عصر نو
www.asre-nou.net

آمریکا شرکت نفتیران را تحریم کرد

پایان فعالیت چهار شرکت بزرگ نفتی جهان در ایران

اعتراض ایران به تحریم آمریکا علیه ۸ مقام جمهوری اسلامی
Fri 1 10 2010

دویچه وله: به گفته مقامات وزارت امور خارجه آمریکا چهار شرکت بزرگ جهانی انرژی به فعالیت‌های خود در ایران پایان داده‌اند. همزمان دولت آمریکا تحریم شرکت نفتیران وابسته به شرکت ملی نفت ایران در سوئیس را اعلام کرد.
در پی فشار تحریم‌های آمریکا، چهار کنسرن بزرگ بین‌المللی نفت وادار به قطع همکاری‌های خود با ایران شدند. دولت آمریکا روز پنچ‌شنبه (۳۰ سپتامبر / ۸ مهر) اعلام کرد که کنسرن فرانسوی "توتال"، کنسرن "شل" از بریتانیا و هلند، کنسرن نروژی "استات‌اویل" و کنسرن ایتالیایی "انی" خود را از بازار نفت ایران بیرون کشیده‌اند و به مقامات آمریکایی قول داده‌اند که فعالیت‌های خود را در ایران متوقف کرده و یا به‌زودی بدان پایان خواهند داد.
جمیز استین‌برگ، معاون وزیر امور خارجه آمریکا، در واشنگتن از تصمیم چهار شرکت بزرگ نفتی استقبال کرد و گفت: «با خشنودی باید گفت که چهار شرکت بین‌المللی انرژی تضمین کرده‌اند که به سرمایه‌گذاری‌های خود در ایران خاتمه دهند و از هرگونه فعالیت جدید در بخش انرژی ایران خودداری کنند.» با این اقدام کنسرن‌های مهم جهانی از پیامدهای تحریم‌‌های آمریکا در امان خواهند ماند.
استین‌برگ افزود: «ما از نقش رهبری این شرکت‌ها در این تصمیم استقبال می‌کنیم و از همکاری سازنده آنها با دولت آمریکا بسیار خشنودیم.» آمریکا بر این باور است که جمهوری اسلامی با درآمدهای نفتی در صدد گسترش برنامه اتمی خود است.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرد که این شرکت‌ها از این پس شامل تحریم‌های ایالت متحده نخواهند شد. به گفته تحلیلگران سیاسی، حجم معاملات کنسرن‌های بین‌المللی انرژی با ‌آمریکا بسیار کلان بوده و هیچ شرکت مهم نفتی در جهان حاضر نیست به خاطر ایران از بازار آمریکا چشم‌پوشی کند.
استین‌برگ درباره تاثیر تحریم‌ها گفت: «این اقدامات سبب افزایش هزینه برای ایران می‌شود، زیرا این کشور از همکاری با جامعه جهانی سر باز می‌زند.»
از سوی دیگر، وزارت امور خارجه آمریکا گزارش داد که برخی از شرکت‌های جهانی انرژی همکاری خود با ایران را قطع کرده‌اند. شرکت توپراس از ترکیه قرارداد فروش بنزین به ایران را لغو کرده است. شرکت هندی "ریلاینس" و شرکت کویتی "ایندیپندنت پترولیوم" نیز فروش محصولات نفتی به ایران را متوقف کرده‌اند.
پیش از این شرکت روسی "لوک اویل" نیز صدور بنزین به ایران را متوقف کرده بود. بنا به گزارش خبرگزاری‌های خارجی، شرکت بزرگ "اینپکس" از ژاپن نیز خواهان پایان دادن به همکاری‌های خود با جمهوری اسلامی است. این شرکت ژاپنی در اکتشاف و توسعه میدان نفتی آزادگان مایل به همکاری بوده و قصد داشته که در ایران دست به سرمایه‌گذاری بزند.
جمهوری اسلامی می‌کوشد با ارجاع قرارداد‌های اکتشافی و حفاری در حوزه‌ی نفت و گاز به شرکت‌های داخلی، خلاء کنسرن‌های بین‌المللی را پر کند، اما کارشناسان در توانایی و حجم سرمایه‌های شرکت‌های داخلی برای انجام چنین فعالیت‌هایی تردید دارند.

