کمیته گزارشگران حقوق بشر
گزارشی از فساد مالی و اداری در دانشگاه هرمزگان
Sat 6 09 2008
شماره 536-2008
16 شهريور 1378
توضیح کمیته: گزارش زیر از سوی اعضای انجمن اسلامی تعطیل شده دانشگاه هرمزگان ، جهت انتشار برای ما ارسال شده و این کمیته در نگارش آن دخالتی نداشته است.
دقیقا سه ماه از تحصن دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان می گذرد.در 9 خرداد 1387 طی یک حرکت پیش بینی شده و تصمیم گیری شده تحصنی شکل گرفت که مسئولین دانشگاه به طور مستقیم تا 11 خرداد و به طور غیر مستقیم تا هم اکنون درگیر عواقب آن هستند.
همچنین با گذشت دوسال از تعطیلی انجمن اسلامی و شورای صنفی و کانون های فرهنگی دانشگاه، تنها تشکل دانشجویی فعال در دانشگاه کمیته تحقیقات دانشجویی است که البته آن هم از مجموعه ی دانشجویان وابسته به نماینده ی دفتر نهاد رهبری دانشگاه هستند. به عبارتی همین تشکل باقیمانده منبع درآمد افراد متملق و آنتن های افراد پر نفوذ دانشگاه است.
تعطیلی سایر تشکل ها و عدم وجود حتی یک نشریه دانشجویی در دانشگاه به علت اعمال سیاست های حاج عباس تقوی – نماینده ی دفتر نهاد رهبری – است که فردی بسیار با نفوذ و عملا دست نشانده ی نعیم آبادی امام جمعه ی استان است. وی از زمان حضور در میناب ثابت کرده است که به هیچ روی حاضر به کاستن از قدرتش نیست و این حفظ قدرت را در سکوت اجباری منتقدان خودش می بیند. شایعات زیادی نیز در ارتباط با مسائل اخلاقی مانند اعتیاد و شبهات اخلاقی جنسی و همینطور مادی وی وجود داشته است.حتی ایشان با اینکه کارمند رسمی هیچ دانشگاهی نیست و تحت استخدام دفتر نهاد رهبری است از دو دانشگاه فنی مهندسی و علوم پزشکی هرمزگان خانه ی سازمانی دریافت کرده اند و بیش از 4 بار اتومبیل اهدایی دانشگاه را اوراق کرده و ماشین جدیدی گرفته اند که البته سند 2 مورد آخر وجود دارد و در اختیار رئیس دانشگاه است که مسلما به دلیل حفظ ریاست خود از افشای این اسناد که می تواند متضمن بی آبرویی حاج عباس تقوی باشد خودداری می کند. و ضمنا این روحانی با نفوذ استان از 3 منبع مختلف بابت برگزاری نماز جماعت ظهر و عصر مبلغی را بصورت ماهیانه دریافت می کند که جای بسی تعجب است.
گفته می شود شخص رئیس دانشگاه پیش از این، معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان را بر عهده داشته است. با این حال مدیران دانشگاه هیچ گاه سابقه ی مدیریتشان را به صورت شفاف بیان نکرده اند. همچنین وی استاد پروازی دانشگاه علوم پزشکی اهواز هم هست و مطابق قانون این عضویت در هیئت علمی موجه نیست.
معاونت پشتیبانی دانشگاه، دکتر مبارکی از مدیران جدید دانشگاه با موقعیتی بسیار مهم است.وی مدعی مدرک دکترای بهداشت است اما با توجه به اینکه او تاکنون مدارک اش را ارائه نکرده و اعلام نمی دارد که از کدام دانشگاه فارغ التحصیل شده است، در مورد مدرک دکترای وی هم شایعاتی مشابه با مدرک دکترای کردان به گوش می رسد. مضافا بر اینکه وی طبق نامه افشاگرانه ی یکی از کارمندان حسابرسی دانشگاه به نام آقای شکاری که جانباز 25% است و سال هاست در ساختار مدیریت قرار دارد همراه با رفیقدوست صاحب شرکتی در دبی بوده است و علاوه بر آن وی به صورت قراردادی کار می کند و با توجه به ادعای رئیس دانشگاه مبنی بر سابقه ی طولانی مدت وی در ادارات دولتی،به خصوص ارشاد، قراردادی بودن در مقام معاونت پشتیبانی و رسمی نبودنش و اینکه معاونت پشتیبانی مسئولیت استخدام ها را بر عهده دارد و وی قرار است خودش خودش را رسمی کند، تعجب زیادی ایجاد می کند.
