تصمیم اسرائیل به قطع رابطه با شورای حقوق بشر سازمان ملل
این تصمیم را در واکنش به اقدام شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در زمینه برپایی کمیسیون تحقیق درباره شهرکهای یهودینشین در سرزمینهای فلسطینی اتخاذ کرده است.
Tue 27 03 2012
رادیو فردا: آویگدور لیبرمن، وزیر خارجه راستگرای اسرائیل، در تصمیمی بیسابقه قصد دارد ارتباطهای اسرائیل را با شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد قطع و از ورود نمایندگان و افراد مرتبط با این شورا به اسرائیل خودداری کند.
آقای لیبرمن میگوید که این تصمیم را در واکنش به اقدام شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در زمینه برپایی کمیسیون تحقیق درباره شهرکهای یهودینشین در سرزمینهای فلسطینی اتخاذ کرده است.
شورای حقوق بشر روز پنجشنبه گذشته با ناخشنودی از ادامه روند ساختوساز در کرانه باختری رود اردن، برای نخستین بار با حمایت اکثریت اعضای خود تصمیم به برپایی کمیسیون تحقیق در این زمینه گرفت.
وظیفه این کمیسیون بررسی زندگی فلسطینیها در سایه دهها ساله شهرکهای یهودینشین در کرانه باختری و شرق بیتالمقدس، اورشلیم، و نقض حقوق بشر فلسطینیها در این سرزمینهاست.
شورای حقوق بشر سازمان ملل با حمایت ۴۷ کشور در برابر ۳۶ رای مخالف و ده رای ممتنع تأکید کرده است که «اسرائیل باید برای جلوگیری از خشونت از سوی شهرکنشینها علیه فلسطینیها گامهای جدیتری بردارد و از جمله به توقیف سلاح در شهرکنشینها بپردازد».
در حالی که مقامات دولت اسرائیل از این تصمیم شورای حقوق بشر برآشفتهاند، این موضوع از سوی فلسطینیها با استقبال گستردهای روبهرو شده است.
در همین حال روزنامه هاآرتص روز سهشنبه خبر داد که تصمیم آویگدور لیبرمن به قطع ارتباط اسرائیل با شورای حقوق بشر در حالی گرفته شده است که حتی بلندپایگان وزارت خارجه اسرائیل با آن مخالف بودند، اما وزیر خارجه اسرائیل بر این اقدام افراطی اصرار ورزیده و آن را اعلام کرده است.
به نوشته هاآرتص، از نماینده اسرائیل در مقر اروپایی سازمان ملل خواسته شده است که «حتی به تلفنهای کارمندان و مقامات شورای حقوق بشر پاسخ ندهد».
وزیر خارجه اسرائیل همچنین ناوی پیلای، کمیسر ارشد حقوق بشر سازمان ملل متحد، را در اصرار ورزیدن بر تشکیل کمیسیون تحقیق در زمینه شهرکنشینهای یهودی «مقصر» دانسته است.
لیبرمن در حالی تصمیم به قطع ارتباط اسرائیل با شورای حقوق بشر گرفته است که این کشور خود عضو این شورا نبوده و به نوشته هاآرتص، دستورات آقای لیبرمن موجب تمسخر و بروز تنگنا برای دیپلماتهای اسرائیلی شده است.
در واکنش به این اقدام، خانم لارا دوپوی لازار، رئیس دورهای شورای حقوق بشر، که نماینده کشور اوروگوئه است روز دوشنبه از تصمیم اسرائیل ابراز تأسف عمیق کرده و گفت: «منافع اسرائیل ایجاب میکرد که با کمیسیون تحقیق همکاری و دیدگاههای خود را مطرح کند».
ویکتوریا نولند، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز روز دوشنبه در این زمینه گفت: «تجربیات پیشین در مورد تحقیق در شورای حقوق بشر درباره شهرکهای یهودی، اتلاف وقت و انرژی است، در حالی که میشد به گونه بهتری از این وقت و انرژی استفاده کرد».
در همین حال، این سخنگوی دولت آمریکا تأکید کرده است که کشورش نمیتواند روند رو به گسترش شهرکنشینها را مشروع بداند.
وزارت خارجه اسرائیل در کنار تصمیم به قطع ارتباط با شورای حقوق بشر سازمان ملل روز دوشنبه سفیران اتریش و بلژیک را احضار کرد تا از حمایت آنها از تصمیم به برپایی کمیسیون تحقیق در زمینه شهرکنشینهای یهودی انتقاد کند.
اتریش و بلژیک تنها دو کشور عضو اتحادیه اروپا بودند که از برپایی کمیسیون تحقیق علیه دولت اسرائیل پشتیبانی کردند.
اسرائیل همواره شاکی بوده است که شورای حقوق بشر دیدگاههای «ضد اسرائیلی» داشته و میگوید که حکومتهای خودکامهای مانند سوریه عضو شورا بوده و علیه اسرائیل رای میدهند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه گفته بود که شورای حقوق بشر دارای «اکثریت اتوماتیک» علیه اسرائیل است «و باید از خود خجالت بکشد».
آقای نتانیاهو افزوده بود که شورای حقوق بشر تاکنون ۹۱ تصمیم اتخاذ کرده است که «۳۹ مورد آن بر ضد اسرائیل بوده و تنها سه مورد از تصمیمهایش در ارتباط با سوریه و یک تصمیم علیه جمهوری اسلامی ایران بوده است».
سیلوان شالوم، معاون نخست وزیر اسرائیل، نیز روز یکشنبه گفته بود که «از آنجا که نمیتوان مانع از تصمیمات ضد اسرائیلی این شورا شد، لذا اسرائیل باید وجود این شورا را نادیده بگیرد».
شورای حقوق بشر سازمان ملل در سال ۲۰۰۹ کمیسیون تحقیقی برای بررسی رخدادهای عملیات نظامی «سرب مذاب»، نبرد ۲۲ روزه ارتش اسرائیل در غزه، برپا کرد که به مرگ ۱۱۰ تا ۱۴۰۰ فلسطینی منجر شد و ویرانیهای بسیاری در غزه به بار آورد.
این کمیسیون تحقیق با ریاست قاضی یهودی اهل آفریقای جنوبی، ریچارد گلدستون، اسرائیل را به جنایت جنگی متهم کرد.