
صحنهای از تظاهرات مردم تونس
رئیس جمهور تونس تسلیم خواست معترضان شد!
Sat 15 01 2011
رئیس جمهور تونس تسلیم خواست معترضان شد!
دویچه وله: پس از اعلام سقوط دولت و انحلال کابینه در تونس ناآرامیها همچنان ادامه دارد. معترضان این عقب نشینی رئیس جمهور، زینالعابدین بنعلی را کافی نمیدانند. در پی ادامهی اعتراضها ظاهرا بنعلی تونس را ترک کرده است.
زینالعابدین بنعلی، که از ۲۴ سال پیش زمام امور را در تونس در دست دارد شامگاه پنجشنبه (۲۳ دی/ ۱۳ ژانویه) برای سومین بار طی یک هفته در تلویزیون دولتی این کشور حاضر شد تا با دادن وعدههایی اوضاع کشور را تا حدی آرام کند. وعدههای او که مهمترین آنها برگزاری انتخابات تازه بود به برقراری آرامش در پایتخت تونس نیانجامید.
منع عبور و مرور
با ادامه یافتن ناآرامیها و اعتراضها، روز جمعه در سراسر تونس حالت فوقالعاده اعلام شده است. نهادهای دولتی تونس خبر دادند در تمام شهرهای این کشور حضور شهروندان در خیابانها از ساعت ۵ عصر تا هفت صبح به وقت محلی ممنوع است.
به رغم این به گزارش منابع خبری معترضان به ممنوعیت منع تردد توجهی ندارند و همچنان برخی از ساختمانهای مهم دولتی را در محاصرهی خود دارند. به نظر میرسد تظاهرات خیابانی در تونس که ابتدا برای اعتراض به بیکاری و گرانی آغاز شد اکنون کل حکومت را هدف قرار داده و خواهان کنارهگیری بنعلی از سمت ریاست جمهوری است.
برکناری "رئیس جمهور دروغگو"
مطابق تازهترین خبرهای دریافتی از تونس درگیریهای خشونتبار در پایتخت تونس همچنان ادامه دارد. بنعلی پنجشنبه شب گفته بود به وزارت کشور تونس دستور داده، نیروهای امنیتی خویشتندارانه رفتار کنند و از کاربرد توجیهناپذیر اسلحه بپرهیزند. به گزارش منابع خبری مستقر در منطقه شهروندان خشمگین تونس که در روزهای گذشته شاهد سرکوب خونین معترضان بودهاند رئیس جمهور را دروغگو خطاب میکنند و خواهان کنارهگیری او شدهاند.
بن علی در اظهارات اخیر خود وعده داده بود با پایان دوران ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۴ میلادی از سمت خود کنارهگیری کند. با این همه شعارهای روز جمعهی معترضان نشان میداد مخالفان بنعلی حاضر نیستند حکومت او را که به اعمال خشونت و اقتدارگرایی متهم است سه سال دیگر تحمل کنند.
"دولت وحدت ملی"
رئیس جمهور ۷۴ سالهی تونس از محمد غنوشی نخست وزیر این کشور خواسته است کابینهی جدیدی تشکیل دهد. در همین حال وزیر حارجهی تونس کمال مرجان روز جمعه گفته است تشکیل یک دولت وحدت ملی با حضور نیروهای اپوزیسیون در این کشور ممکن است. پیشتر گزارشهای تایید نشدهای در مورد اختلاف او با بنعلی و احتمال کنارهگیریاش از کابینه منتشر شده بود.
از ظهر روز جمعه در پایتخت تونس شایعاتی مینی بر کنارهگیری رئیس جمهور و حتا عزم او به خروج از کشور به گوش میخورد. نظامیان تونس فرودگاههای این کشور را به طور موقت بستهاند، اما به رغم ممنوعیت رفت و آمد، خیابانها همچنان در اشغال معترضان است. دهها هزار نفر با تجمع مقابل وزارت کشور بنعلی را مسئول کشتار تظاهرکنندگان در روزهای گذشته و زندانی کردن و شکنجهی مخالفان در ربع قرن اخیر خواندهاند.
فرار دیکتاتور؟
برابر گزارشهای رسیده از پایتخت تونس گرچه نیروهای امنیتی با تظاهرکنندگان با خشونت برخورد کرده و به سوی آنها گاز اشکآور و گلوله پرتاب کردهاند بر شمار معترضان هر لحظه افزوده شده است. در ادامهی ناارامیها شامگاه جمعه نخستوزیر تونس همراه با تعدادی از اعضای کابینه در تلویزیون دولتی حاضر شد و از کنارهگیری بنعلی از سمت ریاست جمهوری خبر داد. او خروج بنعلی از کشور را تایید کرده است.
منابع خبری و محافل نزدیک به اپوزیسیون تونس میگویند بنعلی همراه با اعضای خانوادهاش تونس را ترک کرده است. هنوز در مورد مقصد او و نزدیکانش خبر موثقی منتشر نشده اما به نظر میرسد تظاهرات آرام و گستردهای که میرفت به خشونت و خونریزیهای بیشتری کشیده شود به مهمترین هدف خود دست یافته باشد. با این همه سرنوشت دولت جدید که قرار است از سوی شماری از همکاران سابق بنعلی تشکیل شود، و آیندهی سیاسی تونس همچنان نامشخص است.
