از سال ۱۳۵۰ صنعت در کشور رونق بیشتری یافت و با افزایش قیمت نفت ، پروژه های بزرگ نفتی ، گازی و پتروشیمی در قالب مجتمعهای بزرگ بهمراه سایر مجتمعها در صنایع و معادن در شهرهای مرکزی استانها آغاز بکار کرد، در نتیجه حجم جدیدی از نیروهای متخصص و کارگری ایجاد گردید . در آن دوران استانهای خراسان جنوبی ، سیستان ، کرمان ، بلوچستان ، کردستان ، بویر احمد ، گیلان و بخشهایی از آذربایجان بدلایل سیاسی و پراکندگی یا شامل این پیشرفت اقتصادی نگشته و یا در بخشهای کوچکی از این استانها پروژه هایی بسته به نوع آن پروژه و وجود منابع طبیعی محلی مورد بهره برداری قرار گرفت و در نتیجه افراد این استانها برای یافتن شغل رهسپار دیگر نقاط صنعتی شدند . پیشرفت صنعتی با سقوط سلطنت و استقرار نظام جمهوری اسلامی با سرعت کمتری رشد یافت اما به دلیل تغییر فضای سیاسی و اجتماعی منجر به افزایش جمعیتی گردید که خود موجب گسترش نیروهای کاری و کارگری جوانتر گردید . در این میان جنگ با عراق موجب تخریب و کند شدن بعضی از پروژه ها و مجتمعهای در حال کار گردیده و از طرف دیگر موجب افزایش کارگاههای کوچکتر برای ساخت تجهیزات جنگی گردید . افزایش جمعیت که از طرف حکومت با تبلیغات فراوان همراه بود منجر به تغییر ترکیب شدید اقشار کشور گردید تا در ضمن آموزشهای اسلامی که رژیم از پایه تحصیلی آغاز کرده بود ، برای اهداف جنگهایی که در پیش داشت ، آماده شوند . البته همزمان با سرکوب شدید مخالفان توسط رژیم ، الویت دادن به قوانین اسلامی و جنگ بهمراه ریاضت اقتصادی ، اقشار جدیدی به مخالفان نظام افزوده گردیدند .
رشد کمیتی طبقه کارگر نیز همزمان با رشد جمعیت کشور بسرعت آغاز گردید و سیل روستانشینان بسمت شهرهای مرکزی برای یافتن کار تداوم یافت تا ترکیب کارگری کشور از اقشار گوناگون با طیفهای مختلف تغییر یابد . در نتیجه در سالهای اواخر سلطنت تا چند سال پس از استقرار این رژیم ، کارگران بسیاری به طبقه افزوده شدند که با مبارزات قبلی جنبش کارگری ناآشنا و دور بوده و حقوق کارگری با بیمه و مزایا را به کار در زمنیهای کشاورزی و دور از مراکز شهری ترجیح می دادند ، درحالیکه فرهنگ مذهبی مطیع روستاها را نیز با خود یدک می کشیدند . در سالهای اولیه حکومت اسلامی تا مدتها بسیاری از همین کارگران زیر پرچم انجمنهای اسلامی که توسط افراد آگاه و وابسته به جناحهای حکومت تشکیل می شدند ، قرار گرفته و نه تنها به طرد نیروهای سوسیال دموکرات از محیط کارخانه ها پرداختند ، بلکه در مقابل کارگران آگاه و مخالف رژیم نیز قرار گرفتند تا این اختلافات و تنش بهمراه سرکوب شدید راه را برای ایجاد سندیکاهای مستقل غیر ممکن سازد . اقشار گوناگون طبقه سرمایه داری جدید که بسهولت حاکمیت کشوری ثروتمند را مالک گردیده بودند ، بدلایلی همچون افکار صدور انقلاب و تروریسم ، فساد رانتی و لمپنیزم ، فقدان فرهنگ کاری بهمراه سوء مدیریت ، جنگ و سرکوب هر نوع مخالف شیرازه اقتصادی و سیاسی و اجتماعی کشوری را که در زمان سلطنت به شیوه استبدادی و با تکیه بر غرب در حال گسترش بود ، را پاشیدند .
با این ترتیب جنبش کارگری ایران پس از یکصد سال فراز و نشیب ، بدست آوردن آگاهی نسبی از مبارزه و باوجود افزایش کمیتی ، تشکلات مستقل خود را از دست داده و انجمنهای اسلامی وابسته به دولت و جناحهای حاکم نقش نمایندگان کارگری را بعهده گرفتند تا به مجموعه ای پراکنده تبدیل شوند که قادر نیست در مقابل حاکمیت از حقوق حتی صنفی خود دفاع کند . در این پروسه بخش مهمی از کارگران آگاه دوران اواخر سلطنت و ده سال اول رژیم یا زندانی و اخراج گردیده و یا بتدریج بازنشسته شدند و بخش دیگری از کارگران شهری و یا برخاسته از خانواده هایی که نسبتا آگاه و روشن بودند نیز در سالهای گذشته همچون بخش اول از سیستم کاری خارج شدند . بخشی وسیعی از کارگران که از روستاها به کارخانه ها و مجتمعهای کارگری وارد شدند ، تا مدتها بسبب آنکه مقداری از هزینه های آنها از درآمد زمینهای کشاورزی تامین می گردید و یا بدلیل اینکه بومی محل کار بوده و بنوعی از مسکن و دیگر تسهیلات برخوردار بودند ، کمتر علاقمند بودند که براثر اعتراض و اعتصاب اخراج شده و ضمن از دست دادن حقوق و بیمه کارگری به روستاها برگردند . در سالهای اخیر که کشاورزی و باغداری در اکثر نقاط کشور به نابودی کشیده شد و در نقاط دیگری همچون شمال کشور و نقاط ییلاقی اطراف شهرهای بزرگ که ساخت ویلا جذبه داشت ، خرده مالکان زمینهای خود را فروخته تا با خرید ماشین و کرایه کشی زندگی خود را تامین کنند و یا اینکه به صف کارگرانی درآمدند که تنها ممر درآمدشان بهمان حقوق کارگری منحصر گردد . بخش مهمی از کارگران نیز تحت پوشش وزارت نفت که ممنوع از اعتصاب شده ولی حقوق و مزایای آنها تکافوی زندگی را می داد ، باوجود نشان دادن برخی نارضایتی ها ، بنوعی از سایر کارگران جدا ماندند .
از طرف دیگر دگردیسی در اقشار حاکمیت و انحصاری شدن قدرت در دست بخشی از جناح اصولگرایان و نظامیان تحت رهبری ولایت فقیه منجر گردید و لذا مالکیت تولید و تجارت را به مالکیت واردات و دلالی و رانتهای تجاری تبدیل نمود که اثر آن در طبقه کارگر به بیکاری وسیع منجر گردید . در دوران حکومت رفسنجانی و اصلاح طلبان تحت قانون واگذاری صنایع دولتی و کوچک کردن بوروکراسی از طریق رانت و بورس بازی ، کارخانه های بزرگ با وامهای رانتی به تملک وابستگان آنها و سایر جناحهای حکومتی از رهبری ، موتلفه ، روحانیت ، سپاه و غیره درآمد . فساد و بحرانهای اقتصادی حاکمیت بر اثر سوء مدیریت و فروش زمینهای کارخانه ها و مجتمعها که دیگر در حاشیه شهرها قرار گرفته بودند ، مسولان را به سودهای فوریتر از جمله واردات و سکه و ارز متمایل کرد که بیکاری وسیعتری را برای کارگران و کارکنان ایجاد کرد . سرمایه داران جدید با تقلید تراژیکی از نئولیبرالیستهای غربی به آزاد سازی ارز و بورس و آزاد سازی قیمتها بهمراه تصویب قوانین ضد کارگری روی آورده و به بخش دیگر این تقلید که باید با سه جانبه گرایی و آزادی حق تشکل و اعتصاب کارگران همراه باشد در حدی که خود به سازمانهای بین الملی کار وارد شوند ، اکتفا کردند . بحران اقتصادی بیشتر همراه با تحریمهای اقتصادی و پرداخت یارانه ها و با در حد فاجعه پایین ماندن حقوقها ، ضربه نهایی را از نظر معیشتی به کارگران وارد کرد .
امروزه کارگران با بیکاری گسترده ، اخراج از واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل ، اجبار به تن دادن به قراردادهای موقت و سفید امضا ، کار در شرکتهای پیمانکاری وابستگان دولتی و حکومتی که تنها نقش واسطه را دارند ، اکثرا کار بدون بیمه و مزایا ، حداقل ایمنی کار ، کار مزدی خانگی برای زنان کارگر ، استفاده از زنان و کودکان کار با حداقل حقوق و موارد دیگر روبرو هستند . اگر تا دو سال پیش دولت با ترفند سفرهای استانی نوید اجرای پروژه ها و بخش ساختمانی برای ایجاد کارهای جدید را در شهرهای مختلف می داد ، دیگر نه نیازی به این فریبکاری دیده و نه دیگر کسی امید به یافتن کار دائم دارد ، البته جنگ قدرتی و فساد رانتی برای انحصار بیشتر قدرت در خود اصولگرایان نیز بر شدت بحران افزوده است . اعتراض و اعتصاب تنها حربه در دست کارگران است که روزبروز در حال افزایش می باشند ، اما نتیجه کمتری عاید کارگران می گردد ، چراکه پراکنده و بدون سازماندهی و حتی فاقد آگاهی مبارزاتی در بیشتر کارخانه ها و مجتمعها همراه است . مسولان خانه های کارگر و حزب کار و حتی برخی از نمایندگان مجلس که در تمام سالهای گذشته بر ضد کارگران آگاه بسیج شده و موثر در کند شدن مبارزات کارگران بودند ، بدلیل جنگ جناحی گاها نطقهایی کنترل شده برای حقوق کارگری می کنند که بدلیل نداشتن سخنان آنها حتی به باور طرفداران اندک آنها را در میان کارگران ناآگاه نیز رسوخ نمی کند . اما این ناباوری همراه با انتظار برای تغییر شرایط به شناخت کارگران در اراده گروهی آنها تبدیل نشده است و دلخوش کردن به ترفندهایی همچون یارانه و یا ترس از دست دادن کار موجب گردیده تا کارگران به مبارزه گروهی نپردازند .
