روزنامه های صبح تهران در هفته ای که گذشت به چه موضوعاتی پرداختند:
Fri 18 05 2012
تابناک: در بسیاری از کشورها، روزنامههای آخرین روز هفته، دو برابر و بیشتر از حجم معمولی آن منتشر میشوند تا خوانندگان، آخر هفته خوبی را با نشریات محبوب خود بگذرانند.
اما روزنامهها در آخرین روز هفته در ایران، بسیار معمولی و جمع و جور بسته میشوند و زودتر به استقبال تعطیلات آخر هفته میروند. با این حال، هنوز موضوعات مشترک فراوانی هست که روی صفحه نخست روزنامههای صبح کشور بیاید.
روزنامه تهران امروز، سه تیتر از نه (9) تیتر خود را در نیم صفحه نخست، به گرانی اختصاص داده است. این روزنامه در هفتههای گذشته، بیشترین تلاش را برای بازتاب اخبار مربوط به گرانی داشته و در مقابل روزنامه دولت، بیشترین تلاشش را در کوبیدن بر طبل ارزانی داشته است؛ این دو روزنامه در دو سوی مطبوعات ایران، به این موضوع میپردازند.
نقد کارشناسان در این روزنامه بر اظهارات دولتمردان با تیتر «گرانی، توطئه یا ناکارآمدی؟» به تحلیل وضعیت بازاری پرداخته که احمدینژاد در هفته گذشته نابسامانی آن را برآمده از توطئه گرانی دانسته و بسیاری آن را برآمده از بیتدبیری دولت میدانند.
در ادامه، این روزنامه در گزارشی دیگر به واکنش نمایندگان دولت به نامه دو روز پیش دویست نماینده درباره گرانی پرداخته، مبنی بر این که دولت در مسیر متضاد اقتصادی قرار گرفته است؛ البته پافشاری دولت بر کاهش قیمتها، در حالی که با اجرای فاز دوم هدفمندی و افزایش قیمت حاملهای انرژی، هزینه تولید افزایش مییابد، بیفایده دانسته شده است.
این روزها همچون همیشه، پس از خواندن تیترهای روزنامههای نزدیک به شهرداری، سری به روزنامه ارگان دولت میزنیم و برای دومین بار در هفته گذشته، میبینیم که روزنامه ایران از ارزانی خبر داده است؛ تیتر یک این روزنامه، از پخش گسترده کالا با نرخ ارزان خبر داده و این برای چندمین بار در هفتههای اخیر است که توپخانههای رسانههای دولت و شهرداری، آتش را به سوی یکدیگر گشودهاند.
چندی است که روزنامههای ایران و همشهری و تهران امروز، یکدیگر را سخت مینوازند. در همین راستا، در صفحه نخست روزنامه ایران، نامه سرگشاده به شهردار تهران و به قلم حسن محسنی آمده که در آن، عملکرد رسانههای متعدد منتسب به قالیباف در سیاهنمایی و تخریب عملکرد دولت را به نقد کشیده و آن را مغایر با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب دانسته است.
وی در این نامه نوشته است، روزنامه تهران امروز، روزانه در دوازده صفحهٔ خود، بیش از ۲۵ تیتر تخریبی و توهین آمیز علیه دولت منتشر میکند و قالیباف را به استفاده از امکانات شهرداری مهم کرده و در پایان هشدار داده: تجربه نشان میدهد که برخی از مدعیان اصولگرایی با شما همان خواهند کرد که پیش از این با منتخب مردم کردند. کسانی که دیروز شما را به بسیج امکانات شهرداری تهران برای تبلیغ نامزدهای مورد نظر خود در انتخابات مجلس نهم تشویق و ترغیب کردند، فردا به راحتی شما را از حلقه افراد مورد نظر خود برای ریاست جمهوری کنار خواهند گذاشت.
