كميته هماهنگي براي كمك به ايجاد تشكلهاي كارگري
گزارشي از نشست مطبوعاتي دبير كل WFTU در تهران*
Tue 11 10 2011
جورج ماریکوس نماینده پارلمان یونان و دبير كل اتحاديه هاي جهاني كارگري (WFTU) - كه به مانند ديگر رقيب جهانياشITUC ،نهادي غير كارگري است - و به دعوت خانه ي كارگر، به ايران دعوت شده بود در كنار ديگر برنامههايش در عصر روز سه شنبه 19 مهرماه 90 ، نشستي را نيز با خبرنگاران در محل روزنامه ي كار و كارگر برپا داشت.
اين نشست با دو ساعت تاخير برگزار شد.چند تن از فعالين كارگري عضو در كميته هماهنگي نيز به منظور توضيح ضرورت ايجاد تشكلهاي مستقل كارگري به حاضرين و نيز تشريح ماهيت واقعي تشكل هاي موجود در جهان در اين جلسه شركت كردند.
از جمله درمورد خانهي كارگر و نيز نهادهاي بين المللي همچون WFTU و نيز ITUC و غير كارگري بودنشان ،توضيحاتي به روزنامهنگاران حاضر در جلسه داده شد.
چند تن از حاضرين توضيحاتي دربارهي هدف تشكيل كميته هماهنگي پرسيدند و نيز اينكه شما به كجا وابسته هستيد؟ آيا قانوني هستيد ؟ آيا توسط هيچ نهاد رسمي ثبت شده ايد؟ و ...
يكي از اعضاي كميته درباره ي لزوم تشكل يابي مستقل از دولت و كارفرما به سوال كنندگان پاسخ داد و توضيح داده شد ما باور به حق تشكل يابي مستقل و خود خواسته و توده اي داريم و منتظر ثبت و اجازهي هيچ نهاد قانوني نميمانيم.از سال 84 آغاز به فعاليت كرده ايم و بازهم ادامه خواهيم داد.نامهاي براي ثبت در سال گذشته به وزارت كار داده ايم.هدف از اين اقدام اين بوده كه به آنها بگوييم ما باور داريم حق ما ايجاد تشكل است.اكنون وظيفهي شما ميدانيم كه تشكل ما را ثبت كنيد.اگر ثبت نميكنيد مشكل ما نيست. بعد از عدم ثبت توسط آنها، مثل سالهاي گذشته كماكان و پرتوان تر به فعاليتمان ادامه داده و خواهيم داد.همچنين ما باور داريم كه تشكل هاي كارگري بايد به نيرو و ارادهي خود كارگران ايجاد شود و اصولن تشكلي كه براي فعاليتش بخواهد به هر كدام از نهادهاي دولتي و يا كارفرمايي وابسته باشد ديگر تشكلي كارگري نيست.
در پاسخ به يكي از خبرنگاران در مورد ساختار كميته و اينكه رئيس شما كيست و از كجا پول ميگيريد و يا اينكه چگونه امرار معاش ميكنيد و هزينههاي فعاليت هايتان چگونه تامين ميشود،توسط يكي از اعضاي كميته اينگونه پاسخ داده شد:بالاترين ركن تصميم گيري ِ ما مجمع عمومي است.ما رئيس نداريم.مجمع عمومي هيات اجرايي 9 نفرهاي را انتخاب ميكند و فعاليتهاي ما به صورت شورايي انجام ميگيرد.همهي ما شغل و كار خود را داريم و در محيط كار و زندگيمان و در ميان ديگر اقشار ولايه هاي طبقهي كارگر،در راستاي اساس نامه فعاليت ميكنيم.هر فرد ماهيانه حق عضويت ميپردازد و هزينههاي احتمالي فعاليتهايمان از محل همين حق عضويتها پرداخت ميشود.از جايي پول نميگيريم و بدان هم باور نداريم.ما باور به استقلال فكري،عملي و مالي داريم.البته اگر موردي پيش بيايد كه چنانچه كارگري دوست داشت كمك مالي كند درصورت شفاف بودن و معين و كارگري بودن منبع، كمك مالي دريافت ميكنيم و رسيد ميدهيم.
يكي از خبرنگاران از شرايط بي حقوقي و استثمار كاري خود و ديگر همكارانش سخن گفت و نيز در مورد قراردادهاي يك طرفه و موقتياي كه با آنان بسته ميشود توضيح داد.عضو كميته هماهنگي شركت كننده در نشست توضيح داد كه ما دقيقا همين مطلب را دنبال ميكنيم كه خود شما خبرنگاران كه بخشي از طبقهي كارگر هستيد چرا به دنبال ايجاد تشكل هاي مستقل خود نيستيد؟ و چرا تشكلهاي موجود شما بايد از فلان يا بهمان وزاتخانه يا مراجع قانوني اجازه بگيرند و زير نظر و خواست آنها فعاليت كنند؟
يكي از حاضرين پاسخ داد اين كارها فايده ندارد و هزينه دارد و نميشود حقوق و مطالبات را با آن به دست آورد.توضيح فعال كارگري حاضر در جلسه اين بود كه اتفاقن مادامي كه متشكل نشويد اين بي حقوقيها ادامه خواهد يافت. وي براي حاضرين از تلاشهاي تا كنوني در جنبش كارگري براي ايجاد تشكلهاي مستقل از جمله سنديكاي خبازان سقز،سنديكاي كارگران شركت واحد و سنديكاي كارگران هفت تپه و نيز اعتصاب و اعتراضات جمعي در پتروشيميها مثال آورد.