همواره در تنازع بقای حیوانات دیده شده که گله ای از حیوانات گیر چند حیوان درنده افتاده اند که بجای دفاع دستجمعی از یکدیگر به فرار و پراکندگی دست زده تا آن حیوانات درنده نیز با چنگالهای تیزشان آنها را دنبال کرده و منفردا پاره کنند . در این رابطه گاها دیده شده که گله ای از حیوانات بجای فرار از جایی که به آن تعلق دارند ، بطور دستجمعی جلوی حیوانات درنده ایستاده و نتیجه اینکار همواره به فرار آن مهاجمان منجر گشته بطوریکه پایان ماجرا حتی به نجات هم گله ای آنها نیز ختم شده است . شیوه ای که کارگران در کارخانه ها و محل کار خود باید بگزینند ایستادن در مقآبل دولت و کارفرماها است و تفاوت عمده ای که مبارزه طبقاتی با تنازع بقا دارد ، در بکارگیری قدرت تفکر انسانی است . سرمایه داران بهمراه دولتی که خود کارفرمای بزرگ است با داشتن قدرت و ابزار سرکوب ، استفاده از قوانین ، خدمت گرفتن از عوامل انسانی برای تفرقه ، ترفند قول و رسیدگی به خواسته ها ، استفاده از تجربیات جهانی در سرکوب کارگران ، بوروکراسی و تکنوکراتهای در خدمت و موارد دیگر به قدرتی غیرقابل تغییر و سرنگونی جلوه شده و در طرف مقابل طبقه کارگری که در تضاد طبقاتی با طبقه سرمایه دار قرار دارد بدلیل ترس از اخراج و بیکاری شکننده نشان می دهد . برای روشن شدن ترفندهای دولت و طبقه حاکم به بخشی از تیترهای اخبار منتشره مربوط به چند ماهه اخیر در مورد پیش نویس قانون کار و تعیین حقوق کارگران در سال ۱۳۹۱ که توسط نمایندگان زرد خانه کارگری و مجلس عنوان شده و در سایتهای رژیم از جمله ایلنا منعکس گردیده ، آورده می شوند تا ضمن روشن شدن نقش منفی نمایندگان خانه کارگر و انجمنهای وابسته در جنگ جناحی با دولت ، آشکار گردد که قوانین هیچگاه بسود کارگران وضع نشده اند :
- عدم توافق کارگران و کارفرمایان در مورد ماده ۷ قانون کار ؛ به این علت که نمایندگان کارگری معتقدند در کارهایی که جنبه دائم دارند نباید تاریخ فسخ ذکر شود و پیش بینی می شود که نظرات نهایی جداگانه اعلام شود .
- بلاتکلیفی بودجه در بهمن ماه روند تعیین دستمزد را تحت تاثیر قرار می دهد ؛ فشار این دستمزدها نباید فقط به کارفرما وارد شود دولت باید بفکر حاشیه های دستمزد هم باشد ، کارگران با پیامدهای فشارهای روحی و روانی حقوق ۳۰۰ هزار تومانی سال ۱۳۹۰ را پشت سر گذاشتند .
- حرف آخر را در مورد دستمزد وزیر می زند ؛ چند سال قبل نمایندگان کارگران در شورایعالی کار مصوبه دستمزد را امضا نکردند و هیچ اتفاقی نیافتاد و دولت بدون نیاز به تایید آنان مصوبه مزدی را اجرا کرد ، جلسات شورایعالی کار تاثیر چندانی در مورد مصوبه مزدی ندارد .
- کارگران به بهانه کار فصلی مورد سوء استفاده کارفرمایان قرار می گیرند ؛ اصرار کارفرمایان مبنی بر تاریخ فسخ قرارداد در کارهایی که جنبه دائمی دارد غیر قانونی است و ضمن آنکه قانون کار باید جنبه حمایتی از نیروی کار داشته باشد .
- فاصله ضریب افزایش دستمزد از تورم شکاف طبقاتی را گسترش می دهد ؛ وزارت کار و شورایعالی کار باید با تقویت سایر مزایای قانونی کارگران خلا ایجاد شده در میزان دستمزد را بپوشانند تا نارضایتی جامعه بطور نسبی برطرف شود .
- تغییر قانون کار اصلاح نیست ، تخریب است ؛ در گذشته که هنوز ارز گران و کشور با بحران تحریم روبرو نشده بود ، فوج فوج کارگران قراردادی اخراج می شدند و حال با افزایش تحریمها و گرانی ها تکلیف مشخص است .
- نمی توانیم نرخ سبد هزینه خانوار را بیش از ۸۰۰ هزار تومان اعلام کنیم ؛ کمیته های مزد به علت تفکری که در مورد صوری بودن ارقام نرخ سبد هزینه خانوار در شورایعالی کار وجود دارد نمی توانند نرخ هزینه خانوار را بیش از ۸۰۰ هزار تومان اعلام کنند .
- محجوب ؛ دولت نباید نگران اجرای قانون بیمه بیکاری باشد ؛ ما بهشت موعود برای مردم نمی سازیم تنها می کوشیم بخشی از آلام آنها را سبکتر کنیم ، برخی می گویند ما وارد وادی سرمایه داری نشده ایم باید به این افراد گفت شرایط کنونی سرفصل سرمایه داری است .
- دستمزد کارگران باید متأثر از فاز دوم هدفمندی یارانه ها تعیین شود ؛ مصوبه مزدی کارگران در سال آینده به روش ترکیبی تعیین خواهد شد ، دستمزد کارگران در هیچ سالی به دلیل مشکلات واحد های تولیدی براساس سبد معیشت واقعی محاسبه نمی شود .
- نیمی از دستمزد ۹۱ کارگران بصورت درصدی تعیین می شود ؛ نرخ اقلام مصرفی سبد هزینه خانوار بیش از یک میلیون تومان است ، هرساله مصوبه مزدی براساس شرایط واحدهای تولیدی کشور تعیین می شود .
- وزیر کار ؛ نیازی به اعلام برنامه اشتغالزایی دولت نبود ؛ اگر در مقایسه با برنامه جلوتر بودیم بسیار خوب خواهد بود و اگرهم به برنامه نرسیدم دلایل آنرا مطرح خواهم کرد ، این برنامه دو میلیون شغل هم یک شعار تبلیغاتی و وعده انتخاباتی نبوده است .
- تحقق وعده اشتغالزایی سال ۹۰ دولت در پنج سال آینده هم امکان پذیر نیست ؛ یکی از دلایل افزایش نرخ بیکاری در کشور رکود اقتصادی است ، به دلیل وضعیت بحرانی واحد های تولیدی تعداد زیادی از کارگران در آستانه اخراج قرار گرفته اند .
- افزایش ۴۴.۷ درصدی قیمت مسکن و خوراک، نرخ سبد هزینه خانوار ۸۰۰ هزار تومان ، شورایعالی کار هرساله طبق مصلحت واحد های تولیدی تورم و سبد معیشت واقعی را در تعیین دستمزد کارگران لحاز نمی کند .
- جزییات قرارداد مستقیم دستگاه های اجرایی با کارکنان شرکتی ؛ معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور پس از ابلاغ مصوبه اول بهمن هیات وزیران بر حذف قرارداد دستگاههای اجرایی با شرکتهای پیمانکاری نیروی انسانی ، طی بخشنامه ای جزییات انعقاد قرارداد مستقیم با کارکنان شرکتی را اعلام کرد .
- مهمترین وظیفه دولت حفظ اشتغال موجود است ؛ اگر ادعای دولت در زمنیه ایجاد ۵.۲ میلیون شغل در سال جاری همان رویه سال گذشته باشد راه بجایی نمی برد ، آمار موجود در رابطه با اشتغال شفاف نیست .
- دولت را وادار می کنیم دستمزد کارگران را طبق نرخ تورم تعیین کند ؛ دستمزد کارگران در سال آینده باید براساس نرخ تورم تعیین شود و ما دولت را وادار می کنیم در تعیین دستمزد کارگران به درستی عمل کند .
- تمام یارانه دریافتی کارگران صرف پرداخت هزینه حامل های انرژی می شود ، اقلام سبد معیشتی نسبت بمدت سال گذشته حدود ۶۰ درصد افزایش قیمت داشته که بخش عمده این افزایش ناشی از طرح هدفمند سازی یارانه ها بوده است .
- وزیر کار ؛ دولت تصمیم گیرنده نیست ، از مدتها پیش بررسی افزایش مزد در شورایعالی کار آغاز شده و تصمیماتی لازم اتخاذ شده که در زمان خود اعلام می شود ، ما تصمیم گیرنده نیستیم و با مشورت شورایعالی کار افزایش حقوق صورت می گیرد .
- خادمی زاده ؛ با دولت و کارفرمایان وارد مذاکره نخواهیم شد ؛ رییس هیات مدیره انجمنهای صنفی کارگری به دلیل اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها و نامشخص بودن تورم سال آینده خواستار تعیین مزد فصلی شد ، تعیین مصوبه مزدی به معنای افزایش دستمزد نیست .