ایران امروز نیز در ادامه سریال روز گذشته خود ـ که به هجمه مافیای رسانهای علیه دولت پرداخته بود ـ از مافیای رسانهای علیه منافع ملی خبر داده و به روال روز گذشته از رسانههای زنجیرهای که عملکرد دولت را نقد میکنند، انتقاد کرده است؛ چیزی که انتشار روز گذشته آن با واکنش در سرمقاله امروز روزنامه ملت ما همراه بود و محمد قادری در سرمقاله این روزنامه نوشت: «رسانهها همه ساکت! ارگان دولت ناراحت میشود».
اما ترکشهای نشست شورای همکاری خلیج فارس و بحث پیوستن بحرین به عربستان، روز گذشته یکی از بزرگترین تجمعات بحرینیها را رقم زد و باعث شد به تیتر یک بسیاری از روزنامهها تبدیل شود.
ملت ما نوشت: «غیرت بحرین به جوش آمد» و اعتماد تیتر «اعتراض به توطئه بحرین» را برای تیتر یک خود برگزید و کیهان نوشت: «سنگربندی در خیابانهای منامه، کاخ آل خلیفه به محاصر درآمد».
اما کیهان در همان صفحه نخست امروز پنجشنبه خود، به تجمع روز سه شنبه دانشجویان در میدان آزادی اشاره کرده است که در سالگرد روز نکبت رخ داد.
روزنامه جمهوری اسلامی در روزهای پنجشنبه به جای سرمقاله، در تحلیل این هفته به بررسی رخدادهای مهم هفته میپردازد و جلسه بررسی لایحه بودجه در مجلس را نقد کرده است و تعلل دولت را در ارائه لایحه بودجه، دلیلی دانسته مبنی بر آنچه امروز در مجلس بررسی میشود، شیر بییال و دم و اشکمی به نام بودجه است. همچنین این روزنامه، اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها را در حالی که نتایج مرحله نخست، بررسی نشده و بستر لازم برای اجرای مرحله دوم فراهم نشده، به نقد کشیده است.
اطلاعات هم یکی از تیترهای صفحه نخست خود را به سخن رئیس مرکز آمار اختصاص داده که گفته: به آمار اعتماد کنید، پارسال ۴/۱ میلیون شغل ایجاد کردهایم که البته بیشتر شبیه شعارهای تبلیغاتی بانکهاست تا سخنان رئیس مرکز آمار که البته این روزها به هیچ کدامشان نمیتوان اعتماد کرد.
روزنامه رسالت هم دو روز پس از پایان مذاکرات هستهای ایران در وین با تیتر «سلطانیه: ایران و آژانس به توافقات مهمی دست یافتهاند» به بازتاب نشست وین پرداخته و در جای دیگر از قول علی اکبر ولایتی، دبیر کل مجمع جهانی بیداری اسلامی در دیدار با هیأتی از مقامات کشور لیبی گفته است: ایران آماده برقراری هر گونه همکاری نفتی با لیبی است!
مرگ «کارلوس فوئنتس»، نویسنده شهیر مکزیکی هم در صفحه نخست روزنامههای صبح امروز ایران، بازتاب گستردهای داشت. فوئنتس مکزیکی، یکی از بزرگترین نویسندههای چند دهه اخیر بود که با بداقبالی در همه این سالها، از دریافت جایزه نوبل بازماند.
شاید جالبترین تیتر را اعتماد برای این خبر برگزیده بود که: نوبل، فوئنتس را از دست داد و با یادداشتی از نگاه عبدالله کوثری، مترجم آثار وی به تحلیل ابعاد شخصیتی وی پرداخته است.
اعتماد همچنین در شماره امروز خود، مصاحبهای با پدر تنها داماد محمود احمدینژاد انجام داده و از قول او نوشته است: احمدینژاد از اصولگرایی دور شده است.
سخنان رحیمی در دفاع از عملکرد دولت در اشتغالزایی که گفته است، بیش از تعهدمان شغل ایجاد کردهایم، نیز جالب است.
و سرانجام این که خداحافظی محسن هاشمی با هیأت مدیره مترو، افزایش بهای آب و برق و مذاکرات مرکل و اولاند از موضوعاتی هستند که در آخرین روز هفته در صفحه روزنامهها نقش بستهاند.