همچنين ايشان توضيح داد كه البته ايجاد تشكل مستقل هزينه هايي چون اخراج و تهديد و زندان درپي دارد.درست به دليل مستقل بودن و عدم وابستگي اينگونه تشكل ها به دولت و كارفرمايان است كه با آنان اينگونه برخورد ميشود.اما اگر هر چه گسترده تر اينگونه تشكل ها ايجاد شوند و با يكديگر متحد و در ارتباط باشند قطعن بيشتر و بيشتر پيروز خواهند بود.وما كه وظيفهي خودمان را كمك به ايجاد تشكل هاي كارگري ميدانيم از هيچ گونه هزينهي مادي و معنوي باكي نداريم.مثلا در يك سال فقط 180 پرونده قضايي و دستگيري و زندان داشته ايم و هفتهاي نيست كه يكي از اعضاي ما بازداشت ،محاكمه و يا زنداني نشود.
يكي از خبرنگاران تاييد كرد كه براي حركت بايد اينگونه هزينه ها را قبول كرد و چاره اي ديگر نيست.
مباحثي شبيه به موارد فوق در حدود يك ساعت درجريان بود كه دبير كل WFTU به همراه يكي از اعضاي خانهي كارگر و مترجمش در جلسه حاضر شد.وي در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران كه وضعيت تشكلهاي مستقل كارگري در ايران را چگونه ارزيابي ميكنيد پاسخ داد: ما ارتباط خوبي با خانهي كارگر داريم و آنها عضو ما هستند! فعال كارگري و عضو كميته هماهنگي توضيح داد سوال اين نبود.سوال درباره ي تشكل هاي مستقل بود.وي پاسخ داد من كه پاسخ دادم.فعال كارگري گفت: نه دقيقا نداديد!
دبير كل WFTU جملات كلي درباره ي باورشان به لزوم ايجاد تشكل هاي مستقل داد و گفت ما ضد امپرياليسم آمريكا هستيم و تشكل هاي ديگر هم حق دارند قبول كنند كه در اين جبهه هستند يا خير.او همچنين از دفاع از فلسطينيان دربرابر اسرائيل و دفاعشان از مساله ي اتمي دولت ايران صحبت كرد.وي هرگز دربارهي تشكل هاي مستقل كارگري ايران پاسخ نداد و به صورتي ديپلماتيك و با جملات كلي از جمله حق تشكل و غيره از اظهار نظر درباره ي تشكلهاي مستقل و جنبش كارگري ايران امتناع ورزيد و تنها به رابطهاش با خانهي كارگر اشاره ميكرد.
وي در پاسخ به سوالي درباره ي ديگر فدراسيون جهاني تشكل هاي كارگري يعنيITUC و نيز تشكل هاي وابسته اش مانند ITF و IUF و نظر خودش درباره ي آنها گفت: آنها تشكل هايي بوده اند كه ابتدا با ما يكي بوده اند و از سال 1949 جدا شده اند.اين جدايي توسط تشكل هاي آمريكا و انگليس آغاز شد. ITUC كه در ابتدا نامش ICFTU بوده و ديگر تشكل هاي وابسته به آن طرفدار سرمايه داري و خصوصي سازي و مواردي نظير حملات ناتو و يا طرفداري از اسرائيل هستند و ما طرفدار حمل و نقل عمومي و برعليه خصوصي سازي و طرفدار فلسطين و مخالف حملات ناتو هستيم.
او همچنين در پاسخ به اين سوال كه آيا شما كه همسوي دولت ايران هستيد هرگز از زنداني شدن فعالين كارگري خبر داشته ايد و آيا براي آزادي آنها تلاش ميكنيد؟
وي پاسخي كلي با اين محتوا داد كه : ما خواهان آزادي همه و حق فعاليت هستيم.و در مواردي نامه نگاري كرده ايم.
مجددا از وي سوال شد پاسختان كلي بود به طور مشخص درباره ي رضا شهابي،بهنام ابراهيم زاده،وفا قادري و يداله قطبي كه فعالين كارگرياي هستند كه براي حقوق اوليه كارگري فعاليت ميكنند و زنداني يا محكوم شده اند و افراد ديگري نظير اصانلو و مددي و بسياري ديگر كه ليستي چندين نفري را تشكيل ميدهند چيزي شنيده ايد؟ آيا در موضعي هستيد كه به دولت ايران اعتراض كنيد؟
دبيركل WFTU پاسخ مشخصي به اين مورد نداد و تنها به نشان دادن پوستري از تشكلاش بسنده كرد كه در آن شعاري مبني بر آزادي فعاليت و تشكل يابي نوشته شده بود.
وي همچنين در پاسخ به سوال يك خبرنگار كه آيا وي از وضعيت كودكان كار در ايران اطلاعي دارد گفت:من اطلاع دقيقي از ايران ندارم اما ميدانم در آسيا كودك كار وجود دارد.جاي كودكان در خانه و مدرسه است و نبايد كار كنند.
پس از خروج دبيركل WFTU توسط فعالين كارگري - اعضاي كميته هماهنگي - حاضر در نشست دربارهي ماهيت واقعي آن تشكل صحبت شد و توضيح داده شد كه نهWFTU و نه ITUC هيچكدام نهادهاي مستقل كارگري نيستند و كارگران بايد به دست خود تشكل هاي مستقل خود را برپا دارند.
كميته هماهنگي براي كمك به ايجاد تشكلهاي كارگري
19 مهرماه 90
* توضيح: جملات نقل شده در اين گزارش غالبن نقل به مضمون گفتگوهاي انجام شده هستند.اما در نقل آنها و مطابقتشان با اصل سخنان دقت كاملي صرف شده است.
|
|