ورنر پیرکر
اگر او بتواند
برگردان ناهید جعفرپور
Sun 9 11 2008
اگر او بتواند
"If he can"
پیروزی اوباما معمائی را می گشاید
jungewelt
Werner Pirker
برگردان ناهید جعفرپور
پیروزی کاندیدای دمکراتها در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۸ استثنائا به واقع کمی با دمکراتی در رابطه است. زیرا که باراک اوباما از سوی جنبش گسترده مردمی دمکراتیک به کاخ سفید راه یافته است.
تا کنون بندرت بستر جامعه آمریکا این چنین در صحنه حاضر بوده است. نیاز به تغییر مهمترین اصل تعیین کننده در این مبارزات انتخاباتی بود. این نیاز برخواسته از بیم از تهی دستی، دلسردی ملی و حس خدجه دار شدن دمکراسی بود. این چنین بود که بیان اوباما " یس وی کن" دمکراتیک تفسیر شد.
اوباما کاندیدائی بود که توانسته بود پشتیبانان مالی بیشتری از رقیب جمهوری خواهش برای مبارزات انتخاباتی اش کسب نماید. مردی که از جنبش مدنی برمی خواست برخلاف خواست قدرت مندنان به کاخ سفید وارد نگشت. بلکه دقیقا با توجه خاص آنها انتخاب گردید.
با وجود اینکه آمریکا بعنوان قوی ترین دمکراسی جهان به حساب می رود اما این دمکراسی نیست که در این کشور قدرت دارد و حرف اول را می زند بلکه این سلسله مراتب سیستم دو حزبی در این کشور است که تمامی قدرت در دستش قرار دارد و یک نوع دمکراسی سطح نازل را ضمانت می نماید. در رقابت میان محافظه کار و لیبرال دیالوگ های اجتماعی بسیار دور از مباحث قرار می گیرند. مبارزه انتخاباتی اوباما بیشتربه یک روشنگری و توضیح مسائل مذهبی شبیه بود تا روشنگری و آگاهی سیاسی. مسائل مورد انتخاب وی برای موعظه هایش بیشتر در جهت رسیدن ملتش به آرامش درونی تنظیم شده بود. در موعظه های وی آمریکای سیاه و سفید، تهی دست و ثروتمند، چپ و راست وجود نداشت بلکه تنها ایالات متحده آمریکا مورد خطاب قرار می گرفت. از این روی جمله " یس وی کن" بیشتر بمانند یک شعار کلی مبارزاتی جامعه آمریکا انتخاب شده بود.
فن بیان آشتی ملی میبایست این واقعیت را پنهان سازد که امید های پهنه جامعه آمریکا و انتظاراتی که اوباما می تواند برآورده کند به هیچ وجه با هم خوانائی ندارند. در فضای مبارزات انتخاباتی تمایلات برابری خواهانه اجتماعی طرح شده با برابری های اجتماعی مورد نظر برگزیدکان آمریکا به هیچ شکلی مطابقت ندارند.
اگر که اولین رئیس جمهور سیاه پوست آمریکا خواست این را داشته باشد که به واقع یک تغییرات عمیق اجتماعی و دمکراتیک را به وجود آورد، این پرسش به وجود خواهد آمد که " ایف هی کن " آیا او می تواند؟ در این صورت اوباما بعنوان قدرتمند ترین مرد جهان مطمئنا موفق نخواهد شد که هیچ کاری انجام دهد.
زیرا که امپریالیسم ، راسیسم آشکار متوجه خارج ، تبعیضات اجتماعی و نقصان در دمکراسی از مشخصات وجودی و نهادینه شده در سیستم آمریکاست.