- بیمه زنان سرپرست خانوار و زنان خانوار ؛ محجوب دبیر کل خانه کارگر در جمع کارگران اسلامشهر ؛ بیمه زنان سرپرست خانوار و خانه دار از مهمترین اولویتهای برنامه هایم است که امیدوارم در این دوره از مجلس به ثمر بنشیند .
- تمایل دولت این است که حقوق کارگران را بطور واقعی افزایش ندهد ؛ در آستانه تعیین حداقل دستمزد کارگران برای سال ۹۱ ، خانه کارگر خط فقر در کلانشهرها را برای یک خانواده ۴ نفره ۸۲۰ هزار تومان اعلام کرد ، علوی گفت افزایش دستمزد تاثیری در بهبود شرایط ندارد .
- حدود ۸۰ درصد از کارگران کمتر از پایه دستمزد قانونی دریافت می کنند ، با اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه ها افزایش مبلغ مزد تا سقف ۴۰۰ هزار تومان تنها ۵۰ درصد هزینه های خوراک و پوشاک کارگران را تامین می کند .
- در زمینه حقوق کار با استانداردهای بین المللی فاصله داریم ؛ ولی الله صالحی نماینده سابق کارگران در سازمان جهانی کار سازمان گفت ؛ سازمان بین المللی کار از میان ۱۸۵ مقاوله نامه خود به چهار موضوع نگاه خاصی دارد که این چهار موضوع عبارتند از آزادی سندیکاها و انجمنهای صنفی ، حمایت از حق تشکلها و پیمانهای دسته جمعی ، لغو کار اجباری ، منع تبعیض در حرفه و اشتغال و تساوی دستمزد و سن کار و ممنوعیت بدترین اشکال کار کودک ، در حالیکه ماده ۴۱ قانون کار نشات گرفته از مقاوله نامه ها است و تبصره یک ماده ۴۱ در خصوص دستمزد بدرستی اجرا نمی شود .
- خبر خوشی برای کارگران بازنشسته که در راه ماند ؛ پرداختی بیمه ای ما کارگران بازنشسته بیشتر از بازنشستگان کشوری و لشگری است ولی نمی دانیم مبنای محاسبه چیست که ما حقوق کمتری دریافت می کنیم ، با گذشت ۳ سال از زمان تصویب قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان ، تغییری در حقوق مستمری بگیران تامین اجتماعی حاصل نشده است .
- ورود کالاهای خارجی بمعنی هرج و مرج تولید داخلی است ، شعار زنده باد ایران با واردات مارکهای خارجی محقق نمی شود ، بسیاری از شرکتهای پوشاک و صنایع شیمیایی در حال تعطیلی هستند ، در سال جاری بیش از ۱۲۰۰ واحد تولیدی دچار بحران شده اند .
- شبهه افکنی در باره ترکیب شورایعالی کار با واقعیتها انطباق ندارد ؛ انتقاد وزیر کار به برخی رسانه ها که در موضع بیطرفی دولت در نشست سه جانبه شورایعالی کار تشکیک کرده بودند ، عملکرد ما براساس تفاهم و همدلی است .
- محاسبه دستمزد ۹۱ کارگران براساس درآمد ناخالص سال ۸۸ ؛ رییس مجمع عالی کارگران گفت دستمزد کارگران باید براساس هزینه های خانوارهای شهری محاسبه شود ، اما متاسفانه بانک مرکزی بمدت دوسال است که میانگین درآمد ناخالص خانوارها را اعلام نکرده است .
- دستمزد سال ۹۰ با دخالت دولت کاهش یافت ؛ سال گذشته نمایندگان کارگری و کارفرمایی با توافق یکدیگر رقم بالاتری را بنسبت نرخ فعلی دستمزد تصویب کردند اما وزیر تعاون ، کار و رفاه اجتماعی با دخالت خود خواستار کاهش نرخ دستمزد کارگران شد .
اینروزها حجم اخبار کارگری در سایت ایلنا و سایر سایتهای وابسته دولتی چنان بالاست که در فوق تنها به بخشی از تیترهای آنها بسنده شده و چند نمونه از آنها در پیوست داده خواهد شد و متاسفانه این اخبار که اکثرا منطبق بر واقعیتها است تنها نشان از وضع تاثرانگیز کارگران و جنگ انتخاباتی برای نمایندگان زرد وابسته و ترفندهای دولت دارد . امروزه اگر سایتهای کارگری و فعالین آنها تنها به درج سخنان این نمایندگان وابسته و اخبار مربوط به اعتراضات و اعتصابات کارگران بپردازند ، به آسانی کارگران درک خواهند کرد که چه اندازه انتخاب نماینده مستقل آنها ارزش داشته ، حجم بیکاری و مشکلات کارگران چه اندازه زیاد بوده و چرا گسترش و سازماندهی تنها راه تقابل کارگران است . همزمانی انتخابات مجلس و تعیین دستمزد آخر سال ۹۰ موجب گشته که آتش جنگ جناحی به افشاگری جناحهای حاکم منجر شده و مشکلات کارگران نه برای حل آنها ، بلکه برای گرفتن رای کارگران با جمعیت بیش از ۳۰ میلیونی برای ورود به مجلسباشد . با دقت حتی اندک به سخنان فوق موضوعات زیر روشن می گردند :
موضوع اصلی این نمایندگان وابسته ، ضد کارگری بودن قانون کار فعلی که قراردادهای موقت و موارد دیگر را صحه گذاشته نیست ، بلکه هدف عدم تصویب بعضی از تغییرات پیش نویس قانون جدید کار است که آنهم بجایی نمی رسد . در جایی نماینده وابسته می گوید تعیین حقوق بعهده وزیر است که واقعیت دارد و وزیر آنرا وظیفه شورایعالی کار می داند و البته افشا میکند که تصمیمات گرفته شده و بزودی اعلام می گردد که حتما تاریخش بعد از رای گیری و اواخر سال است تا این مسولان براحتی به تعطیلات رفته و کسی با سوالاتی مبنی براینکه قولها و شعارها چه شد ، مزاحم آنها نگردد ! نماینده وابسته ای از ترکیب ناعادلانه شورایعالی کار بسود دولت می نالد ، در حالیکه نمایندگان شورایعالی کار قبلا هم کاری بسود کارگر انجام نداده اند . محجوب که سالهات مسول خانه کارگر و نماینده مجلس بوده ، قول می دهد اگر انتخاب گردید از بیمه زنان سرپرست خانوار و خانه دار دفاع خواهد کرد و وقاحت حدی دارد که این قول را میدهد ، زمانیکه با مصوبه قرارداهای موقت نه استخدام کارگران دائمی است و نه به بیشتر آنها بیمه و مزایا تعلق می گیرد و خود نمایندگان وابسته بارها اعلام کرده اند که کارفرمایان از قانون کار سوء استفاده کرده و آنها را اجرا نمی کنند . در انتهای هر سال شعارها بسیار بوده و امسال به دروغهای شاخدار رسیده و مثل سنگ بزرگ علامت نزدن است را یادآوری می کند ، وقتی شعارهایی داده می شوند همچون ؛ دستمزد براساس درآمد ناخالص سال ۸۸ ، حداقل حقوق باید ۸۰۰ هزار تومان باشد ، حقوق فصلی تعیین گردد ، حقوق براساس تورم و هزینه ها و اقلام سبد معیشتی باشد ، پرداخت بخشی از حقوق بصورت جنسی باشد و موارد دیگری که تنها جنبه تبلیغاتی دارد . فریب زمانی آشکار می گردد که خود این نمایندگان اعلام می کنند با دولت و کارفرماها مذاکره نمی کنند و مصداق دروغگو کم حافظه است را یادآوری می کنند و جای دیگر سخن از تصویب قوانین توسط دولت بدون تایید شورایعالی کار می کنند . سرانجام شاید حقوق پایه ای زیر ۴۰۰ هزار تومان را با شعارهای غیرقابل تحقق و وعده آینده سرهم می آورند و کارگرانی می مانند با بار مشکلات و فشارهای شکننده تا درک کنند باید بطور دستجمعی و سازماندهی شده بپا خیزند .
کارگران تا زمانیکه در این پراکندگی ، ناآگاهی ، انتظار گرفتن حقوق زیر خط فقر ، یافتن کار با هر شرایطی ، انتظار احقاق حق توسط نمایندگان وابسته دولتی و حکومتی ، دولت اصلاح طلبان ، کمک سازمانهای بین الملی کار ، جنبشهای دموکراتیک و موارد دیگر هستند ، همواره بعنوان لشگر پیاده نظام کسانی خواهند بود که با سقوط رژیم فعلی ، به حکومت خواهند رسید . بنابراین اولین گام در این مرحله برای کارگران فعال ، آگاه کردن کارگران کارخانه ها و مجتمعها برای ایجاد سندیکای مستقل می باشد تا نمایندگان آنها جایگزین کسانی گردند که امروزه مسولیت انجمنهای اسلامی و خانه های کارگر و نهادهای زرد دولتی را دارند . اگر کارگران از کارفرماها و دولت درخواست تشکیل سندیکای مستقل را بدهند ، علاوه بر مخالفت کارفرماها و مسولین دولتی ، همین نمایندگان فعلی که دم از مقاوله نامه های بین المللی می زنند نیز بشدت جلوی اینکار را می گیرند ببهانه اینکه طبق قانون هر واحد بیش یک تشکیلات کارگری نمی تواند داشته باشد که آنهم موجود است . آن نمایندگان وابسته خواهند گفت که مشکل ایجاد سندیکا نیست چه تشکل آنها نماینده کارگران است و کارگران باید از این تشکل موجود در انتخابات مجلس و مذاکره با کارفرمایان و دولت حمایت کنند تا آنها موفق گردند به خواسته های کارگران تحقق بخشند . اگر سوال شود در این سالها چکاری صورت داده اند ، لیستی از نامه ها و شعارهایی را تحویل می دهند که عملی نشده است و جوابی نخواهند داشت که چرا مسولین آنها سخنان ضد و نقیض در رابطه با تعیین دستمزد و نقش آنها در شورایعالی کار می زنند ، گرچه خود به منافعی رسیده اند .