******
رئیس جمهوری تونس از قدرت کنار رفت
بی بی سی - زین العابدین بن علی، رئیس جمهوری تونس از قدرت کنار رفت و جای خود را موقتا به محمد الغنوشی، نخست وزیر سپرد.
آقای الغنوشی جمعه شب (۱۴ ژانویه) در تلویزیون دولتی تونس ظاهر شد و گفت که اداره امور کشور موقتا به او سپرده شده است.
او گفت که آقای بن علی فعلا قادر به انجام وظایف خود نیست.
آقای بن علی در حال حاضر در مکانی نامعلوم به سر می برد.
گزارش های تأیید نشده رسانه های عرب زبان حاکی از آن است که آقای بن علی به مقصد نامعلومی از کشور خارج شده است.
او ۲۳ سال رئیس جمهوری تونس بود.
کسری ناجی، خبرنگار اعزامی بیبیسی فارسی به تونس می گوید سقوط آقای بن علی برای مردمی که در تونس زندگی می کنند "باورنکردنی" است.
به گفته او تا صبح شنبه که ساعات منع رفت و آمد پایان می یابد، نمی توان فهمید که واکنش مردم به این تحولات چیست.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا از حکومت تونس خواسته است به موازین حقوق بشر احترام گذارد و و انتخابات آزاد و عادلانه ای در آینده نزدیک برگزار کند.
آقای بن علی ساعتی پیش از کنار رفتن از قدرت، اعضای کابینه این کشور را برکنار کرده و با انحلال مجلس، اعلام کرده بود که انتخابات پارلمانی ظرف شش ماه آینده برگزار خواهد شد.
در پی این تحول، مقامات تونس وضعیت فوق العاده اعلام کرده و مقررات ممنوعیت رفت و آمد شبانه را به اجرا درآورده اند.
اجتماع بیش از سه نفر ممنوع شده و هشدار داده شده که در صورت بی اعتنایی به دستورهای ارتش، نیروهای نظامی به زور متوسل خواهند شد.
دستور برکناری کابینه پس از آن صادر شد که شورش ها علیه دولت تونس افزایش یافته و تظاهرکنندگان خواستار استعفای فوری زین العابدین بن علی، رئیس جمهوری این کشور شدند.
به گزارش کسری ناجی، خودروهای ارتش و نیروهای نظامی با تیربارهایی که رویشان نصب شده است، در اطراف ساختمانهای دولتی مستقر شدهاند تا از آنها محافظت کنند، ولی وضع در مرکز شهر ناآرام است.
به گفته او، اظهارات دیروز آقای بن علی، برای تظاهرکنندهها راضیکننده نبود و اعتراضها ادامه داشت. از جمله از ظهر روز جمعه، هزاران نفر برای چند ساعت در تظاهراتی آرام شرکت داشتند، ولی به دلایلی که هنوز مشخص نشده است، نیروی پلیس که نظارهگر این تظاهرات بود، تصمیم به دخالت گرفت.
نیروی پلیس برای متفرق کردن تظاهرکنندهها از گاز اشکآور و باتوم استفاده کرده و در مواردی، تیر هوایی شلیک کرده است.
به گزارش کسری ناجی، جنگ و گریز نیروی پلیس و تظاهرکنندهها در مرکز شهر تونس، پایتخت، ادامه دارد و از قسمتی از مرکز شهر، دود غلیظی بلند میشود.
به گفته او، تصمیم رئیس جمهور تونس برای برکناری تمام اعضای کابینه و انحلال پارلمان موثر نبود و تظاهرکنندهها می گفتند که وعده های آقای بن علی برای اعمال اصلاحات سیاسی فوری در این کشور کافی نیست و او باید برود.
گروه های حقوق بشر می گویند ناآرامی های هفته های اخیر بیش از ۶۰ کشته بر جای گذاشته است.
باراک اوباما روز جمعه با صدور بیانیه ای خشونت پلیس تونس را محکوم و از "شجاعت" مردم این کشور تمجید کرد.
آقای اوباما گفت که آمریکا و جامعه جهانی شاهد نبرد مردم تونس برای کسب حقوق جهانشمول هستند و تصاویر ملتی که خواهان شنیده شدن صدایش است را از یاد نخواهند برد.
وی خواستار خویشتنداری همه طرفهای درگیر، پرهیز از خشونت و برگزاری انتخاباتی شد که به گفته او نمایانگر "اراده ملی" تونس باشد.
روز گذشته ۱۳ ژانویه، آقای بن علی در یک سخنرانی در تلویزیون ملی تونس گفته بود که قصد ندارد نامزد دوره بعدی انتخابات ریاست جمهوری شود.
وی همچنین از کاهش قیمت مواد غذایی ضروری خبر داد.
آدام ماینات، خبرنگار بی بی سی در تونس می گوید این واقعیت که اعتراضات خشونت آمیز، ناگهان در بسیاری از شهرهای سراسر کشور رخ می دهد، حاکی از نارضایی مردمی وسیع علیه حکومت است.
از هنگام کسب استقلال تونس از فرانسه در سال ۱۹۵۶، آقای بن علی دومین رئیس جمهوری این کشور بود.
او آخرین بار در سال ۲۰۰۹ با ۸۹/۶۲ درصد آراء برای یک دوره پنج ساله دیگر انتخاب شده بود.