نشر آثار ادبی در خارج ، راهکار مقابله با ممیزی کتاب در داخل ایران است
در حاشیه جشنواره شبهای ادب و هنر ایران در گوتنبرگ عنوان شد:
Sun 18 09 2011
عباس کامرانی ، مدیر موسسه بهنما در حاشیه برگزاری جشنواره شبهای ادب و هنر ایران در گوتنبرگ ضمن اشار به چالشها و ضرورتهای پیش روی نشر آثار ادبی فارسی در ایران ، تلاش برای انتشار آثار شایسته انتشار را عمده ترین هدف افراد و موسسات فرهنگی ایرانی در خارج از کشور عنوان نمود.
وی که در آستانه برگزاری این جشنواره در پایان هفته آتی سخن می گفت موج روز افزون ممیزی توسط وزارت ارشاد ایران خصوصا در 4 سال گذشته را به عنوان جدی ترین محدودیت برای نویسندگان و خالقان آثار ادبی در ایران دانست که باعث بایگانی و خاک خوردن تولیدات ارزشمندی در قفسه های نشر ارشاد شده و جامعه را از دسترسی به متون فاخر ادب فارسی محروم کرده است .
کامرانی انتشار 4 عنوان کتاب از نویسندگانی همچون علی اشرف درویشیان ، پوران فرخ زاد و محمد بهارلو به نامهای "داستانهای تازه داغ " ، " باغ پریان" ، " عروس نیل " و " بختک بومی " را از جمله آثاری دانست که در گذشته و در راستای همان هدف توسط این موسسه در سوئد به چاپ رسیده است.
مدیر موسسه بهنما افزود : امسال هم در راستای همین سیاست دو عنوان کتاب از دکتر جواد مجابی ، یک عنوان دیگر از پوران فرخ زاد و دو عنوان کتاب از منصور کوشان به همت و تلاش موسسه در نمایشگاه بین المللی کتاب گوتنبرگ رو نمایی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه عمده اقدامات صورت گرفته به این منظور برای نشر کتابهایی است که در داخل امکان کسب مجوز را نداشته اند ، معرفی کتابها ی منتشر شده و یا در دست انتشار نویسندگان ایرانی ساکن خارج از کشور را نیز از جمله اهداف فعالین این عرصه دانست و معرفی هشت عنوان کتاب جدید را در غرفه بهنما در ایام برگزاری نمایشگاه از نویسندگانی ساکن نروژ ، سوئد و انگلیس را در راستای این تحقق این هدف یادآور شد.
کامرانی در پاسخ به سوالی در خصوص اهداف برگزاری جشنواره ادبی و فرهنگی در گوتنبرگ ، تقابل نویسندگان داخل و خارج از ایران و امکان معرفی هنر ، فرهنگ و ادبیات ایرانی را به مخاطبین فارسی زبانی که امکان ارتباط و حضور در ایران را برای دسترسی به این گونه آثار در داخل ایران ندارند ، مهمترین هدف این برنامه فرهنگی دانست.
وی افزود این دسته جشنواره ها اصولا با کمک مسئولان فرهنگی شهر گوتنبرگ که البته گاهی نیز با برنامه های اینچنینی همراه نیستند برگزار می شود ولی مخارج و هزینه های عمده مربوط به غا لب شرکت کنندگان از سوی خو آنها پرداخت می شود ، در حالی که در صورت حمایت مالی سازمانهای فرهنگی میتوان آنرا در سطحی وسیع و متنوع و متناسب با سلایق گوناگون مخاطبین برگزار نمود.
لازم به ذکر است جشنواره شبهای هنر و ادب ایران در سه روز از 23 تا 25 سپتامبر 2011 برگزار می شود که بخش نخست و قبل از نیمروز این روز به رونمایی و معرفی 16 کتاب تازه منتشر شده در حوزه ادبیات ایران و در محل نمایشگاه بین المللی کتاب گوتنبرگ اختصاص داده شده که دکتر شکر الله منظور نویسنده و مدرس در دانشگاه گوتنبرگ در نمایشگاه کتاب سخنرانی کرده و در بخش دوم و عصر گاهی نویسندگانی چون جواد مجابی ، امیر حسین چهل تن و منصور کوشان از ساعت 18 در بخش " شب ادبیات و داستان خوانی حضور و پس از ارائه سخنرانی به پرسش و پاسخ با حضور شرکت کنندگان در این زمینه خواهند پرداخت.
گفتنی است در دومین روز از این برنامه که شب تئاتر نام گرفته نمایشنامه " دعوت" ویژه بزرگداشت غلامحسین ساعدی از ساعت 15 به نمایش در آمده و قبل از آن سخنرانانی در باب شخصیت ساعدی ، " نویسنده ای که قدر نبوغ خود را ندانست" و نمایشنامه های ساعدی سخنرانی خواهند کرد.
آخرین و اختتام این جشنواره " شب شعر و ادب " نام گرفته که بزرگانی چون محمد شمس لنگرودی ، دکتر جواد مجابی ، ژیلا مساعد و منصور کوشان در محل خانه مردم "میدان یرنتوریت " از ساعت 18 تا پاسی از شب آخرین بخش از این گردهمایی فرهنگی ، ادبی و هنری را هدایت خواهند کرد.
تنظیم: بهزاد جوادیان