درنتیجه اولین گام برای کارگران داشتن نمایندگان مبارز در پروسه تشکیل سندیکای مستقلشان است که برای آنها مبارزه کرده و پشت پرده توافقات کارفرماها و دولت را افشا کرده و برای گرفتن حقوق صنفی کارگران مبارزه کنند . این پروسه در سالهای قبل تنها موفق به تشکیل دو سندیکای شرکت واحد و هفت تپه و چند کمیته کارگری و صنفی بخصوص در استانهای تهران و کردستان گردید ، مشکلترین و مهمترین گام برای جنبش کارگری این است که بتواند به تشکیل حداقل ۲۰ تا ۳۰ سندیکای مستقل و فعال در شهرهای مختلف موفق گردد . دلیل مشکلترین بودن گام ، باور داشتن کارگران واحدها به قدرت خود و اینکه ابزار سرکوب حکومت نیز شکستنی است ، همچون جنبشی که سال ۸۸ بدلیل همبستگی بعضی از اقشار براه افتاد و آشکار شد که قدرت رژیم نیز فرو ریختنی است اما به دلایل گوناگون نتوانست پیروز گردد . دلیل مهمترین بودن گام اینکه نه تنها سرکوب کردنش آسان نخواهد بود ، بلکه بسرعت موجب ایجاد کمیتهای دیگر شده و سندیکاهای مستقل دیگری پا بمیدان مبارزه گذاشته و علاوه بر اینکه قادر به مذاکره با کارفرماهای خود برای گرفتن بخشی از خواسته های کارگران باشند ، پروسه مبارزه به مرحله کیفی تری قدم خواهد گذاشت . گام دوم کارگران در راستای ارتباط سندیکاهای واحدهای مشابه ، ایجاد اتحادیه های مستقل اصناف ، ارتباط سندیکاهای واحدهای همجوار و ارتباط نهادهای کارگری واحدهای یک شهر است که در صورت تشکیل ۲۰ تا ۳۰ ارتباط این چنینی ، می توان مدعی بود که حداقل ۱۰۰ سندیکا و نهاد مستقل کارگری شکل خواهد گرفت که در این مرحله بخشی از خواسته های مشترک واحدها قبل تحقق خواهد بود . گام سوم ایجاد ارتباط سندیکاها و نهادهای مستقل شهرها با یکدیگر برای شکل گیری اتحادیه سراسری کارگران می باشد که قادر خواهد بود نه تنها در اقدامی مشترک خواسته های صنفی کارگران را پیگیری نماید ، بلکه توانایی مذاکره با دولت برای تعیین حقوق و اصلاح قانون کار و موارد دیگر را داشته باشد . البته بسته به توانایی سندیکاهای تشکیل شده گامهای فوق در ترکیبی از یکدیگر پیش خواهند رفت و می بایست ضمن حفظ استقلال سندیکای مستقل هر واحد و یا مجتمع به تصرف خانه های کارگر موجود اقدام نموده ویا موازی آنها نهادهای مستقل را ایجاد نمود .
امکان نداشت دو سندیکای اتوبوسرانی شرکت واحد و سپس هفت تپه چنان سرکوب گردد ، اگر سندیکاهای مستقل دیگری ایجاد می شدند تا جلوی مسولین انجمنها و خانه کارگر وابسته و نیروهای انتظامی و امنیتی بایستند . طبیعی است که گام اول برای واحدهایی که همت تشکیل سندیکای مستقل را کرده اند و اکنون نمایندگان آنها زیر فشار نیروهای امنیتی قرار دارند ، امکان بهتری برای گسترش فعالیت و احیای تشکلات خود را دارند . اصنافی نیز هستند که قدمت طولانی در ایجاد تشکلات دارند ، اما باید نیروهای فعال و جوان را جایگزین جایگزین کرده و در ارتباط گیری و گسترش صنف مربوط فعالتر باشند . گام اول مهمترین قدم است که در ابتدا دهها و سپس صدها سندیکای مستقل از میان واحدهایی که اعتراضات و اعتصابات در آنها جریان دارد و یا واحدهایی که از کارگران آگاه بیشتری برخوردارند ، ایجاد گردد . پس از تحقق دهها سندیکای مستقل ، تبدیل کمیت به کیفیت و تاثیر متقابل سرعت سندیکای ایجاد شده را چند برابر خواهد نمود و رشد افقی و عمودی برای این دو گام در یک پروسه به نسبت آگاهی کارگران و فعالین آنها بسرعت پیش خواهد رفت و آنزمان در حقیقت جنبش کارگری در پروسه گام سوم به غلطک می افتد و دیگر امکان سرکوب و یا توقف نخواهد بود . باید سپاسگزار بود که بسیاری از سایتهای معتبر و مستقل فارسی زبان با وجود وابستگی گروهی اخبار کارگری را پوشش می دهند که با توجه به حجم زیاد آنها تنها چند نمونه از آنها را در پیوست ذکر گردیده اند . برای اینکه استعداد تشکیل سندیکاهای مستقل آشکار گردد ، بخشی از اخبار چند ماه اخیر که در سایتهای دولتی و مستقل و همچنین سایتهای فعالین کارگری انتشار یافته بصورت تیتروار در زیر آورده می شوند تا زمینه بالای ایجاد سندیکای مستقل حس گردد :
- کارگران پیمانکاری مجتمع های پتروشیمی بندر امام و منطقه ویژه اقتصادی ؛ از صبح روز یکشنبه ۲۳ بهمن ماه متحد و یکپارچه دست به اعتصاب خواهیم زد ، کارگران شرکتهای پیمانکاری پتروشیمی بندر امام و پتروشیمیهای منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر اعلام کرده اند در اعتراض به عدم برچیده شدن شرکتهای پیمانکاری از صبح روز یکشنبه ۲۳ بهمن ماه دست به اعتصاب نامحدودی خواهند زد ، بنابر بخشنامه هیات دولت کلیه شرکتهای پیمانکاری بر اساس ضرب العجلی می باید تا مورخه ۱۶/۱۱/۹۰ برچیده می شدند اما مدیریت پتروشیمی های بندر امام و منطقه ویژه اقتصادی با بهانه های مختلف زیر بار خواست کارگران نرفته اند ، شرح بیشتر در پیوست است .
- جمعی از کارگران ذوب آهن غرب کشور که ۴ ماه حقوق معوقه و سنوات و سختی کار از کارفرما طلب دارند ، در نامه ای اعلام کردند که این کارخانه از ۳ ماه پیش تاکنون ببهانه نداشتن مواد اولیه و تعمیرات داخلی فعالیت ندارد .
- اخراج ۱۷ کارگر ذوب آهن غرب کشور ببهانه غیر بومی بودن ؛ طبق اظهار کارگران تنها دلیل اخراج آنان تولد و ساکن بودن در شهرستانی غیر از محل کارشان است .
- آلودگی خلیج فارس معیشت صیادان را تهدید می کند ؛ صیادان حداکثر با ۱۵ سال صیادی دیگر توان کار کردن ندارند ، شغل صیادی جزء مشاغل سخت و زیان آور محسوب نمی شود ، کمبود سوخت قدرت ریسک دریاروی صیادان را کاهش داده است ، قائم مقام اتحادیه صیادان سراسر کشور با بیان اینکه ۴۵ هزار صیاد بوشهری دچار مشکلات معیشتی و درآمدی هستند خطر نشان کرد از این تعداد ۳۰ هزار نفر بصورت حرفه ای به صیادی اشتغال داشته و مابقی بعنوان شغل دوم مشغول به این کار هستند ، وضعیت صیادان شمال هم تفاوتی با صیادان بوشهری ندارد و آلودگی محیط زیست نیز موجب مرگ و میر ماهیان شده است .
- کارخانه قند بهستان خراسان جنوبی در آستانه تعطیلی است ؛ این واحد تولید قند و شکر ۷ میلیارد تومان بدهی همراه با سود معوقه به بانکها دارد ، با تعطیلی کارخانه بطور مستقیم و غیر مستقیم زندگی ۵ هزار کارگر با بحران روبرو خواهد شد ، رییس شورای اسلامی کارخانه قند قهستان با ۱۰۰ کارگر رسمی و ۳۰ کارگر قراردادی و ۱۴۰ کارگر فصلی بجهت کمبود ورودی قند و کمبود نقدینگی از پرداخت ۷ ماه حقوق و بیمه معوقه کارگران خود باز مانده است .
- اخراج ۱۷۰ کارگر در خارخانه های بهینه تکنیک و چدن پارس و وضعیت شغلی کارگران شرکت کاوه .
- اعتصاب کارگران شرکت نقش و نمای محیط ششر سنندج .
- کرمانشاه با ۲۰ درصد دومین رتبه نرخ بیکاری کشور ؛ مرکز آمار ایران میزان بیکاری استانهای کشور را به تفکیک اعلام کرد ، مطابق آمار این مرکز کرمانشاه با ۲۰.۱ درصد پس از استان البرز دومین نرخ بیکاری کشور را بخود اختصاص داده است و یزد کمترین بیکاری کشور را داراست ، جدول پیوست است .
