عصر نو
www.asre-nou.net

جمعیت کردهای مقیم فرانسه‌

یحیی صادق وزیری اندیشمند سیاسی و راد‌مرد حقوقی

به‌‌مناسبت درگذشت آقای یحیی صادق‌وزیری
Fri 1 02 2013

Sadegh-Vaziri.jpg
درگذشت دولت‌مرد خوشنام و نیکوکار کُرد، آقای یحیی صادق وزیری که‌روز چهارشنبه‌یازدهم بهمن ماه برابر باسی‌ام ژانویه‌۲۰۱۳اتفاق افتاد، بلافاصله‌در صفحات خبری منعکس شد، که‌خود نشانی از خوش‌نامی و نیک‌رفتاری این دولت‌مرد آزاده‌بود. چرا که‌او نه‌ عضو حزبی بود، نه‌صاحب قدرت دولتی و نه‌سرمایه‌دار وتاجر. هرآنچه‌را در پستهای دولتی عهده‌دار بوده‌است، در رسته‌قضاوت و دفاع از قانونی بود که‌ دین بر آن حاکم نبود، و به‌زعم ایشان رعایت و اجرای آن به‌عدالت اجتماعی کمک می‌کرد. این باورمندی به‌قانون دمکراتیک به‌هویت وشخصیت او تبدیل شده بود. این خصایل او را به‌نمونه‌ای از عدالت خواهی و قانون‌مداری غیر قابل چشم‌پوشی تبدیل کرده‌بود، وبه‌همین خاطر بعنوان نماینده‌ کانون وکلا، هیئتی مرکب از وزیر کشور دولت موقت بازرگان را که‌ درفروردین ۱۳۵۸به‌سنندج اعزام شده‌ بود، همراهی کردند. جلساتی که‌این هیئت و شورای انقلاب اسلامی ونماینده‌ کردهای مقیم مرکز و نمایندگان مردم شهر سنندج برگزار کردند، منجر به‌امضاء قرار دادی شد که‌ «کمیته‌های اسلامی در سنندج منحل» ۱ اعلام شد، و قرار براین شد که‌ اداره‌شهر به‌دست شورای شهر سنندج انجام گیرد. زنده‌یاد یحیی صادق وزیری ومخصوصا برادرشان آقای صارم‌الدین صادق وزیری نقش مهمی در برگزاری این جلسات و تدوین قرارداد داشتند. امضاه‌این قرار داد هم یکی از افتخارات ایشان بحساب خواهد آمد.

در یکی ازاین جلسات (۱/۱/۱۳۵۸) خطاب به‌ وزیر کشور گفتند «... جناب وزیر کشور تشریف ببرند در بیمارستان‌ها مجروحین رااز نزدیک ببینند، اگر امکان دارد با آن‌ها صحبت بکنند، ببینند ازکجا گلوله‌ خورده‌اند، به‌ پادگان تشریف ببرند، واقعیت را ببینند، جنازه‌هارا ببینند، ببینند چه‌ جوری شهر خراب شده‌... در مقابل شایعاتی که‌ نمی‌دانم به‌ پادگان حمله‌ کردند و پادگان از خودش دفاع کرده‌، این یک نوع سر هم بندی کردن قضیه‌ است.» ۲

در مورد ویژگیهای شخصیتی مرحوم یحیی صادق وزیری باید به شجاعت و جسارت فردی او در انجام کار مهم قضاوت اشاره کرد، یحیی خان مبارزات سیاسی را در دادگستری و در چهارچوب تامین عدالت به پیش برد، در تمامی دوران تصدی پستهای حساس و و عالیرتبه‌شان، استقلال قضائی خویش را که کاملا محتوای سیاسی داشت حفظ نمود و ستمدیدگان و مظلومین را در داگاه‌ها و دادسرا دفاع کرد و با این خصوصیات درمیان قضات و محافل حقوقی ‌‌نهایت مقبول و محبوب و برجسته بودند۔ یحیی خان مشاغل حساس ذیل را با ‌‌نهایت پرهیزگاری و بدور از هر کژی و کاستی بر عهده گرفت:

ریاست دادگاه شهرستان کرمانشاه
معاون اول دادستان تهران
دادستان دیوان کیفر
مستشار دیوان عالی کشور
دادستان دادسرای انتظامی قضات
عضو هیات اختبار کانون وکلای دادگستری در تهران
وزیر دادگستری

او از خانواده‌ای متمکن بود و لی یاد آوری این نکته‌ اورا بس است که‌خانه‌موروثی‌اش را به‌آموزش وپرورش هدیه‌می‌کند، کتابخانه ازرزنده‌اش را به دانشگاه کردستان و برای دانشجویان خوابگاه فراهم می‌نماید.

ما «جمعیت کردهای مقیم فرانسه‌» درگذشت وی‌ر ا به‌بازماندگان ایشان، بخصوص برادر گرانقدرشان آقای صارم‌الدین صادق وزیری و مردم کردستان، بویژه‌مردم زادگاهش سنندج تسلیت می‌گوئیم.

روز پنجشنبه‌ دوازدهم بهمن‌ماه، خبر گزاری بی‌بی سی درتیتری نامناسب از ایشان به‌عنوان آخرین وزیر «سنی» مذهب اسم برده‌است. بسی جای تاسف است که‌ایشان را به‌صفتی معرفی می‌‌کند که‌هرگز و در هیچ جائی نه‌خود ایشان ونه‌کس دیگری ایشان را به‌این صفت ننامیده‌است تا آنجا که‌ «جمعیت کردهای مقیم فرانسه‌» با ایشان آشنائی داشته‌است، چنانکه‌اشاره‌شد، ایشان به‌صفت یک قانون‌مدار دمکرات و لائیک بود و هرگز اعتقاد خصوصیشان را در امور اجتماعی یا دولتی دخالت نداده‌اند. در نتیجه‌بکار بردن چنین صفتهائی در شرایط حاکمیت دینی اسلامی در ایران نوعی خلط مبحث است و زیبنده‌چنین شخصیتی نیست.

زنده‌یادیحیی صادق وزیری وصیت کرده بود که در شهر سنندج در مقبره ویژه خانوادگی دفن شود، ولی مقامات جمهوری اسلامی با به خاک سپردن او و برگذاری هرگونه‌ مراسمی درسنندج مخالفت کردند.

جمعیت کردهای مقیم فرانسه‌
سیزدهم بهمن ماه ۱۳۹۱ اول فوریه‌۲۰۱۳

اطلاعات ششم فروردین ۱۳۵۸
۲ جنگ خونین سنندج و دستاوردهای آن، شورای شهر (انتشارات سازمان چریکهای فدائی خلق ایران-سنندج ۱۳۵۸ص۱۷۰