تحریم نفتیران از سوی آمریکا
در ادامه تحریم‌های گسترده علیه جمهوری اسلامی، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد، شرکت نفتیران در سوئیس را نیز به فهرست تحریم‌های خود افزوده است.
شرکت نفتیران که از زیرمجموعه‌های شرکت ملی نفت ایران به شمار می‌آید، در سوئیس مستقر بوده و مسئول بسیاری از معاملات نفتی ایران در خارج است.
استین‌برگ تصریح کرد، شرکت نفتیران یکی از کانال‌های عقد معاملات و تهیه صدها میلیون دلار پول برای شرکت ملی نفت ایران است. معاون وزیر امور خارجه آمریکا خاطر نشان کرد: «گرچه شرکت نفتیران در آمریکا فعالیت ندارد، اما تحریم این شرکت مانع از همکاری کنسرن‌های خارجی با نفتیران خواهد شد.»

آمریکا شرکت نفتیران را تحریم کرد
بی بی سی : وزارت امور خارجه آمریکا کمپانی نفتیران را که در سوئیس مستقر و جزء موسسات اقماری شرکت ملی نفت ایران است تحریم کرده و چهار شرکت اروپایی را به دلیل توقف سرمایه گذاری در ایران از مجازات معاف کرده است.
جیمز استاینبرگ، یکی از معاونان وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه با اعلام این خبر، از همکاری شرکت های نفتی اروپا علیه صنایع انرژی ایران ابراز خرسندی کرد.
آمریکا ایران را به داشتن برنامه مخفیانه سلاح اتمی متهم کرده است و تحریم های شدیدی را علیه این کشور اعمال می کند.
ایران این اتهام ها را رد می کند و می گوید که تحریم های جهانی تاثیری در روند برنامه "صلح آمیز" هسته ای اش نخواهد داشت.
جیمز استاینبرگ گفت که آمریکا چهار شرکت اروپایی را به دلیل تعهد آنها به توقف سرمایه گذاری در ایران، از مجازات معاف کرده است.
این شرکت ها عبارتند از: شرکت فرانسوی توتال، شرکت نروژی استات اویل، شرکت ایتالیایی انی و شرکت هلندی-بریتانیایی رویال داچ شل.
دولت آمریکا اذعان کرد که فشار بر شرکت نفتیران که فعالیتی در آمریکا ندارد، ممکن است تبعات سریعی به همراه نداشته باشد، اما افزود این تحریم ها مانع از همکاری کمپانی های خارجی با این شرکت خواهد شد.
معاون وزارت خارجه آمریکا گفت: "این اقدامات هزینه عدم همکاری ایران با جامعه جهانی را بالا می برد."
وی افزود شرکت نفتیران یکی از مجراهای انتقال پول به شرکت ملی نفت ایران است صدها میلیون دلار هزینه پروژه های توسعه صنایع نفتی این کشور را تامین می کند.
او گفت چهار شرکت اروپایی یاد شده اگر به تعهد خود عمل کنند و در ایران فعالیت نکنند، تحت تحریم های آمریکا قرار نخواهند گرفت.
در همین حال دفتر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اسامی چند شرکت دیگر را که به همکاری های خود با ایران خاتمه داده اند منتشر کرده است.
شرکت ترکی توپراس به دولت آمریکا گفته است در اوت قرارداد فروش بنزین به ایران را لغو کرده، گروه ایندیپندنت پترولیوم کویت و شرکت ریلاینس هند به واشنگتن اعلام کرده اند که دیگر فرآورده نفتی به ایران نمی فروشند و لوک اویل روسیه نیز در 2 سپتامبر گفته است به عدم فروش بنزین به ایران که در آوریل گذشته اعلام شد همچنان پایبند است.
بر اساس این بیانیه بی پی و شل گفته اند به هواپیماهای ایران ار دیگر سوخت نمی دهند و چند شرکت دیگر از جمله لویدز لندن اعلام کرده اند شرکت های حامل بنزین به ایران را بیمه نمی کنند.
این خبر در حالی اعلام می شود که یک شرکت نفتی ژاپنی هم خروج از طرح اکتشاف و توسعه یک حوزه بزرگ نفتی ایران را در دست بررسی دارد.
خبرگزاری ژاپنی کیودو به نقل از منابع دولتی این کشور گزارش داد که شرکت اینپکس (Inpex) که بزرگترین شرکت ژاپنی فعال در زمینه اکتشاف نفت است، در نظر دارد در واکنش به تحریم های یکجانبه دولت آمریکا، از مشارکت در طرح اکتشاف و توسعه میدان نفتی آزادگان در ایران خارج شود.
قوانین آمریکا در مورد تحریم یکجانبه ایران مشخصا سرمایه گذاری شهروندان و شرکت های آمریکایی در بخش انرژی ایران را ممنوع و برای چنین اقداماتی مجازات هایی را تعیین کرده است؛ شرکت های خارجی نیز در صورت نادیده گرفتن این قانون، با محدودیت هایی در دسترسی به بازارها و امکانات مالی ایالات متحده روبرو می شوند.
با ادامه خروج شرکت های خارجی، دولت ایران اخیرا اعلام کرد که طرح های اکتشاف و بهره برداری از منابع نفت و گاز را در اختیار شرکت های داخلی قرار می دهد، اما مشخص نیست که آیا این شرکت ها توانایی مالی و فنی اجرای موفقیت آمیز چنین طرح هایی را داشته باشند.
برخی گزارش ها حاکی از آن است که تعدادی از شرکت های مورد نظر دولت ایران برای جایگزینی شرکت های خارجی، در واقع به نهادهای نظامی و امنیتی مرتبط با دولت تعلق دارند و یا صرفا به منظور بر عهده گرفتن این طرح ها و برخورداری از منابع مالی مورد نظر، توسط این نهادها تاسیس شده اند.

