خانه هنرمندان پیکر فریده لاشایی را بدرقه کرد
Wed 27 02 2013

مراسم تشییع پیکر زندهیاد فریده لاشایی هنرمند نقاش و نویسنده با حضور جمع کثیری از علاقهمندان و هنرمندان رشتههای مختلف صبح امروز (۹ اسفند ماه)، از مقابل خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهای تجسمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خانه هنرمندان ایران، ساعت ۱۰ صبح، چهارشنبه ۹ اسفند ماه، باز هم صبحی تلخ را تجربه میکند، صبحی که باید در آن یکی دیگر از هنرمندان این مرز و بوم خداحافظی کند.
حیاط خانه هنرمندان در طول سالهای اخیر بارها میزبان این چنین صبحهای سرد و گرم اما تلخی بوده است. امروز صبح هم با نام فریده لاشایی گره خورده بود. هنرمند نقاش، نویسنده و مترجمی که سالها با بیماری مبارزه کرد. اما سرانجام روز ۶ اسفند ماه نوبت به رفتن او رسید.
در این مراسم که چهرههایی چون بهمن فرمانآرا ، ابراهیم حقیقی، بهرام دبیری، نادر سیحون، لیلی گلستان حضور داشتند، سخنانی در وصف این هنرمند و زندگی او و تلاش چند ساله او در مبارزه با بیماری از زبان هنرمندان مختلف بیان شد.
در این مراسم ابراهیم حقیقی با خواندن شعری در وصف این هنرمند به سالها مبارزه او با بیماری سرطان اشاره کرد و از خدمات این هنرمند در هنر ایران تجلیل کرد.

در ادامه این مراسم نیز همایون ثابتیمطلق رئیس هیات مدیره انجمن هنرمندان نقاش با قرائت بیانیه این انجمن با بیان اینکه در طول سال اخیر هنرمندان زیادی را همچون محمود جوادیپور از دست دادهایم، اظهار داشت: سابقه آشنایی من با زنده یاد فریده لاشایی به زمان دانشجویی میرسد، ایشان هنرمندی بود که سرشار از هنر بود. هنرمندی چون او از آن همه ماست و نام وی همواره مایه مباهات انجمن نقاشان است.
همچنین علیرضا سمیعآذر نیز طی سخنانی درباره فریده لاشایی گفت: این هنرمند نقاشی بزرگ و فراتر از ایران بود که متاسفانه سرانجام دربرابر بیماری شکست خورد.
فریده لاشایی روشنفکری مبارز و نویسندهای بزرگ بود که بخش بزرگی از عمرش را صرف رسیدن به آرمانهایش کرد.
وی ادامه داد: فریده لاشایی برای همه ما دوست و یاور بود و در طول همه این سالها که با ملامتهای زندگی مبارزه کرد و یک دهه با درد و رنج زندگی کرد. اما تبسم، هیچگاه از روی لبهای او پاک نشد.
این هنرمند با بیان اینکه جسم فریده لاشایی روز به روز تحلیل میرفت اما آثارش بهتر میشد، افزود: فریده لاشایی در سالهای منتهی به مرگ بهترین آثار خود را ارائه داد.
وی نمادی از رنجی است که همه ما میبریم، رنجی که همیشه با ما هست.
سمیعآذر در پایان صحبتهای خود اظهار داشت: درد و رنج و سختی که همیشه با فریده لاشایی بود حداقل در این اواخر به بهترین دوست او تبدیل شده بود اما با همه این رنجها او همواره فقط لبخند میزد و هنرش عشق به زندگی بود.
مانلی لاشایی فرزند فریده لاشایی نیز در سخنان کوتاهی اظهار داشت:این روزها وقتی از من میپرسند حالت چطور است میگویم آنقدرها هم بد نیستم. در طی این روزها آنقدر غرق محبت هستیم که هیچ چیز را حس نمیکنیم و من از تمام کسانی که امروز در اینجا حضور یافتهاند، نهایت تشکر را دارم.
در بخش دیگری از این مراسم نیز رعنا فرنود هنرمند نقاش با اشاره به سابقه آشنایی خود در دهه هفتاد با فریده لاشایی گفت: وقتی در سال 71 در یک نمایشگاه گروهی با وی آشنا شدم این آشنایی منجر به یک دوستی و رابطه عمیق شد.
متاسفانه سالها بعد، زمانه بین ما خطی کشید که به نظر اجتنابناپذیر به نظر میآمد. من چگونه میتوانم تصویری فوری از فریده لاشایی ارائه کنم؟ من در اینجا میخواهم از طبیعت بهره ببرم و به شکلی نمادین با عناصر چهارگانه طبیعت این هنرمند را تصویر کنم.
فرنود ادامه داد: آتش نماد آثار فریده لاشایی بود به خاطر جنگی همواره در سر داشت و مبارزه بیامانش در مقابل آتشی که سالها به جانش افتاده بود. این مبارزه او را به جنگجویی خستگی ناپذیر مبدل ساخته بود.
این هنرمند با بیان اینکه فریده لاشایی 20 سال تمام با سختیها و بیماریهایی که داشت مبارزه کرد، خاطر نشان کرد: مطمئنا تمام جنگهای معاصر جهان از این زمان کمتر بودند آتشی که بر جان او بود میتوانست دوستان، عشق و آثارش را نابود کند اما هیچ گاه این اتفاق رخ نداد.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه فریده لاشایی همچون آب جاری، سیال و انعطافپذیر بود از هنر او به مثابه آبی نام برد که بیتوقف و جاری بود و گفت: فریده لاشایی دائما در حال حرکت بود و زندگی کولی واری داشت.
فرنود همچنین خاطر نشان کرد: جان فریده لاشایی بیقرار و بیثبات مانند باد بود و در نهایت هم خاک او را به آغوش خود کشید.
وی همچنین فریده لاشایی را هنرمندی انسان دوست توصیف کرد و اظهار داشت: فرید لاشایی مینوشت تا زمان را تصویر کند و در آثارش نیز عنصر فضا از اهمیت ویژهای برخوردار بود.

در مراسم تشییع فریده لاشایی هنرمندان دیگری چون نعمت لالهای ،نعمتالله کیکاوسی ،معصومه مظفری، جمشید حقیقت شناس، یعقوب امدادیان، کرمعلی شیرازی، حسین محجوبی، مصطفی دشتی و حبیب الله صادقی حضور داشتند.
از نکات قابل تامل این مراسم نبود حضور علیاصغر امیرنیا –سرپرست اداره کل هنرهای تجسمی وزارت ارشاد - و احسان آقایی رییس موزه هنرهای معاصر تهران در این مراسم بود.
به گزارش ایسنا، پیکر زنده یاد فریده لاشایی پس از تشییع از مقابل خانه هنرمندان ایران برای خاک سپاری به سوی دربندسر تهران راهی شد.
|
|