- سهم زنان از اشتغال صنعتی ۸.۵ درصد است ؛ از تعداد کل شاغلان در بخش صنعت ۵ میلیون و ۸۴ هزار و ۶۶۲ نفر معادل ۷۴.۲ درصد در نقاط شهری و ۱ میلیون و ۷۷۱ هزار و ۳۲ نفر معادل ۲۵.۸ درصد در نقاط روستایی فعال بودند ، بنقل از ایلنا نتایج آخرین آمارگیری سهم صنعت از کل اشتغال موجود در کشور به ۳۴.۲ درصد رسیده که مردان ۹۱.۵ و زنان ۸.۵ درصد اشتغال صنعتی را دارا هستند ، طرح آمار گیری نیروی کار کشور در پاییز ۱۳۹۰ در مجموع ۶ میلیون و ۸۵۵ هزار و ۶۹۴ نفر از کل نیروهای فعال کشور در بخش صنعت بودند .
- کارخانجات تولید کبریت تبریز در شرف تعطیلی ؛ کارخانه های کبریت سازی هم اکنون با حداقل ظرفیت خود فعالیت می کند ، کبریتهای غیر استاندارد و قاچاق چینی با آرم کارخانه های ایرانی تولید و به بازار ایران وارد شده اند .
- مرکز اطلاعات تلفنی کرمان تعطیل شد ؛ ۸۲ نفر از کارمندان مرکز اطلاعات تلفنی ۱۱۸ کرمان بعلت عدم پرداخت حقوق و عیدی و مزایای سال گذشته دست از کار کشیدند و در محوطه مرکز مخابرات تجمع کردند .
- نتیجه روزانه ۱۵ ساعت کار در اعماق زمین ؛ کارگران معادن طبس نه تنها از مزایای مشاغل سخت و زیان آور استفاده نمی کنند بلکه روزانه بجای ۶ ساعت یش از ۱۵ ساعت کار می کنند در حالیکه حقوق و مزایای این اضافه کار را دریافت نمی کنند ، با وجود بیماری ناشی از کار در معادن حقوق آنها حدود ۶۰۰ هزار تومان در ماه است درحالیکه نبود خریدار ذغال سنگ موجب اخراج صدها کارگر شده است .
- تجمع کارگران شهرداری تبریز در مقابل ساختمان فرمانداری ؛ جمعی از کارگران شهرداری تبریز در اعتراض به عدم حذف شرکتهای پیمانکاری در مقابل ساختمان فرمانداری تبریز از صبح امروز دست به تجمع زدند .
- حقوق بخشی از کارگران را یک شبه پیش از سفر اخیر رییس جمهور به قزوین پردخت کردند تا اعتراضی صورت نگیرد .
- بدلیل عدم وجود سهمیه و گرانی مواد اولیه ، ۱۰ نفر از کارگران شیرین طعم لرستان اخراج شدند .
- کارگران کارخانه غنچه کار می خواهند ، نه بیمه بیکاری ، مشکلات و تنگناهای شخصی یک کارفرما نباید به آسانی کارگران و تولید یک کارخانه تولیدی را تحت الشعاع قرار دهد .
- حدود ۶۰۰ کارگر صنایع فلزی شماره ۱ و ۲ امروز ۲۴ بهمن ماه بمدت ۴ ساعت خیابان هفده شهریور را بستند و جلوی تردد خودروها بسمت بازار آهن را گرفتند که مامورین امنیتی از کارگران یک هفته وقت خواستند تا بهمراه نمایندگان مشکلات را پیگیری نمایند که از مرداد ماه بجز مبلغ ناچیزی بعنوان علی الحساب دستمزدهای خود را دریافت نکرده اند ، کارخانه ای که در اردیبهشت امسال به خریداران جدید واگذار گردید ، بنا به اظهار کارگران از تیر ماه نامه های متعدد شکایات به اداره کار اسلامشهر و دادستانی نوشته اند .
- ۳۰ نفر از کارگران شرکتی خصوصی وابسته به دانشگاه آزاد واحد لرستان بجهت منحل شدن این شرکت اخراج شده اند .
- انعقاد قراردادهای یک ماهه با کارگران معادن طبس ؛ تعداد واحدهای خصوصی تولید ذغال سنگ در طبس ۷ واحد با ۱۵۰۰ کارگر است که بصورت قرارداد موقت مشغول بکار بوده و این قراردادها بمدت ۲۰ روز تا ۱ ماه بصورت سفید امضا است ، ۲۵ نفر از کارگران پوکه طبس اخراج شده اند که بجهت داشتن قراردادهای کوتاه مدت حتی با شکایات به اداره کار هم نمی توانند ۳ ماه حقوق معوقه خود را بگیرند .
- کارگران کارخانه چینی اسپیدار شهر صنعتی ساوه از روز دوشنبه در اعتراض بعدم پرداخت دستمزدهای خود دست به راهپیمایی بسمت شهر ساوه زدند که در نتیجه جاده قدیم ساوه تهران مدتی مسدود شد ، فرمانده انتظامی شهرستان ساوه با قول رسیدگی از کارگران خواست نماینده های خود را به فرمانداری ساوه بفرستند که ۱۶ نفر بعنوان نماینده با حضور در فرمانداری پیگیر مطالبات کارگران شدند .
- تجمع پرستاران مرکز قلب تهران ؛ حدود ۲۰۰ تن از پرستاران بیمارستان قلب تهران صبح امروز در اعتراض بنحو محاسبات عیدی خود مقابل درب بیمارستان تجمع کردند .
- جمع کثیری از نیروهای شرکتی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان در مقابل معاونت توسعه و سرمایه انسانی رییس جمهوری دست به تجمع اعتراض آمیز زدند .
- خیابان فداییان اسلام گورستان کارخانه های تعطیل شده است و براساس آمار ارائه شده از سوی منابع رسمی از میان بیش از هزار واحد تولیدی بحران دار ، ۷۶۰ واحد بدلیل مشکلات ناشی از هدفمند سازی یارانه به این روز افتاده اند .
- دستمزد سال ۹۰ با دخالت دولت کاهش یافت ؛ سال گذشته نمایندگان کارگری و کارفرمایی با توافق یکدیگر رقم بالاتری را بنسبت نرخ فعلی دستمزد تصویب کردند اما وزیر تعاون ، کار و رفاه اجتماعی با دخالت خود خواستار کاهش نرخ دستمزد کارگران شد .
- بازنشستگی ۴۰۰ کارگر شهرداری اهواز تا پایان سال ؛ شغل ۸۰ درصد از کارگران شهرداری اهواز سخت و زیان آور است .
- بلاتکلیفی کارگران کارخانه قند بردسیر و عدم پرداخت حقوق و مطالباتشان ؛ چون کارخانه تعطیل نیست کارگران قند بردسیر شاغل محسوب می شوند ولی حقوق و مطالباتشان پرداخت نمی شود ، با حضور مسولین محل و رییس دادگستری کرمان مقرر شد بخشی از اراضی مازاد کارخانه جهت کمک به قدرت خرید کارگران در ایام عید فروخته شود .
- اول اسفند حدود ۷۰ نفر از کارگران اخراجی قرارگاه سازندگی قائم دست به تجمع زدند ؛ ۳۵۰ کارگر این قرارگاه از ۱۰ مهر در حالی اخراج شدند که عیدی و پاداش سالهای ۸۹ و ۹۰ و حق سنوات دو ماه خود را دریافت نکرده اند و شکایت آنها به اداره کار شهر ری نتیجه ای نداد که بدنبال این تجمع مسولین قرارگاه با تهدید که اینکار اغتشاش است خواستند کارگران را متفرق کنند و در ادامه اعتراض به کارگران اعلام شد که قانونا جایی نمی توانید شکایت کنید ، اما تا ۱۵ روز دیگر شاید نصف مطالباتتان را پرداخت کنیم .
- تعطیلی و ورشکستگی بیش از ۶۰ واحد تولیدی در بوشهر که بغیر از منطقه عسلویه است ؛ ۸ واحد بزرگ از جمله مجموعه پلیمر با ۷۰۰ کارگر و صنایع دریایی صدرا که زمانی ۳۵۰۰ کارگر داشت و چند کارخانه رنگ سازی بدلایل کمبود نقدینگی و بدهی معوقه به سیستم بانکی و واردات بی رویه کالاها تعطیل و نیمه تعطیل شده اند .
- رییس انجمن سرب و روی اعلام کرد که بدلیل افزایش دلار کاهش ظرفیت تولید کارخانجات به ۵ تا ۱۵ درصد رسید .
- تجمع اعتراض آمیز کارگران کارخانه پارسیلون خرم آباد ؛ کارگران تولید نخ پارسیلون بزرگترین تولید کننده نخ آسیا بیش از ۱۲ ماه حقوق دریافت نکرده اند ، ۱۵۰ نفر کارگر مقابل درب ورودی برای دریافت مطالبات قانونی اعتراض کردند .
- تعطیلی کارخانه سریت نکا از اول اسفند ماه ؛ ممنوعیت تولید آزبست براساس مصوبه دولت در شهریور تعطیل و سپس مدت کوتاهی کار کرد ، رییس اداره تعاون ، کار و رفاه نکا اعلام کرد ۸۰ کارگر اخراج نشده و از بیمه بیکاری استفاده می کنند .