اعتراض ایران به تحریم آمریکا علیه ۸ مقام جمهوری اسلامی
بی بی سی : ایران از طریق سفیر سوئیس در تهران به ایالات متحده بخاطر تحریم هشت مقام ارشد جمهوری اسلامی به اتهام نقض حقوق بشر، اعتراض کرده است.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، در چهارچوب اجرای تحریم هایی که کنگره چند ماه پیش علیه جمهوری اسلامی تصویب کرد، روز چهارشنبه ۷ مهر (۲۹ سپتامبر) اسامی هشت مقام دولتی، نظامی و امنیتی ایران را به فهرست تحریم های ایالات متحده اضافه کرد.
خبرگزاری های دولتی ایران گزارش می دهند که وزارت امور خارجه این کشور روز پنجشنبه ۸ مهر (۳۰ سپتامبر)، لئو آگوستی، سفیر سوئیس در تهران را احضار و مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی را به او ابلاغ کرد.
به گزارش واحد مرکزی خبر صدا و سیمای ایران، مدیرکل آمریکای شمالی وزارت امور خارجه به سفیر سوئیس گفته است: "اقدام دولت آمریکا دخالت آشکار در امور داخلی ایران و نقض صریح بند اول بیانیه الجزایر است."
ایران و آمریکا سه دهه است که رابطه دیپلماتیک نداشته اند و سفارت سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران عمل می کند.
هشت مقام تحریم شده به دست داشتن در "نقض جدی حقوق بشر و آزار مردم ایران" در جریان وقایع پس از انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۳۸۸ متهم شده اند.
دولت ایران به سفر سوئیس گفته است که تصمیم دولت باراک اوباما "اخلال در نظم بین المللی" است.
خبرگزاری های ایران به نقل از وزارت امورخارجه ایران نوشته اند که اقدام دولت آمریکا "همچنین سوء استفاده سیاسی از مفهوم انسانی حقوق بشر و به معنی تضعیف این مفهوم مقدس است لذا مسئولیت در هر سه مورد متوجه دولت آمریکا خواهد بود."
ایران می گوید که سفیر سوئیس گفته است که پیام اعتراض جمهوری اسلامی را به دولت آمریکا ابلاغ خواهد کرد.
مقام هایی که تحریم شده اند عبارتند از:
• محمدعلی جعفری (فرمانده کل سپاه پاسداران)
• صادق محصولی (وزیر رفاه فعلی و وزیر سابق کشور)
• غلامحسین محسنی اژه ای (دادستان کل کشور و وزیر سابق اطلاعات)
• سعید مرتضوی (دادستان سابق تهران)
• حیدر مصلحی (وزیر اطلاعات)
• مصطفی محمد نجار (وزیر کشور و جانشین فرمانده کل قوا در نیروی انتظامی)
• احمدرضا رادان (جانشین فرمانده کل نیروی انتظامی)
• حسین طائب (معاون اطلاعات سپاه پاسداران و فرمانده سابق نیروی بسیج)

استقبال فعالان حقوق بشر
برخی گروه های حقوق بشر از تحریم شدن این افراد استقبال کرده اند. کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران با صدور بیانیه ای از تمام کشورها خواسته است که مقام های ایرانی "ناقض" حقوق بشر را تحریم کنند.
دولت آمریکا به عنوان حامی مهم ترین مورد نقض حقوق بشر و دولت ناقض حقوق بشر، نمی تواند مدعی حقوق بشر باشد و از این مفهوم سوء استفاده سیاسی کند

