارچوب شرايط زمانی و مکانی آن عملکردها مورد بررسی علمی- تحقيقی و نه احساسی و رويائی قرار داده و نظر نهايی خود را نسبت به تاثيرات مثبت و منفی روشهای آنان اعلام نمايند. ولی امروز اتفاق نظر و اتحاد همه آزادانديشان و پيروان مصدق ضرورتی حتمی است.

سوال: آقای دکتر موسويان انتخابات رياست جمهوری در ايران نزديک است نظر شما در مورد اين انتخابات چيست؟

پاسخ: به نظر من آنچه در ايران انجام ميشود اصلا انتخابات نيست بلکه انتصاباتی است که برای فريب دادن مردم ايران و افکار عمومی جهان صحنه پردازی ميشود اين چگونه انتخاباتی است که حاکميت جمهوری اسلامی تنها افراد وابسته به خود را به عنوان کاندبدا مقابل مردم قرار ميدهد و آنها را ناگزير ميکند تا فقط به يکی از وابستگان به حاکميت رای بدهند و از افراد اپوزيسيون و مخالف حاکميت به هيچکس امکان حضور در انتخابات را نميدهد. انتخابات نه تنها با راه ندادن مخالفين و دگرانديشان در آن غير دموکراتيک است بلکه برای خوديهای درون حاکيت نيز بنا به گفته دو تن از کانديداهای رياست جمهوری دوره گذشته که از شخصيتهای کليدی نظام هستند ناسالم نيز ميباشد. بنابراين تکليف ما با چنين انتخاباتی روشن است ولی جبهه ملی ايران نظر رسمی خود را پيرامون انتخابات به موقع اعلام خواهد داشت.

سوال: آقای دکتر برنامه پلنوم جبهه ملی به کجا انجاميد؟

پاسخ: بايد عرض کنم که مقدمات برگزاری پلنوم و انتخابات سازمانهای مختلف جبهه ملی در تهران انجام گرفت و نمايندگان شهرستانها نيز انتخاب شدند احزاب جبهه ملی نيز نمايندگان خود را معرفی کردند و قرار بود در روز جمعه ۱۵ آذرماه پلنوم تشکيل شود ولی با ممانعت دستگاههای اطلاعاتی حکومت و تهديد به برخورد از تشکيل آن جلوگيری شد. اين واقعا حيرت انگيز است که چگونه حاکميت جمهوری اسلامی که مدعی داشتن پشتيبانی اکثريت ملت ايران است و گروه های دگرانديش و مخالف از جمله جبهه ملی را به عنوان گروهک های منزوی مينامد برگزاری يک جلسه درون سازمانی ۱۰۰ نفره جبهه ملی را در يک خانه برنميتابد. اگر واقعا حاکميت پايگاه مردمی دارد چرا از تشکيل پلنوم محدود جبهه ملی ميهراسد. اين در حالی است که دولتمردان حکومت اسلامی در هر نشست و برخاستی جمهوری اسلامی را به عنوان آزادترين کشور جهان معرفی ميکنند. به هر صورت جبهه ملی ايران در صدد است در اولين فرصت ممکن اين جلسه درون تشکيلاتی خود را برپا نمايد.