- تعطیلی کشت و صنعت شمال تولید کننده روغن مایع خوراکی از بزرگترین تولید کنندگان شمال در چند ماه گذشته بدنبال ناتوانی از تامین ال سی برای خرید مواد اولیه تعطیل شد ، فعلا بیمه بیکاری حدود ۳۰۰ هزار تومان در ماه بدون فیش حقوقی و عیدی و سنوات پرداخت می شود .
- شهرک صنعتی توس ، نفس شماری زیر بار مشکلات ؛ اجرای یارانه و نگرفتن بسته حمایتی دولت بهمراه افزایش هزینه های گاز و برق و غیره موجب افزایش واحدهای بحران زده و تعطیلی کارخانه ها و کارگاهها شده است .
- تعداد ۸۰۰۰ ملوان بوشهری معترضند ؛ حداقل دریافتی ملوانان بوشهری بعد از یک سفر ۲ ماهه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان است ، دریافت حقوق توافقی و بدون قرارداد است .
- تجمع کارگران قند و تصفیه شکر اهواز ؛ این کارگران از آذر ماه سال گذشته تاکنون حقوق و عیدی و پاداش خود را دریافت نکرده اند ، کارگران با مشکل تمدید نشدن دفترچه های بیمه خود بدلیل عدم پرداخت حق بیمه از سوی کارخانه مواجه هستند .
- در استان تهران ۲۵ درصد کارخانه ها عملا تعطیل شده اند ؛ بقول دبیر انجمن صاحبان صنایع استان تهران تنها ۳۸ درصد کارخانه ها فعال هستند ، ۲۱ درصد نیمه فعال و ۱۶ درصد رو به تعطیل و وعده ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار شغل رییس جمهور تحقق نیافته است .
- تجمع ۷۰ نفر از نیروهای پیمانی هواپیمایی کشور مقابل وزارت راه و شهرسازی برای حذف شرکت پیمانکاری ؛ ۲۰۰۰ نیروی خدماتی در سطح کشور برای این شرکت پیمانکاری در واحدهای ترافیک ، خدمات پاسخ گویی ، بارگیری ، کابین سرویس ، اپراتور وسائل سنگین ، کارمندان زیر پرواز و واحد ترافیک خدمات مشغول بکارند .
- اخراج ۱۷۰ کارگر در کارخانه های بهینه تکنیک و چدن پارس شرکت کاوه که ۵۰۰ کارگر دارد بدلیل عدم تحویل قطعات تولید شده توسط کارخانه سایپا .
- تجمع ۴۰۰ کارگر گروه صنعتی صفا در آزاد راه ساوه تهران که بیش از ۱۱۰۰ کارگر دارد در اعتراض به دریافت ۴ ماه حقوق معوقه به احتساب ۲ ماه عیدی و پاداش قانونی .
- همزمان با تجمع کارگران در شیراز اعتراض کارگران مخابرات راه دور شیراز به وزارت صنایع رسید ؛ بیش از ۳۰ نفر از کارگران این صنایع بنمایندگی ۳۸۲ کارگر بدلیل عدم دریافت ۲۴ ماه حقوق معوقه از ۹ اسفند در مقابل وزارت صنایع تجمع کردند .
- با وجود گذشت یک ماه از مصوبه هیات وزیران هنوز تغییری در وضعیت کارگران قراردادی دولت ایجاد نشده است .
- اعتصاب ۲۰۰ کارگر شرکت پیمانکار سابیر بین الملل خط سه مترو تهران به مدت دوروز بجهت عدم دریافت ۶ ماه حقوق .
- کارگران پیمانکاری های پتروشیمی ماهشهر اعتصاب خود را بدنبال طرح مساله پرداخت پاداش نفت سالیانه طی جلسه ای که دیروز در محل ناهار خوری برگزار کردند ، توافق نمودند اعتصاب خود را در اعتراض به عدم اجرای بخشنامه ضرب العجل هیات وزیران مبنی بر برچیده شدن شرکتهای پیمانکاری را به تعویق بیاندازند .
حجم اخبار تایید شده آنقدر زیاد است که بخشی از آنها تنها بصورت تیتروار ذکر شده اند تا روشن گردد که چگونه کارگران آمادگی دارند تا کارگران آگاه و فعالین کارگری آنها را سازماندهی کنند . اخبار فوق اگر در کنار اخبار ماههای قبل قرار گیرند ، اعتراضات و اعتصابات کارگران بسیاری از صنایع نساجی ، لاستیک سازی ، معادن و اصناف مختلف را که ماهها حقوق دریافت نکرده و یا اخراج شده و بیمه بیکاری درستی دریافت نمی کنند نیز اضافه می گردند که یک جمعیت چند میلیونی معترض کارگران را تشکیل می دهند . اخبار اعتراضات کارگری کاملا بازگوی اینستکه امکان ایجاد سندیکای مستقل فراهم است ، چراکه خود مسولان دولتی و امنیتی نیز بدلیل ترس از انبوه کارگران در مقابل ادارات دولتی و خیابانها ، از کارگران درخواست فرستادن نمایندگان آنها برای مذاکره را می کنند . اخبار کارگری نشان از این دارد که با همت کارگران فعال ، امکان ایجاد سندیکای هر واحد و بهم پیوستن کارگران چند کارخانه همجوار و یا یک شهر وجود داشته و می تواند از ترکیب سندیکاهای تشکیل شده به ایجاد اتحادیه کارگری منطقه منجر گردد . اخبار بازگوی آنستکه نه تنها کارگران کارخانه ها و مجتمعهای بزرگ صنعتی دولتی و خصوصی از عدم دریافت حقوق و مزایا و وجود پیمانکاریها شکایت دارند ، بلکه این مسائل برای کارگران شاغل در خودروسازان ، کشتی ها ، قرارگاهها ، بیمارستانها ، صیادان ، هواپیمایی ، پروژه ها و خلاصه هر واحد کارگری در کشور کم و بیش وجود داشته و می تواند بعنوان یک عامل مشترک در بهم پیوستن اعتراضات کارگران قرار گیرد .
کارگران پیمانکاریها یکی از مهمترین بخشهای کارگران است که بدلیل بخشنامه دولتی برای حذف پیمانکاران واسطه ، دلیل کافی برای اعتراض و اعتصاب دارند . اگر کارگران پیمانکاریهای مجتمعهای پتروشیمی ، پالایشگاهها ، شهرداریها ، هواپیمایی و سایرین هرکدام در منطقه خود به اعتراض پردازند و در پروسه ای تعدادی از آنها بهم متصل گردند ، دیگر امکان خاموش و سرکوب کردن کارگران عملی نخواهد بود . حداقل حقوق سال بعد نیز عامل مهمی است که در کنار اعتراض به عدم تصویب پیش نویس قانون کار می تواند ، موجب حرکت کارگران برای ایجاد سندیکای مستقل و سپس اتحادیه کارگری باشد . عدم دریافت حقوق عقب افتاده ، لغو قرارداد موقت و سفید امضا ، دریافت بیمه بیکاری برای کارگران اخراجی نیز عامل حرکت مهمی دیگر برای ایجاد سندیکا و اشتراک عمل کارگران یک منطقه و یا یک شهر باشد . موارد فراوان است و راههای تشکیل سندیکا و انتخاب نمایندگان واقعی بسته به آگاهی کارگران و همراهی بدنه کارگری و موقعیت واحد مربوطه دارد که باید با تشخیص فعالین کارگری جهت داده شوند . آنچه روشن است اینکه در آینده نزدیک کارخانه های بیشتری تعطیل شده وتعداد کارگر بیشتری به خیل کارگران بیکار افزوده می گردند ، حقوقهای عقب افتاده سر به ماههای بیشتری می زنند ، بیمه بیکاری کمتری پرداخت می گردد ، قرارداد موقت بیشتری با حقوق کمتر از مصوب و بدون بیمه و مزایا بسته می شوند ، کارگران بیشتری بدلیل نبود وسائل ایمنی و بهداشت زخمی و یا از پی خواهند افتاد ، پیمانکاریها لغو نخواهند شد مگر بصورت استثنا که دولت راهی دیگر نداشته باشد ، پرداخت یارانه مشکلتر خواهد شد ، شرکتهای بیشتری از دولت به وابستگان فروخته خواهند شد تا با سوء استفاده تعطیل گردند و موارد فراوان دیگری که کارگران باید از انتظار دست کشیده و برای نجات خود اقدام نمایند . تنها کارگران رسمی وزارت نفت و برخی صنایع بزرگ هستند که امروز وضعیت بهتری دارند ، ولی اگر به آینده تاریک بیاندیشند باید که به سایر کارگران معترض بپیوندند تا پیروزی حتمی باشد .