وزارت امور خارجه ایران
این کمپین از کانادا، اتحادیه اروپا، امارات متحده عربی، مالزی و تایلند خواسته است که با اتخاذ سیاستی مشابه دارایی های احتمالی مقام های ایرانی مورد اتهام را مسدود کنند.
وزارت دارایی آمریکا اعلام کرده است که افراد تحریم شده مشمول محدودیت های مسافرتی و انسداد دارایی ها می شوند.
کاخ سفید روز چهارشنبه اعلام کرد که دولت آمریکا همواره در کنار کسانی می ایستد که در ایران "خواهان شنیده شدن حرف هایشان هستند" و تأکید کرد که مصرانه از دولت ایران می خواهد که حقوق این مردم را رعایت کند.
این نخستین بار است که آمریکا به اتهام نقض حقوق بشر، تحریم های ویژه ای را علیه اشخاص خارجی اعمال می کند.
دولت باراک اوباما در اواسط ماه ژوئن فرمانده کل سپاه پاسداران را در ارتباط با برنامه اتمی ایران تحریم کرده بود.
روز چهارشنبه، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا گفت: "شهروندان ایرانی تحت نظارت یا فرماندهی این افراد بی جهت بازداشت شدند، کتک خوردند، مورد شکنجه و تجاوز قرار گرفتند، تهدید و حتی کشته شدند".
اما به گزارش خبرگزاری های ایران، وزارت امور خارجه ایران به سفیر سوئیس گفته است: "دولت آمریکا به عنوان حامی مهمترین مورد نقض حقوق بشر و دولت ناقض حقوق بشر، نمی تواند مدعی حقوق بشر باشد و از این مفهوم سوء استفاده سیاسی کند."
تحریم مقام های مذکور در راستای اجرای قانون تحریم گسترده ای به اجرا گذاشته شد که کنگره در ماه ژوئن علیه ایران وضع کرده بود.
قانونگذاران آمریکایی در بند ۱۰۵ آن قانون رئیس جمهوری آمریکا را موظف کرده اند که حداکثر ظرف نود روز طی گزارشی، اسامی مقام ها یا افرادی در ایران را که مسوول صدور دستور، اجرا یا هدایت اقداماتی در "نقض جدی حقوق بشر" پس از وقایع انتخابات خرداد ۸۸ ایران بوده اند به آگاهی کنگره برساند و در این زمینه، به گروه انصار حزب الله و بسیج اشاره کردند.
بخش مربوط به حقوق بشر قانون تحریم ایران با تلاش مستقیم شماری از اعضای ارشد کنگره از جمله سناتور جمهوریخواه جان مک کین و سناتور دموکرات مستقل جو لیبرمن به عنوان متمم به مصوبه اضافه شده بود.

واکنش کنگره
این دو سناتور که همواره موضع سرسختی علیه جمهوری اسلامی داشته اند و به محافظه کار بودن در خصوص سیاست خارجی شهرت دارند، چهارشنبه از تصمیم دولت آقای اوباما استقبال کردند.
آنها با صدور بیانیه مشترکی گفتند: "دستور ریاست جمهوری حاوی این پیام به همه مقام های ایران که حقوق بشر مردم را نقض کرده یا خواهند کرد است: ایالات متحده هویت شما را شناسایی و منتشر خواهد کرد، آزار و اذیت شما را علنی خواهد کرد و شما را مسوول خواهد دانست."
هاورد برمان، رئیس دموکرات کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان، نیز با صدور بیانیه ای از اقدام دولت باراک اوباما استقبال کرده و آنرا نشانه تعهد ایالات متحده به وضع حقوق بشر در ایران دانسته است.
اما ایلیانا راس-لهیتنن، از جمهوریخواهان ارشد در کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان در واکنش این تحریم ها را اقدامی "مثبت" ارزیابی کرد اما آنرا ناکافی دانست.
وی با صدور بیانیه ای خواهان تحریم همه مقام های جمهوری اسلامی اعم از آیت الله خامنه ای، رهبر ایران، محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری و نیز "اوباش خونخواری" شد که به گفته او مردم را سرکوب کرده اند.
دولت ایران اتهام نقض حقوق بشر از جمله در مواجهه با اعتراضات به نتیجه انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری را رد می کند و می گوید آمریکا این اتهام را با اهداف سیاسی مطرح می کند.
کنگره در ماه ژوئن دولت آقای اوباما را موظف کرد که برای مقام های ایران که "ناقض جدی حقوق بشر" تشخیص داده می شوند ویزا صادر نکند و در صورت امکان، به مسدود کردن دارایی های آنها مبادرت ورزد.
کنگره در مصوبه تحریم ایران همچنین خواهان افزایش بودجه وزارت امور خارجه آمریکا برای اطلاع رسانی بیشتر درباره وضعیت حقوق بشر در ایران و به ویژه درباره وقایع پس از انتخابات خرداد ۸۸ شده بود.