مروري بر مواضع اصولگرايان درباره هاشمي
حضور هاشمي براي چه كساني نگران كننده است؟
Tue 19 02 2013
اعتماد - مجتبی حسینی: هرچه ماههای منتهی به خرداد ۹۲ کمتر میشود گمانه زنیها پیرامون کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری نیز بیشتر میشود. در این میان گزینههای احتمالی طرح انتخاباتی معروف «وحدت ملی» نیز بیش از گذشته خبرساز میشوند. اما در میان افرادی که پتانسیل تشکیل دولت وحدت ملی را دارند نام هاشمیرفسنجانی بیش از دیگران چشم نوازی میکند.
این در حالی است که علی اکبر هاشمیرفسنجانی هفته گذشته در گفتوگو با سایت خبرآنلاین گفته بود «قصد کاندیداتوری ندارم.» و «از میان کاندیداها اگر کسی را بپسندم، از او حمایت میکنم.»
هاشمیرفسنجانی پیش از این گفتوگو در دیدار با «خبرنگاران و فعالان رسانه و فضای مجازی» نیز درباره حضور خود در انتخابات آتی ریاستجمهوری گفته بود: «اگر مطمئن بودم کسی غیر از من نمیتواند شرایط کشور را تغییر دهد، لحظهیی تردید نمیکردم و وارد عرصه میشدم. هنوز بنا ندارم وارد صحنه شوم و کار من صحبت با رهبری است و با ایشان برادرانه و دوستانه همچون دوران گذشته گفتوگو دارم و فکر میکنم این بهترین راه است.»
هاشمی در شرایطی از قاصد نبودنش برای انتخابات سخن گفت که پیش از آن برخی رسانهها از احتمال کاندیداتوری هاشمیرفسنجانی در انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۲ خبر داده بودند. این احتمالات وقتی فزونی یافته بود که هاشمی خود در یکی از دیدارهایش اعلام کرد که «مردم بیش از گذشته خواستار حضورم در صحنه سیاسی هستند.»
در همان ایام که گروههای مختلف برای دیدار با هاشمیرفسنجانی درخواستهایشان در نوبت قرار میگرفت سایت خبرآنلاین در یک نظرسنجی با موضوع انتخابات ریاستجمهوری یازدهم، این پرسش را با کاربران خود مطرح کرد که «به نظرشما با توجه به شرایط عمومی کشور و جهان، چه نوع شخصیتی برای ریاستجمهوری آینده مناسبتر است؟»
در این نظرسنجی چهار گزینه پیش روی کاربران قرار گرفته بود: ۱- چهره پرسابقه نظیر هاشمیرفسنجانی و ناطق نوری، ۲- چهره دیپلماتیک نظیر ولایتی، حسن روحانی، کمال خرازی، صالحی، متکی، ۳- چهره اجرایی نظیر عارف، قالیباف، محمدرضا رحیمی، نیکزاد، ۴- چهره رادیکال (از اصولگرایان یا اصلاحطلبان) از ۱۰ هزار و؟؟؟ کاربر سایت خبرآنلاینکه در این نظرسنجی اینترنتی شرکت کرده بودند گزینه اول یعنی چهره پرسابقه نظیر هاشمیرفسنجانی و ناطق نوری با ۳/۴۵ درصد جایگاه نخست را کسب کرد. جایگاه دوم با ۱/۲۶ درصد متعلق به گزینه سوم یعنی چهره اجرایی شد؛ چهره دیپلماتیک با ۴/۱۶ درصد جایگاه سوم و در نهایت ۲/۱۲ درصد از کاربران هم گزینه چهارم یعنی چهره رادیکال را انتخاب کردند.
همقسم شدن اصولگرایان برای شکست هاشمی
شاید نتایج نظرسنجی خبرآنلاین آنچنان برای اصولگرایان چه دولتی و چه غیردولتی غافلگیرکننده بود که چهرههای این جریان نتوانستند نگرانی خود را حتی پس از آنکه هاشمیرفسنجانی خبر از کاندیدا نشدنش داده بود، پنهان کنند.
سایت مشرق این واکنش را به حضور احتمالی هاشمیرفسنجانی در انتخابات نشان داد. خبر سایت مشرق از احساس خطر بخشی از جریان اصولگرا از ورود احتمالی هاشمی به انتخابات حکایت داشت. این سایت نوشت: جریانهای مختلف اصولگرایی هم پیمان شدهاند در صورتی که هاشمیرفسنجانی کاندیدا شود همه روی کاندیدای واحد اجماع خواهند کرد تا شانس پیروزی هاشمی به حداقل برسد. این سایت همچنین در خبر دیگری مدعی شد که: «جمعی از روحانیون و اساتید حوزه علمیه قم که خواهان کاندیداتوری هاشمیرفسنجانی در انتخابات یازدهم ریاستجمهوری هستند دیدارهایی را با مراجع تقلید در قم داشتهاند. این افراد با تاکید بر خطیر بودن اوضاع کشور از مراجع خواستهاند با ارسال نامههایی فردی و جمعی خطاب به هاشمیرفسنجانی، از وی بخواهند که در انتخابات کاندیدا شود. حامیان هاشمی درصددند با بحرانی نشان دادن اوضاع کشور، از وی به عنوان یک ناجی و تشکیلدهنده دولت نجات ملی نام ببرند.»