دلایل تحصن:
· نبود تشکل های دانشجویی (انجمن اسلامی – شورای صنفی – کانونهای فرهنگی )به مدت دو سال
· وضعیت بسیار بد رفاهی
· مشکلات عدیده ی آموزشی بر اثر عدول از قوانین آموزشی دانشگاهها
· برخورد های حراستی و امنیتی
· باقیماندن دانشجویان فارغ التحصیل بسیجی در خوابگاه ها به منظور کنترل فضا و خبررسانی به رئیس و حاج عباس تقوی
· ارسال نامه از طرف معاونت فرهنگی به خانواده های دانشجویان که در آنها به دروغ از امکانات زیادی که دراختیار خوابگاهها قرار گرفته شده نام برده شده بود.
· عدم توجه معاونت فرهنگی به امضای 625 نفر از دانشجویان خواستار تشکیل شورای صنفی
· عدم تشکیل جلسه ی هیئت نظارت برای رسیدگی به خواسته ی تشکیل انجمن اسلامی
· عدم پاسخگویی رئیس دانشگاه به مشکلات دانشجویان
چگونگی تحصن:
با توجه به عدم رسیدگی مسئولین دانشگاه به خواسته های دانشجویان و تشدید برخوردهای حراستی و همچنین مشکلات آموزشی دانشگاه، مجموعه ی دانشجویان تصمیم به تحصنی با برنامه ریزی قبلی گرفتند.جلسات هماهنگی این تحصن از ابتدای خرداد ماه با حضور نمایندگان تمامی طیف های دانشجویی به غیر از بسیج دانشجویی شروع شد.آخرین جلسه مربوط به هشتم خرداد ماه در ساعت 10 شب بود که در این جلسه آقای شکاری نماینده ی کارکنان دانشگاه نیز حمایت همه ی کارمندان را برای حضور در تحصن 9 خرداد اعلام کرد. وی سندی ارائه داد که مطابق آن نزدیک به50 میلیون تومان از طرف رئیس دانشگاه به مدیران درجه 2 و 3 دانشگاه پاداش داده شده بود .ارائه این سند با تعویق چند ماهه ی حقوق کارمندان دانشگاه همزمان شده بود که همین مساله موجب اعتراض جمعیت کارمندی و اعلام موافقت آن ها برای همراهی با دانشجویان بود.
یک ساعت پس از شروع جلسه دببر کمیته انضباطی دانشگاه و مسئول خوابگاه با مراجعه به محل برگزاری جلسه، آقای شکاری ر ابه دفتر خود بردند و طبق گفته های خود ایشان با تهدیدهای بسیار مبنی بر اخراج کارمندان اعم از رسمی و قراردادی،آنها در ساعت 6 صبح روز 9خرداد کناره گیری خود را به دانشجویان اعلام داشتند. با توجه به برگزاری امتحانات جمعیتی بالغ بر نیمی از دانشجویان دانشگاه با تصرف سرویس های دانشگاه به سمت سازمان مرکزی که اتفاقا در مجاورت فرمانداری و استانداری هرمزگان است رهسپار شدند.در همین حین به ما خبر رسید که مسئولین دانشگاه این تحصن را به صورت صرفا سیاسی و برنامه ریزی شده از طرف دفترتحکیم وحدت برای بر هم زدن نظم عمومی به مسئولین استانی جلوه داده اند. درهنگامی که ما به درب دانشگاه نزدیک می شدیم با حضور نیروهای امنیتی لباس شخصی مواجه شدیم و مسجل شد که رئیس دانشگاه با وارونه سازی اهداف این تحصن قصد سوء استفاده و حذف نیروهای دانشجویی فعال از طریق چسپاندن انگ های مختلف حقوقی – قانونی را داشته است که منجر به بازگشت دانشجویان به خوابگاه و ادامه ی این تحصن در محیط خوابگاه شد. در تمام طول مدت تحصن که تا 36 ساعت بعد از آن در محل خوابگاه ادامه یافت اتفاقاتی افتاد که شایان ذکر است:
· عدم حضور رئیس دانشگاه تا آخرین لحظه
· حضور ناموفق حاج عباس تقوی برای پایان دادن به تحصن
· حضور خبرنگاران تمامی خبرگزاری ها و نشریات محلی استان که موجب انعکاس خبر تحصن در روز بعد از حادثه، در تمام کشور شد
· همراهی مردم در خیابان های اطراف خوابگاه که در کنار دانشجویان حضور یافتند و علاوه بر آن متحمل هزینه های شام و صبحانه جمعیتی بالغ بر نیمی از دانشگاه شدند که این حضور و همراهی سبب دلگرمی دانشجویان برای ادامه ی تحصن بود
شعارهای تحصن:
«دانشجو بیدار است از ذلت بیزار است»
«دانشجو می میرد ذلت نمی پذیرد»
سرود «یار دبستانی»
تصمیم جمعی متحصنین بر این شد که دوباره در روز 11خرداد به محل سازمان مرمکی رفته و در همان جا تحصن را ادامه دهند.
