ثبت شده در یادها، بر فراز نیم قرن تكفیر
احمدآباد" گنجایش علاقهمندان به "محمد مصدق" را نداشت؛
Thu 5 03 2009
خرداد: حضور پر شور صدها جوان و دانشجوی ایرانی در سالگرد درگذشت "محمد مصدق" بار دیگر بر جایگاه والای این چهرهی برجستهی تاریخ سیاسی ایران تاكید كرد.
محمد مصدق، پدر نفت ایران و رهبر ملی شدن صنعت نفت در دههی 20 و نخستوزیر قانونی ایران در دههی 30 است كه با كودتای 28 مرداد 1328 سرنگون شد. او در 14 اسفند 1345 و در تبعید جان سپرد اما نام محمد مصدق در خاطر ایرانیان باقیست و از برای همین نیز نیم قرن پس از دوران مصدق، خانهی وی در روستای احمدآباد همچنان شاهد گردهمآییهای پرشور جوانان و مردم است.
دیروز در كنار برخی بازماندگان دههی 30، سیاستمداران ملی و فعالان سیاسی و اجتماعی و دانشجویی، صدها چهرهی جوان به چشم میخورد كه به نكوداشت مصدق آمده بودند، بیآنكه او را دیده باشند و یا در دوران مصدق زندگی كرده باشند.
آیین بزرگداشت چهل ودومین سالروز درگذشت مصدق كه چون همیشه با استقبال گسترده همراه بود، درست در زمانی برگزار میشود كه محمد مصدق و سیاستمداران ملی كشور زیر شدیدترین فشارها قرار دارند و در تمام سالهای گذشته با شدت هر چه بیشتری گروههای حكومتی به جنگ با میراث مصدق مشغول بودهاند.
با همهی اینها و در میان انبوه نیروهای لباسشخصی، امنیتی و دستهای از گروهان فشار، دیروز و در 14 اسفند نه تنها گروهها، سازمانها و احزاب ملی توانستند، نكوداشت مصدق را برگزار كنند و استقبال چشمگیر از این برنامه، هر اقدامی برای برخورد با علاقهمندان به مصدق را ناكام گذارد.
افراد، دسته، دسته و گروه گروه به قلعهی احمدآباده وارد میشدند و به مزار محمد مصدق ادای احترام میكردند، مزار او را دستهگلهای بزرگ پوشانده بود.
در میان گروههای سیاسی نمایندگان و چهره هایی از جبهه ی ملی، جاما، نهضت آزادی، ائتلاف نیروهای ملی مذهبی، جنبش مسلمانان مبارز، دگراندیشان چپ، جمعیت هواداران مصدق شاخهی کرمانشاه و جوانان حزب پان ایرانیست دیده میشدند و حضور دفتر تحكیم وحدت، به عنوان شناختهشدهترین نهاد دانشجویی كشور نیز گسترده بود. در كنار دفتر تحكیم دانشجویان دانشگاههایی از تهران، همدان و زنجان نیز در مراسم نكوداشت مصدق حاضر بودند و گروههای حقوق بشری چون سازمان حقوق بشر کردستان و چند گروه اجتماعی از سنندج، قزوین، همدان و زنجان نیز به قلعهی احمدآباد آماده بودند.
آیین اصلی نكداشت مصدق در ساعت ده و نیم بامداد با فراخوان "حسین سکاکی" از فعالان نهضت ملی ایران آغاز شد. او در سخنان خود از خاطراتش با محمد مصدق گفت و به «اعتقاد راسخ پیشوای آزادی به جوانان میهن در مسیر مبارزه رهاییبخش» پرداخت.
نخستین سخنران مراسم نیز "بهروز برومند"، عضو شورای مرکزی حزب ملت ایران بود كه در دههی 30، دوران جوانی خود را میگذارند. این فعال سیاسی نیز كوشید تا آموزههایی كه ار محمد مصدق دریافته را به جوانان حاضر انتقال دهد(سخنان وی در بخش دیدگاهها با نام «آنچه مصدق به ما آموخت؟» بازتاب یافته)
شعرخوانی بخش بعدی مراسم نكوداشت محمد مصدق بود و در ادامه "حسین شاه حسینی" دیگر بازماندهی نهضت ملی شدن صنعت نفت، به توضیح «منش و روش مصدق» پرداخت. او گفت كه «محمد مصدق، اعتقاد راسخ به آزادی كشور و ایمان قلبی به استقلال ایران داشته است.»
در این مراسم چهرههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی هممانند «سیمین بهبهانی، احمد صدر حاج سید جوادی، عزت الله سحابی، مهندس معین فر،خانم لقا اردلان، سعید آل آقا، حسین شاه اویسی، بهرام نمازی، محمد بسته نگار، رشید مظفری سردشتی، لطف الله میثمی، نظام الدین قهاری، دکتر فروزان، کورش زعیم، محمود گرگین، محمد ملکی، عباس امیر انتظام، ابراهیم یزدی، مهندس توسلی، سیاووش سمیعی، ایوب رحیمزاده، عیسی خان حاتمی، حبیب الله پیمان، فرزین مخبر، سیمین مخبر، حسین رضائی، غلام حسین دهدشتی، مهرداد سید عسگری، عبدالحسین سمیعی، اشکان رضوی، آرش رحمانی» و ... حضور داشتند.
مراسم نكوداشت محمد مصدق ساعت 12:30 دقیقه با سرود «ای ایران،یار دبستانی» پایان یافت و حاضران با سر دادن شعارهایی چون «درود بر مصدق، سلام بر آزادی / دانشجو زندانی آزاد باید گردد / زندانی سیاسی آزاد باید گردد و ...» از احمدآباد خارج شدند.
در این مراسم حضور نیروهای امنیتی به شدت احساس میشد كه منجر به بازداشت یک دانشجوی دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران و ضبط اعلامیههای دانشجویان دانشگاه علم و صنعت شد. با این وجود نیروهای فشار كه قصد آشوب و ضرب و شتم هواداران مصدق را داشتند، در این راه ناكام ماندند.