رسایی: هاشمی میآید
هرچند هاشمیرفسنجانی در اظهارات اخیر خود اعلام کرده است که کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری نخواهد شد اما درمیان اصولگرایان و سازمانها ونهادهای مختلف اینگونه مطرح است که او در نهایت خواهد آمد. در این ارتباط حمید رسایی یکی از حامیان محمود احمدینژاد در مجلس روز ۲۰ بهمن ماه طی اظهاراتی با تاکید بر اینکه «هاشمی قطعا کاندیدای ریاستجمهوری میشود»، گفته بود: «آخرین جلساتی که برگزار شده است، طبق نظر مخالفان جبهه سوم تیر یکی از شخصیتهای هاشمی، خاتمی و سید حسن خمینی باید رای بیاورد. خاتمی تا آخرین روزهای ثبت نام حضور پیدا میکند، ولی با اصرارها در آخرین روزهای ثبت نام هاشمی به عرصه حضور پیدا خواهد کرد.»
قطعیت کاندیداتوری هاشمیرفسنجانی؟
از سوی دیگرمحمد سعید ذاکری در هفتهنامه ۹ دی وابسته به حمید رسایی عضو جبهه پایداری و از حامیان محمود احمدینژاد در مجلس در گزارشی مبسوط سعی کرد «نفس احتمال حضور هاشمیرفسنجانی در انتخابات را بشکافد.»
نویسنده گزارش مدعی است که «هاشمی درصدد جااندازی این انگاره است که اتفاق هشت ساله دوره احمدینژاد، به هر قیمت نباید تکرار شود. او ولو حاضر شود که با وجود کهولت شدید سن در ۸۰ سالگی بخت شکست خود را بار دیگر بیازماید، تحمل نمیکند که صحنه رایگیری، بدون تاثیرگذاری او بر فضا مدیریت شده و طرفهای انتخاباتی بدون سایه او به رقابت بپردازند.»
نویسنده گزارش هفتهنامه ۹ دی تکذیب خبر «آمدن هاشمی» برای انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۲ از سوی روزنامه جمهوری اسلامی را برای جلوگیری از فضای شدید منفی علیه هاشمی در جامعه اعلام کرده و مینویسد: «ازهمین بابت هم بود که روزنامه مسیح مهاجری وارد صحنه شده تا پروژه را برای مدتی زیرزمینی سازد.» اما قابل تاملترین بخش این گزارش را باید جایی دانست که نویسنده گزارش اقرار به جایگاه هاشمیرفسنجانی و داشتن پایگاه سیاسی وی میکند.
نویسنده در این گزارش از صفاتی مانند؛ «قدرت بسیج طیفهای مختلف جامعه در داخل و خارج»، «توانایی تعلیق برخی از تحریمهای غیرقانونی علیه ایران»، «بهبود رابطه با برخی کشورهای عربی»، «جمع شدن اصولگرایان سنتی وبخشی از بدنه روحانیت»، «ارائه پالسهای مثبت به رقبای انتخاباتی احتمالی وساخت صحنهیی بیبدیل از اجماع ملی» برای هاشمیرفسنجانی استفاده کرد تا نشان دهد که هاشمیرفسنجانی «اگر مجالی برای حضور در صحنه و موفقیت یابد، به هیچوجه حاضر نیست این موقعیت را از دست دهد.»
توکلی: احتمال میدهم که ایشان حضور پیدا کنند
همزمان با طرح چنین مباحثی در فضای رسانهیی سوپر اصولگرایان، احمد توکلی از حامیان ریاستجمهوری غلامعلی حدادعادل درباره حضور هاشمیرفسنجانی به عنوان کاندیدا در انتخابات ریاستجمهوری گفت: احتمال میدهم که ایشان حضور پیدا کنند؛ بنده قبلا رقیب ایشان بودم و در حال حاضر حوصله رقابت با ایشان را ندارم.
طلایینیک: هاشمی با ورود به انتخابات آسیب میبیند
رضا طلایینیک از نیروهای نزدیک به محسن رضایی هم، مناسبترین شأن برای آقای هاشمی را مشورتدهی به نظام و انتقال تجارب توام با مراقبت از وارد کردن ایشان به بازیسازیهای سیاسی انتخاباتی دانست.