تحصن دانشجویان به مدت 3 ساعت در حیاط ساختمان مرکزی با عذرخواهی چندباره ی حاج عباس تقوی و دکتر عابدی رئیس دانشگاه به درون ساختمان مرکزی انتقال یافت که منجر به بررسی خواسته های دانشجویان تا ساعت 8.5 همان شب شد.
نتایج تحصن:
· تشکیل شورای صنفی در روز 4 تیر
· وعده ی تشکیل کانون های فرهنگی در آبان ماه
· دخیل شدن تصمیمات نمایندگان منتخب دانشجویان در وضعیت رفاهی خوابگاهها و دانشگاه
· دخیل شدن نظرات نمایندگان دانشجویان در تصمیمات آموزشی دانشگاه به منظور کاهش فشار قوانین مصوب دانشگاه
· وعده ی تشکیل جلسه ی هیئت نظارت به منظور بررسی تشکیل مجدد انجمن اسلامی
· تضمین دانشگاه به عدم برخورد آموزشی و انضباطی با دانشجویان متحصن
مسائل مالی و اخلاقی:
نامه ی حسن شکاری که به پیوست ارسال شده در روزنامه های محلی هرمزگان انعکاس یافت،سند مورد ذکر نشان دهنده ی اعطای پاداش از سوی رئیس دانشگاه به مدیران زیردست است که بر خلاف مصوبه های دولت احمدی نژاد است که هر گونه پاداش به مدیران را خلاف قانون اعلام کرده و از این رو، این پاداش ها هیچ گونه وجاهت قانونی ندارد.نزدیک به ده هفته است که روزنامه های محلی در مورد این سند از رئیس دانشگاه سوال می پرسند که وی حتی تکذیبیه ی این سند را به روزنامه ارسال نکرده است.آقای حسن شکاری در ارتباط با انتشار این سند سه ماه منفصل از خدمت شدند که خوشبختانه با توجه به صحت این سند در روز 9 شهریور به محل کار خود باز می گردد.رئیس بانک رفاه شعبه ی بیمارستان شهید محمدی در ارتباط با انتشار این سند تعویض شد.
نزدیک به 6 سال است که دانشگاه در محلی مشغول به ساختن ساختمان جدید است که نزدیک به چند میلیار تومان هزینه برداشته است.در ماه گذشته مشخص شد که این اراضی غصبی است و طبق رأی دادگستری استان این زمین ها به صاحبش بازگردانده خواهد شد.
دانشگاه، زمینی به مساحت 6هزار متر مربع در مرکز شهر بندرعباس و در بهترین موقعیت تجاری را که ادعا می کرد مربوط به خودش است به مزاید گذاشته بود که بازهم دادگستری بندرعباس با توجه به این که یک انسان نیکوکار، این زمین ها را صرفا به منظور مسائل بهداشتی درمانی وقف کرده بود از فروش آن جلوگیری کرد .
صرف 3.5میلیارد تومان بودجه برای تعمیر تنها قسمتهایی از بیمارستان شهیدمحمدی که به گفته ی کارشناسان عمرانی و ساختمانی نمی تواند بیش از یک میلیار خرج داشته باشد نکته ی عجیب دیگری است که البته طبق شنیده ها دیوان محاسبات نیز با توجه به وخامت قضیه در حال پیگیری این موضوع است.
ابتلای 30بیمار هموفیلی به هپاتیت c در مدت زمانی کوتاه به نوعی فاجعه است ، یعنی مرگ 30 نفر در چند سال آینده مهم ترین جرم اخلاقی مسئولین دانشگاه است که به هیچ روی نمی توان از آن چشم پوشی کرد – این مساله را دکتر خواجه مدیر روابط عمومی ریاست دانشگاه طی یک اشتباه تاکتیکی به یکی از خبرنگاران استان گفت که البته منجر به تغییر پست وی به پستی بالاتر یعنی سرپرستی شبکه ی بهداشت درمان کیش گردید - تا به حال هیچ کدام از مسئولین دانشگاه در این ارتباط توضیحی نداده اند.
شاید انعکاس این خبر بتواند از فجایعی مانند ابتلای آسان به هپاتیتc و تقسیم پول در میان مدیران در هنگام درگیری کارمندان با مشکلات عدیده ی مالی به علت عدم دریافت چند ماه حقوق و بدترین وضعیت آموزشی رفاهی دانشجویان جلوگیری کند.گرچه این امر بدون صلابت و وحدت دانشجویان و کارمندان این دانشگاه در مقابله با رئیس غیر پاسخگو و نماینده ی قدرتمند دفتر نهاد رهبری دانشگاه اتفاق نمی افتد. شاید مهم ترین دستاورد این تحصن این باشد که گروهی برای اولین بار در مقابل حاج عباس تقوی ایستادند و اقتدار 14ساله ی وی در دانشگاه که مشابه اختیارات نماینده مستقیم خدا بود شکسته شده است.