عصر نو
www.asre-nou.net

کاهش روزافزون درآمد ایران از صادرات نفت


Thu 21 06 2012

دویچه وله : کاهش صادرات نفت ایران در کنار کاهش بهای نفت درآمدهای ارزی ایران را به شدت محدود خواهد کرد. به نظر کارشناسان برخلاف ادعای سران جمهوری اسلامی اقدامات تحریمی علیه ایران مؤثر بوده است.

صادرات نفت ایران در هفته گذشته به پایین‌ترین میزان خود رسید. به دنبال اعلام تدابیر تحریمی تازه از جانب "اتحادیه اروپا" از آغاز ماه ژوئن بیشتر خریداران اروپایی و آسیایی از مقدار خرید نفت از ایران کاسته‌اند. شرکت های بزرگ انرژی اروپا مانند توتال و شل خرید نفت از ایران را یا به کلی متوقف کرده اند یا تصمیم دارند تا اول ماه ژوئیه متوقف کنند.
بنا به آخرین آمار که از شرکت‌های کشتیرانی و کمپانی‌های نفتی به دست آمده است، از آغاز ماه ژوئن صادرات نفت ایران به حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است. با فرا رسیدن موعد تحریم‌های تازه اتحادیه اروپا از اول ماه ژوئیه، روزانه دستکم یک میلیون بشکه از صادرات نفتی ایران کاسته خواهد شد که در نتیجه ایران را از روزانه ۹۰ میلیون دلار درآمد محروم می‌کند.
از آنجا که تحریم‌های اتحادیه اروپا شرکت‌های بیمه را نیز شامل می‌شود، خریداران متفرقه و کوچک نیز تمایل چندانی به خرید نفت از ایران نشان نمی‌دهند. برخی از خریداران اروپایی از هم‌اکنون نگران هستند، زیرا احتمال دارد نفتی که قبلا خریداری کرده‌اند، پس از اول ژوئیه به مقصد برسد و آنها نیز مشمول تحریم شوند.
اتحادیه اروپا اعلام کرده است که از ابتدای ماه آینده میلادی تحریم‌های تازه‌ای را علیه ایران اعمال خواهد کرد که شامل توقف خرید نفت و تحریم بیمه حمل و نقل نفت صادراتی ایران خواهد بود
دولت آمریکا هم دور تازه تشدید تحریم‌ها علیه ایران را از روز پنجشنبه ۲۸ ژوئن (۸ تیر) آغاز خواهد کرد و بر اساس آن خریداران نفت ایران در معرض مجازات‌های اقتصادی و تجاری قرار خواهند گرفت.

انکار جمهوری اسلامی
ایران سال گذشته روزانه نزدیک دو و نیم میلیون بشکه نفت خام صادر کرده است. مجموع بهره‌برداری نفتی، با احتساب مصرف داخلی، به بیش از ۳ و نیم میلیون بشکه می‌رسید.
بنا به آخرین گزارش "سازمان بین‌المللی انرژی" صادرات نفت ایران به خاطر تحریم‌های بین‌المللی از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است. این سازمان افزوده است که با این شرایط به نظر می‌رسد ایران در آینده حجم تولید نفت خود را کاهش دهد.
جمهوری اسلامی ایران در ماه آوریل گذشته خبر داد که میزان صادرات نفتی آن اندکی کاهش یافته و از ۲/۲ میلیون بشکه در سال قبل به ۱/ ۲ میلیون بشکه رسیده است. در روزهای اخیر اما منابع گوناگون خبری از سقوط فاحش صادرات نفت خبر می دهند.
خبرگزاری‌ها از قول منابعی که مایل به شناسایی نیستند نقل کرده‌اند که جمهوری اسلامی در ماه مه گذشته روزانه میان یک و نیم میلیون تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه نفت خام صادر کرده است.
با پایین آمدن تقاضا، ایران نفت خود را بر نفت‌کش‌هایی در خلیج فارس انبار کرده است. ایران مایل به انتشار این خبر نیست، لذا از نزدیک شدن گزارشگران به جزیره خارک، که بزرگترین بندر صادراتی کشور است، جلوگیری می‌کند.
هم ایران و هم برخی از کشورهای صنعتی در آسیا مایل هستند که نفت انبار شده در سواحل ایران، به شکلی سریع و بی سروصدا به مقصد آنها حمل شود. خواست چین و ژاپن و هند و کره جنوبی این است که با استفاده از فشاری که بر ایران وارد آمده، نفت ایران را به بهای ارزان‌تری خریداری کنند.