در کنار پروسه رشد جنبش کارگری که حرکت دینامیکی درون طبقه کارگر است ، عوامل گوناگونی می توانند اثر کند کننده و یا تسریع کننده را بر جنبش کارگری بگذارند که بسیار مهم هستند . مهمترین آنها دولت و حکومت و کلیت طبقه سرمایه بعنوان دشمن اصلی طبقه کارگر در مبارزه طبقاتی قرار دارند که همواره در تلاش هستند تا از گسترش نهادهای مستقل کارگری جلوگیری کرده و نمایندگان خود را جایگزین نمایندگان واقعی کارگران بنمایند ، قانون کار و نیروهای امنیتی ابزار سرکوب قانونی و غیر قانونی سیستم سرمایه داری هستند . کارگران در پروسه مبارزه درک خواهند کرد که هیچگاه نباید دلخوش اصلاحاتی از جانب طبقه سرمایه دار و سمبل قدرت آنها دولت داشته باشند و در جنگهای جناحی آنان بعنوان سیاهی لشگر مورد استفاده قرار گیرند . مثلا در انتخابات مجلس غیر از وابستگی به مسولان حکومتی و اعتقاد به نظام و ولایت فقیه ، قانون داشتن لیسانس و بالاتر بعنوان مدرک تحصیلی در حقیقت کل کارگران را از انتخاب شدن کنار گذاشته و کسانی همچون محجوب و جلودار زاده و دیگرانی که هیچگاه ربطی به طبقه کارگر نداشتند بعنوان تحصیلکرد خود را نماینده کارگران جا می زنند و تاسف انگیز اینکه روحانیون با گذراندن مکتب خانه دارای مدرک لیسانس و دکترا می گردند . تاریخ جنبش کارگری گواه بر اینستکه هرگاه کارگران پشتیبان هرکدام از جناحهای حاکمیت و یا حتی خرده بورژوازی شدند ، همواره در شکست یا پیروزی آنها سودی نبردند . طنز تراژیک در میان عدم حضور سوسیال دموکراسی ، حمایت جبهه اصولگرایان و جبهه فراگیر کارگری شیفتگان ولایت است که در انتخابات مجلس بدون اشاره به دلایل تعطیلی کارخانه ها ، دستمزدهای زیر خط فقر کارگران و یا اصلاح قانون کار وعده تحقق خواستهای آنها و بازنشستگان را داده اند . از طرف دیگر سایتهای اصلاح طلبان اخبار کارگری را بیشتر از قبل منتشر کرده و خود را حامی کارگران می دانند و خانه کارگری که در انتخابات خواستار شرکت فعال کارگران شده ، ذکر کرده هرگز از مرزهای شرعی و قانونی و خطوط قرمز عبور نخواهند کرد که لذا روشن نیست این دفاع از کارگران چگونه محقق خواهد شد !
عامل تاثیر گذار دیگر در جنبش کارگری سوسیال دموکراسی و اقشاری از طبقه متوسط هستند که در دو جهت فعالیت می کنند ، بخشی از آنها بخصوص تکنوکراتها و بوروکراتها همواره تلاش دارند تا به لایه های بالاتری از طبقه سرمایه دار و دولت صعود کرده تا بتوانند هرچه بیشتر از طبقه کارگر و قعر جامعه دور شوند . این گروه همواره در جنگ قدرتی جناحهای حاکمه شرکت کرده و معمولا بخش بظاهر لیبرال و دموکرات آنها از جناح مخالف بورژوازی همچون اصلاح طلبان پشتیبانی کرده ولی بدلیل ترس از آینده و از دست دادن موقعیت فعلی هیچگاه خواهان تغییر نظام نیستند . بخش دیگر علاقمند تغییر و دگرگونی در جامعه هستند و برای اینکار به تاکتیک وحدت با طبقه کارگر و اقشار پایین خرده بورژوازی روی می آورند ، بیشتر گروههای سیاسی چپ و دموکرات در این بخش جای میگیرند . این گروه بدلیل آگاهی از بیگانگی و تضاد طبقاتی بین طبقه سرمایه دار و طبقه کارگر و اینکه خود را منجی جامعه و آینده شکوفا می شناسند ، خواهان رهبری مبارزات سیاسی می گردند و در اینراه از ایدئولوژی و سایر موارد فرهنگی و تاریخی کمک می گیرند . جناح چپ این گروه که باور به انقلاب پرولتری دارند با تصور اینکه خود پرولتاریا و یا کمونیست هستند و بدون اینکه همت زیادی به نقش پراتیک بدهند ، خواهان پیوستن طبقه کارگر به خود بوده و بهیچوجه حاضر نیستند رهبری گروههای با کمیت کم خود را نه به کارگران و نه حتی به افراد پایینتر خود واگذار نمایند . جنبش سال ۸۸ ایران و جنبشهای عربی ، بیشتر این گروههای چپ را بدنبال گروههای دموکرات به تاکتیکهای غیر انقلاب پرولتری و حتی تحقق آرمان سوسیالیسم کشاند و اینروزها تحلیلها و بیانیه های آنها در رابطه با انتخابات ، اصلاح طلبان ، مکانیزم قدرتهای بزرگ و وحدت در راستای انتخاب جنبش دموکراتیک بعنوان استراتژی آنها است . مکانیزم بیشتر این گروههای سوسیال دموکراسی همواره در جهت الویت بخشیدن به افکار و ایدئولوژی و رهبری خود بوده و چون تلاش برای کشاندن کارگران به درون گروههای خود و حرکتهای سیاسی بوده و قدرت جنبش کارگری را عمیقا باور ندارند ، لذا مفید بحال جنبش کارگری نبوده و اثرات منفی آن بیشتر است . گروههای کوچکی از چپ سوسیال دموکراسی باقی می مانند که به آرمانشان وفادارند و کار اصلی مبارزه را پراتیک درون طبقه کارگر دانسته و تلاش دارند ضمن آموزش کارگران به سازماندهی آنها کمک نمایند . این گروهها و فعالین کارگری در پراتیک درون طبقه و با رشد جنبش کارگری که موجب نگاه مجدد بخشهای سوسیال دموکراسی به کارگران می گردد ، یا خواهان رهبری طبقه گردیده و به دیگر گروههای چپ اشاره شده می پیوندند و یا درک خواهند که باید رهبری که از آگاهی تئوریک آنها سرچشمه می گیرد را به خود کارگران واگذار کنند که این امر موجب تسریع جنبش کارگری خواهد گردید . نهادها و کمیته های فعال در ایران این قبیل فعالین را نشان می دهد که ضمن انتشار اخبار کارگری و تلاش برای سمینارها و ارسال مقالات تحلیلی آنها در گسترش جنبش کارگری موثر می باشند ، که اگر مشکلات و اولویتهای کارگران را جایگزین بسیاری از اختلافات فکری و منم های گروهی نمایند ، تجربه تلخ جدائیهای سالهای قبل تکرار نخواهد گردید .
عامل تاثیر گذار دیگر گروهها و سازمانهای طرفدار حقوق کارگران ، کمپینها و ان جی او های تشکیل شده در داخل و تعداد کمی هم در خارج کشور بهمراه بعضی از گروههای حقوق بشری هستند که نیز تلاش دارند در مورد حقوق صنفی کارگران ، وضعیت زنان کارگر و جلوگیری از تعرض کارفرمایان از نظر حقوقی و جنسیتی ، دفاع از حقوق کودکان کار ، کمک در گرفتن وکیل برای کارگران زندانی سیاسی ، کمک به خانواده کارگران زندانی و موارد دیگر کمک کنند . در اینراه این گروهها که دارای تفکر ایدئولوژیکی نبوده و یا به آن الویت نمی دهند و ادعای رهبری طبقه کارگر را شعار نمی دهند همچون مکانیزم مثبتی در جنبش کارگران عمل می کنند ، گرچه گرفتار تهاجمات و سرکوب نیروهای امنیتی شده و گرفتار شکنجه و زندان و اخراج از کار و بستن انجمنهایشان شده اند . آخرین آنها بسته شدن ان جی او جمعیت دفاع از جهان شایسته کودکان در جنوب تهران بود که از سال ۸۳ بدون کمک دولتی آغاز بکار کرد که اخیرا سالانه ۲۰۰ دانش آموز دوره ابتدایی را آموزش می داد . سازمانهای بین المللی کار عامل دیگری است که از طریق نامه نگاری گاها به حمایت از کارگران داخل کشور می پردازند که در مواردی همچون فشار به مسولین وزارت کار رژیم برای اجرای مقاوله نامه های سه جانبه و یا آزادی کارگران زندانی تاثیری داشته اند که با توجه به قدرت آنها در دولتها و سازمانهای بین المللی در انتشار اخبار کارگری و جلوگیری از تحریمهای اقتصادی و غیره کمک چندانی بحساب نمی آیند و کارگران نیز بدلیل ترکیب سازمانی آنها با دولتها و کارفرمایان ، امید چندانی بانها نمی توانند داشته باشند . با این وجود بخشی از سوسیال دموکراسی با برچسب سندیکالیسم به جنبش کارگری بدلیل واهی ارتباط ارگانیک آنها با سازمانهای بین المللی کار و حقوق بشری ، موجب تفرقه در فعالین کارگری می گردند که هوشیاری بیشتری را می طلبد . چنانچه ذکر گردید اخبار کارگری از بسیاری از سایتهای مستقل منتشر می گردد و ضروری است که سایتهای داخلی از جمله سندیکای شرکت واحد که نیمه فعال است و سایت هفت تپه که وجود ندارد بهمراه سایتهای فعالین کارگری و اصناف مستقل و نیمه مستقل نیز به گسترش اخبار کارگری و تحلیلهای مورد نیاز بکوشند . گردآوری و انتشار مجدد اخبار از دو سال گذشته اعتراضات و اعتصابات کارگران تا بحال که هنوز کارخانه های آنها تعطیل بوده و حقوق عقب افتاده کارگران پرداخت نشده و بخشی که جدیدا به اعتراضات اضافه شده اند ، اگر بصورت اخبار شهر ، استانی ، اخبار کارخانه های با تولید مشابه ، اخبار بصورت صنفی در سایتها و بصورت کپی در کلیه واحدها منتشر گردند ، موجب آگاهی کارگران از یکدیگر و بهم پیوستگی و حرکت بیشتر کارگران می گردند .