طلایینیک با بیان اینکه هاشمی با ورود مجدد به بازیها و رقابتهای انتخاباتی آسیب مضاعف خواهد دید، افزود: هاشمی در کمک به نظام و انقلاب باید در نقشآفرینی برای رقابتهای انتخاباتی پرهیز کند، شرایط سیاسی و مصلحت هاشمی در فاصله گرفتن از رقابتهای انتخاباتی و نقشآفرینی در جهت کمک به اصلاحطلبان است.
شجونی: هاشمی اگر کاندیدا شود رای نمیآورد
اما جعفر شجونی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه برخلاف احمد توکلی معتقد است که هاشمیرفسنجانی وارد انتخابات نمیشود و اگر هم بیاید رای نمیآورد.
عسگراولادی: تاریخ جمهوری اسلامی را منهای هاشمی نمیتوان نوشت
حبیبالله عسگراولادی، دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری برخلاف توکلی، طلایینیک و شجونی از کاندیداتوری هاشمی سخن نگفت اما در عین حال مخالفت خود با دولت وحدت ملی را اعلام کرد. به اعتقاد عسگراولادی «تاریخ جمهوری اسلامی را منهای هاشمیرفسنجانی نمیتوان نوشت چرا که هاشمیرفسنجانی وزن و شأنی دارد که باید گفت چون ایشان مثل یک نخ تسبیح است، از زندان قبل از انقلاب تا فرماندهی کل قوا در زمان جنگ و تا رییس مجلس، رییس دولت، رییس خبرگان، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و... بوده و نمیشود این نخ تسبیح را برداریم و بگوییم میتوانیم تاریخ بنویسیم؛ اما اینکه یک دولتی بیاوریم که هم مثل آقای ولایتی درون آن باشد و هم مثل آقای پزشکیان؛ یعنی دولتی دارای سلایق مختلف، این طور کار مردم پیش نمیرود، بلکه دولت باید سلیقه فقاهت، ولایت و مرجعیت داشته باشد؛ نمیشود برای اداره کشور، آش شله قلمکار درست کنیم که این امر به نظرم زننده است.»
سلیمینمین: هاشمی میخواهد بازیگردان باشد نه بازیگر
عباس سلیمینمین نیز گفت: «هاشمیرفسنجانی در انتخابات ۹۲ بازیگردان خواهد بود نه بازیگر.» او در عین حال میگوید که هاشمی اینبار معقولتر از انتخابات ۸۸ رفتار خواهد کرد.
به اعتقاد سلیمینمین، هاشمی نقش فراجناحی خود را که رهبر معظم انقلاب برای او در نظر گرفته بودند از دست داده و خود را تا حد رهبر یک جریان سیاسی تزلزل داده است.
او تشکیل دولت وحدت ملی را بازگشت به عقب میانگارد و ولایتی را گزینه مدنظر هاشمی در انتخابات آینده میداند. سلیمینمین معتقد است اینبار نیز همچون انتخابات ۸۴ نماینده جریانی خارج از گروههای سیاسی فعلی پیروز رقابتهای انتخاباتی خواهد شد.
باهنر: توصیه میکنم هاشمی نامزد انتخابات نشود
محمدرضا باهنر، دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین نیز متصور است که «هاشمیرفسنجانی نمیآید، اما در انتخابات نقشآفرینی میکند چرا که ارتباطی با بخشی از اصلاحطلبان و بخشی از اصولگرایان دارد.»
او در ادامه گفته است: «بنده توصیه میکنم که هاشمیرفسنجانی نامزد انتخابات ریاستجمهوری نشود.»
چرایی این همه مخالفت
نگرانیها از دولت وحدت ملی و حضور احتمالی هاشمی در حالی است که اضلاع موجود درون خیمهگاه اصولگرایان این روزها بهشدت درگیر مصایب و مشکلات میان خود هستند.
اما چرا «آمدن و نیامدن» هاشمیرفسنجانی در میان این همه گرفتاری برای اصولگرایان حائز اهمیت است؟
آیا اصولگرایان چه از طبقه دولتیها و چه از طبقه اصولگرایان غیر دولتی به موقعیت ویژه اجتماعی و سیاسی هاشمیرفسنجانی پی بردهاند که خیالشان را آشفته ساخته است؟
آیا حضور هاشمی در انتخابات تمام رشتههای اصولگرایان برای حل بحران جانشینی محمود احمدینژاد را پنبه خواهد کرد؟
آیا هاشمی که بنای حضور در انتخابات را ندارد برای نیامدن باید به اصولگرایان دستنوشتهیی امضا شده بدهد که تمایلی برای حضور در انتخابات ندارد تا خیال اینان از نیامدن هاشمی راحت شود؟
هاشمیرفسنجانی چه «جایگاه»، «موقعیت» و «تجربه» یی دارد که موجی از اضطراب و واهمه را روانه اردوگاه اصولگرایان کرده و راستهای سیاسی را دل آشوب کرده است؟
|
|