دبیرکل سازمان ملل: انتقال قدرت در مصر باید هم اکنون آغاز شود
افزایش تلفات درگیریهای میدان تحریر قاهره
Thu 3 02 2011

رادیو فردا :اوضاع مصر در دهمین روز از اعتراضها علیه حکومت حسنی مبارک همچنان متشنج است و گزارشها حاکی از آن است که در زدوخورد خونین هواداران و مخالفان رژیم در میدان التحریر قاهره، دستکم ۱۰ کشته و بیش ۸۰۰ نفر زخمی شدهاند. در همین حال عمر سلیمان، معاون مبارک میگوید رویدادهای میدان التحریر حاکی از یک «توطئه» است.
در بعدازظهر پنجشنبه گروههای هوادار حسنی مبارک به حملات خود علیه به خبرنگاران، خارجیها و معترضان ادامه داده و صدای تیراندازیهای پیایی نیز از میدان التحریر به گوش میرسید؛ آخرین گزارشها از آرام شدن نسبی اوضاع در میدان التحریر حکایت دارد.
عمر سلیمان در مصاحبه با تلویزیون مصر تصریح کرد: «ما (رویدادهای میدان التحریر) را بررسی خواهیم کرد که در وقایع توطئه بود.»
معاون رئیس جمهوری و رئیس پیشین سازمان اطلاعات و امنیت مصر، همچنین
گفت که مصر مداخله کشورهای خارجی در امور داخلیاش را نمیپذیرد.
عمر سلیمان گفت: «مداخله در امور داخلی ما شگفتآور و ناپذیرفتنی است و ما اجازه آن را نخواهیم داد.»
روز پنجشنبه نیز طرفداران مبارک تلاش کردند کنترل میدان التحریر را به دست بگیرند، اما معترضان با سنگربندی در خیابان حضور خود را حفظ کردهاند.
ارتش در این میان در مواقعی تلاش کرد، هواداران و مخالفان حکومت به یکدیگر نزدیک نشوند.
مخالفان و شماری از تحلیلگران در رسانههای مختلف حملهکنندگان به معترضان را از نیروهای امنیتی و وابستگان به نظام میدانند که لباس شخصی بر تن کردهاند.
از روز چهارشنبه هواداران مبارک که مسلح به چماق و کوکتل مولوتوف هستند حمله خود را آغاز کردند؛ برپایه برخی گزارشها شماری از این افراد مسلح به سلاح گرم نیز هستند.
در واکنش به این اوضاع دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا، هرگونه سازماندهی حکومتی یا تحمل آن از سوی حکومت را محکوم کرد و خواستار توقف آن شد.
در واشینگتن، رابرت گیبس سخنگوی کاخ سفید، از حملهکنندگان به معترضان به عنوان «اوباش» یاد کرد و خواستار توقف آن شد.
درحالی که صدها نفر زخمی و دست کم شش نفر در میدان التحریر کشته شدهاند، احمد شفیق، نخستوزیر جدید مبارک روز پنجشنبه به خاطر این رویدادها پوزش خواست و هرگونه ارتباط حملهکنندگان با حکومت را رد کرد.
عمر سلیمان، معاون جدید مبارک، نیز روز پنجشنبه قول داد که معترضانی که بازداشت شدهاند آزاد شوند و حملهکنندگان به تظاهراتکنندگان به مجازات برسند.
عمر سلیمان همچنین گفت جمال مبارک قصد ندارد جانشین پدرش بشود.
با این حال به نظر میرسد چه اسلامگرایان اخوان المسلین و چه معترضان سکولار، کمتر به وعدههای دیرهنگام حکومت مبارک توجه میکنند و میخواهند الگوی تونس را در کشورشان که به فرار بنعلی منجر شد، پیاده کنند.
حسنی مبارک که در دوران حکومت ۳۰ سالهاش مناسبات نزدیکی کشورهای غربی داشته است، اکنون از سوی این کشورها تحت فشار قرار گرفته است که به اعتراضها پاسخ مناسب بدهد و دوران انتقالی را آغاز کند.
رهبران بریتاینیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا روز پنجشنبه در بیانیهای تصریح کردند: «این دوره گذار باید هماینک آغاز شود.»
در همین حال، دیگر متحد غرب در منطقه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بار دیگر از اوضاع مصر ابراز نگرانی کرد و نسبت به تسلط اسلامگرایان در مصر هشدار داد.
دبیرکل سازمان ملل: انتقال قدرت در مصر باید هم اکنون آغاز شود
بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل، روز پنجشنبه با ابراز نگرانی شدید از درگیریهای خشونتآمیز چهارشنبه و پنجشنبه در مصر با پنج رهبر اروپایی همگام شد و خواستار انتقال سریع قدرت در این کشور شد.
پیشتر رهبران پنج کشور فرانسه، آلمان، بریتانیا، ایتالیا و اسپانیا پس از چندین روز اعتراض مداوم مردم مصر که روز چهارشنبه به خشونت گرایید صراحتا از حسنی مبارک، رئیس جمهور مصر، خواسته بودند که زمینه «انتقال سریع قدرت» را فراهم کند.
به نظر میرسد روزبهروز بر نگرانی رهبران غربی از برهم خوردن ثبات منطقه خاورمیانه که مصر یکی از پایههای آن است افزوده میشود.
در همین زمینه دبیرکل سازمان ملل در نشستی خبری در شهر لندن، پایتخت بریتانیا، با اشاره به خواسته کشورهای غربی گفت که «انتقال قدرت باید هماکنون آغاز شود».
بان گی مون با اشاره به افزایش خشونت در دو روز گذشته بهویژه در شهر قاهره، پایتخت مصر، از دو طرف درگیر خواست خویشتنداری به خرج دهند.
آقای بان همچنین «حملات وحشیانه» علیه معترضان به حکومت حسنی مبارک را «مطلقاً غیرقابل قبول» خواند و از دولت آقای مبارک خواست که خواستههای مردم خود را آویزه گوش کند.
پیش از روز چهارشنبه، به گواهی اغلب روزنامهنگاران و خبرنگاران حاضر در خیابانهای قاهره، اعتراضات به شکلی مسالمتآمیز و بدون خشونت برگزار میشد.
اما در روز چهارشنبه با از راه رسیدن «اتوبوسهای حامل طرفداران حسنی مبارک» در گروههای به گفته خبرنگار سیانان صد، دویست، و سیصد نفره تهاجمی آغاز شد که تاکنون شش کشته و بیش از ۸۰۰ زخمی و مجروح بر جای گذاشته است.
همزمان با درگیری شدید و خونین روز چهارشنبه در میدان تحریر (رهایی) قاهره، اغلب خبرنگاران و روزنامهنگاران خارجی به علاوه عدهای از خبرنگاران مصری نیز مورد حمله طرفداران حسنی مبارک قرار گرفتند.
این امر روز پنجشنبه واکنش دبیرکل سازمان ملل را به دنبال داشت که خواستار تضمین آزادی بیان در کشور مصر شد و از تمام طرفهای درگیر خواست که به حقوق بشر بهویژه حق آزادی بیان، اجتماعات و اطلاعات احترام بگذارند.
|
|