امروزه کارگران نه تنها با مشکلات معیشتی ، بیکاری ، قرارداد موقت و سفید امضا که کارفرما حتی یک کپی را به آنها نمی دهد ، حقوق عقب افتاده ، بیمه بیکاری ، اعتیاد ، فقدان صندوق اعتصاب و کمک به خانواده کارگران زندانی و بیکار ، قرارداد بدون بیمه و مزایا و سایر موارد درگیر است ، بلکه از نظر عدم تامین ایمنی کار و بهداشت از طرف کارفرما و دولت ، مدام در خطر زخمی شدن ، از کار افتادگی و مرگ دست به گریبان هستند . اخبار گوناگون همواره حاکی از حوادثی همچون سقوط کارگران از پشت بام و یا ارتفاع محل کار ، سوختگی و نقص عضو ، له شدن دست زیر دستگاه پرس و غیره ، سوختن در آتش سوزی کارخانه رنگرزی و واحدهای دیگر ، مرگ در اثر انفجار مانند کشته شدن ۱۹ نفر در کارخانه ای در یزد ، مرگ و زنده بگوری در معادن ، حوادث ناشی از پالایشگاهها و سایر مجتمعها ، تصادف جاده ای ، مسمومیت و از دست دادن اعضای بدن در کارخانه های شیمیایی و موارد مختلف فراوان است . مشکل دیگر کارگران آگاه و فعال خطر اخراج و دستگیری است که نیروهای امنیتی از ترس گسترش و سازماندهی کارگران بسیار حساس هستند و متاسفانه بدلیل عدم گسترش جنبش کارگری تعداد کم این فعالین شناخته شده مدام در تیررس ماموران امنیتی و نمایندگان زرد کارگری هستند ولی آنها هیچگاه از مبارزه پا پس نگذاشته اند . اخبار اینروزها همگی از فشارهایی که بر نمایندگان کارگران دو سندیکای شرکت واحد و هفت تپه و نهادهای کارگری همچون اتحادیه کارگران ، کمیته هماهنگی ، کانون مدافعان کارگری در شهرهای مختلف بخصوص در تهران ، کرج ، کردستان و تبریز است . هنوز کارگرانی همچون ابراهیم مددی ، محمد جراحی ، بهنام ابراهیم زاده ، شیث امانی ، علی اخوان ، علی نجاتی ، رضا شهابی ، شاهرخ زمانی ، صدیق کریمی ، رسول بداغی معلم فعال کارگری و دیگرانی در زندان بوده و اکثر آنها در شرایط سختی بسر برده و یا نیاز به عمل جراحی داشته و خانواده های آنها در معیشت زندگانی ، پرداخت ودیعه برای مرخصی چند روزه و هزینه وکالت در مضیقه قرار دارند . کارگران و فعالین دیگری که بطور موقت آزاد شده اند همچون منصور اسالو ، سید ترابیان ، رضا رخشان ، محمود صالحی ، صدیق کریمی ، محسن حکیمی ، آیت نیافر ، شریف ساعد پناه ، مظفر صالح نیا میثم نجاتی عارف و دیگران نیز درگیر پرونده های بیدادگاهی و گرفتاری زندگی خود هستند ، هرچند همچنان راهی جز پیگیری در ایجاد تشکلات کارگری ندارند .
بحران اقتصادی و تنش سیاسی که جناحهای حاکمیت در داخل و خارج کشور ایجاد کرده اند و جنگ قدرتی خود این جناحها با یکدیگر ، آینده تاریکتری را آشکار می سازد که با یک دگرگونی همراه خواهد بود ، چه به محکمتر شدن قدرت یک جناح از حاکمیت منجر گردد و چه با مکانیزم قدرتهای بزرگ با حاکمیت گروهی از اصلاح طلبان و سایر اپوزیسیون به حکومت دیگری ختم گردد . بنظر می رسد غرب خواهان تغییر رژیم در سوریه و ایران است که با راضی کردن شوروی و چین که محکم به رژیمهای آنها چسبیده اند در منافع آینده به این دگرگونی تحقق بخشند و بهمین دلیل اپوزیسیونهای آلترناتیو ساز از سلطنت طلب ، اصلاح طلب ، جمهوریخواه ، سکولار ، دموکرات ، مجاهد و گروهی از چپ شدیدا به تلاش افتاده اند تا سهمی از قدرت نصیب آنها گردد . البته بخشی از گروههای سیاسی جمهوریخواه و سکولار و چپ با جنگ و تحریم اقتصادی و آلترناتیو سازی مخالفت کرده و هدفشان را حمایت از جنبشهای داخلی اعلام کرده اند . کارگران آگاه باید از چنین فرصتی استفاده کرده و نهادهای مستقل کارگری را شکل دهند و با آموزش کارگران ، بر دانش مبارزاتی خود نیز بیافزایند تا غیر از سازماندهی جنبش کارگری ، از نظر تئوری نیز قادر به رهبری جنبش باشند و قافله را به روشنفکران حرفه ای تحویل ندهند . اعتراضات کارگران که روزبروز افزوده می گردد مانند معدن طلای بکر با درصد خلوص بالا می باشد که نیاز دارد بوسیله کارگران آگاه و بکمک دانش مبارزاتی تنها گرد و خاک روی آن جدا شده و تراشی که همان آموزش است به آن داده شود تا کادرهای جدیدی ساخته شوند که نه تنها براحتی جای آنها را در صورت گرفتاری و اخراج پر کند ، بلکه کادرسازی تداوم یابد . جنبش کارگری زمانی مفهوم می یابد که کارگران آگاه بیشتری که قدرت نماینده شدن را داشته باشند افزایش یابد و نمایندگان جدید قادر باشند خود سندیکا و نهاد مستقل را رهبری کنند . این واگذاری قدرت مهمترین عامل درون سازمانی کارگران است که در تضاد با قدرت رهبری شدن قرار گرفته و هرچه این تضاد بسود واگذاری حل گردد ، نه تنها عامل سرکوب نخواهد توانست جلوی حرکت و گسترش جنبش کارگری را بگیرد ، بلکه دموکراتیسم درون گروهی را رشد خواهد داد . با این ترتیب کمیت جنبش کارگری تبدیل به کیفیتی نوین خواهد شد که در شکلگیری سندیکاها به نهادهای سیاسی کارگری مبارزه طبقاتی را ارتقای بیشتری بخشد ، البته این شکلگیری بسته به پروسه جنبش کارگری و با الویت بخشیدن به خواسته های کارگران می تواند همزمان در گامهای اول تا سوم نیز انجام شود . آنچه اهمیت دارد نه ذهنیتهای افراد و گروهها بلکه تئوری و پراتیک مشخص در مبارزات طبقاتی کارگران است که تاکتیکهای مبارزاتی را تعیین می کنند تا ضمن ارتقای مبارزه پروسه نهایی مبارزه طبقاتی که سوسیالیسم است تحقق یابد .
پایان بخش چهارم و پایانی
گروه پژوهش کارگری اسفند ۱۳۹۰
پیوستها :
http://www.syndicavahed.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=375
http://www.syndicavahed.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=376
http://www.syndicavahed.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=332
http://kanoonmodafean1.blogspot.com/2012/03/blog-post_03.html
http://kanoonmodafean1.blogspot.com/2012/02/blog-post_11.html
http://kanoonmodafean1.blogspot.com/2010/06/blog-post_424.html
http://kanoonmodafean1.blogspot.com/2011/03/blog-post_09.html
http://kanoonmodafean1.blogspot.com/2012/01/2.html
http://www.etehadeh.com/?page=news&nid=2208
http://www.etehadeh.com/?page=news&nid=2212
http://www.etehadeh.com/?page=news&nid=2243
http://www.etehadeh.com/?page=news&nid=2170
http://www.etehadeh.com/?page=news&nid=2109
http://www.etehadeh.com/?page=news&nid=2059
http://www.azadi-b.com/J/2012/02/post_581.html
http://asre-nou.net/php/view.php?objnr=19711
http://asre-nou.net/php/view.php?objnr=19654
http://asre-nou.net/php/view.php?objnr=19582
http://asre-nou.net/php/view.php?objnr=18989
http://www.syndicavahed.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=369&Itemid=9
http://www.syndicavahed.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=341
http://www.syndicavahed.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=99&Itemid=9
http://www.hafteh.de/?p=25943
http://www.hafteh.de/?p=25743
http://www.hamaahangi.info/index.php?option=com_content&view=article&id=962:komite-mahshahr&catid=38:bulletins&Itemid=522
http://khodrokarr.wordpress.com/
http://asre-nou.net/php/view.php?objnr=18488
https://mail.google.com/mail/?shva=1#label/kargari/13466de81d4409ed
http://www.syndicavahed.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=328&Itemid=8
http://www.syndicavahed.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=243&Itemid=8
http://www.syndicavahed.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=230&Itemid=8
http://asre-nou.net/php/view.php?objnr=18883
http://www.ilna.ir/newstext.aspx?ID=234548
http://asre-nou.net/php/view.php?objnr=18937
http://www.azadi-b.com/J/2012/02/post_301.html
http://asre-nou.net/php/view_print_version.php?objnr=15546
http://www.etehadeh.com/?page=news&nid=2072
http://www.etehadeh.com/?page=news&nid=2065
http://www.hafteh.de/?p=25413
http://www.hafteh.de/?p=24726
http://www.hafteh.de/?p=25327
http://www.radiofarda.com/content/f6_iran_workers_karnameh10/24454399.html
http://news.gooya.com/politics/archives/2012/03/136929.php
http://www.hafteh.de/?p=26096
http://www.ilna.ir/newstext.aspx?ID=237013L
http://www.azadi-b.com/J/2012/01/post_492.html
http://www.peykeiran.com/Content.aspx?ID=43202
http://www.peykeiran.com/Content.aspx?ID=42486
http://www.ilna.ir/newstext.aspx?ID=227397
http://www.hamaahangi.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1003:gramsci-hakimi&catid=28:daily-talk&Itemid=477