عصر نو
www.asre-nou.net

اعلاميه هيئت سياسی ـ اجرائی سازمان فدائيان خلق ايران (اکثريت)
پيرامون بيانيه شماره ١۸ آقای ميرحسين موسوی

بيانيه، نخستين گام برای تدوين منشور مشترک جنبش سبز


Wed 23 06 2010

aksariat.jpg
در سالروز ۲۵ خرداد، بيانيه شماره ١۸ آقای ميرحسين موسوی منتشر شد. آقای موسوی در اين بيانيه با درک ضرورت‏ هماهنگی صفوف جنبش سبز، منشوری را پيشنهاد کرده است که شامل اهداف، راهکارها و هویت جنبش سبز است. او منشور تدوين شده را قدم نخستين تلقی کرده که با نقد و طرح نظرات فعالين سياسی و صاحب‏نظران، می‏تواند تدقيق و تکميل شود.
انتشار این بیانیه قبل از هرچیز نشان دهنده استواری جنبش سبز و تلاش کنشگران جنبش برای تجهيز آن به پلاتفرم است.
بيانيه شماره ١۸ در ابتدا به درستی به لايه نوظهوری از باند نظاميان و امنيتی‏ها اشاره کرده است که بر نهادهای پولی و مالی و بر قدرت و ثروت چنگ انداخته و از درآمد صدها ميليارد دلاری نفت و واردات سالانه ۷۰ میلیارد دلار کالا، سود می‏برد. اين لايه در مقابل فشارهای اجتماعی به سادگی حاضر به عقب‏نشينی نيست و برای حفظ قدرت سياسی و موقعيت خود در اقتصاد و سياست از کشتار صدها انسان، دستگيری هزاران معترض، شکنجه و اعدام آن‏ها واهمه‏ای ندارد. بيانيه از سياست تاثيرگذاری بر رفتار باند نظامی ـ امنيتی فاصله گرفته و بر سياست تداوم و گسترش جنبش سبز و نزديکی با نيروهای غيرحکومتی تاکيد کرده است.
بيانيه به صراحت بر ارزش‌های دموکراتیک و حقوق بشری پای فشرده، جنبش سبز را یک حرکت اجتماعی فراگیر تلقی کرده که هرگز مبری از خطا نيست، از گسترش فضای نقد و گفتگو استقبال کرده، بر چندصدائی جنبش سبز و دوری از انحصارگری تاکيد نموده و ضرورت پيوند بين آزادی و عدالت اجتماعی، اتحاد طبقه متوسط جديد و طبقه کارگر و زحمتکشان و همبستگی جنبش‏های اجتماعی همانند جنبش کارگری، زنان، دانشجوئی و حرکت های ملی ـ منطقه‏ای را خاطر نشان کرده است.

نقد ما

بيانيه از "حفظ استقلال نهادهای دینی و روحانی از حکومت" سخن می‏گويد ولی در مورد جدائی دولت از نهادهای دينی و روحانی سکوت می‏کند.
بيانيه بدرستی خاطر نشان کرده است که تحقق اهداف جنبش سبز: "مستلزم توافق و تاکید بر اصول حداقلی و مطالبات مشترک و ایجاد تعامل و هماهنگی میان همه نیروهایی است که علی رغم داشتن هویت مستقل با پذیرش تکثر در درون جنبش، زیر چتر فراگیر جنبش درکنار یکدیگر قرار می گیرند." اما بيانيه در عين تاکيد بر مطالبات مشترک، در مواردی از جمله در تعريف هويت جنبش سبز به تعريف هويت يک گرايش از جنبش سبز پرداخته است. در بيانيه گفته می‏شود که "جنبش سبز، جنبش ایرانی ‌ـ اسلامی است" و "هر فرد ایرانی که توسل به خرد جمعی توحیدی را به عنوان مبنای تلاش برای ایجاد فردای بهتر برای میهن خویش بپذیرد در زمره فعالان جنبش سبز به شمار می آید." اين تعريف بخش قابل توجهی از نيروهای جنبش سبز را که در طيف نيروهای سکولار و دمکرات قرار دارند، شامل نمی‏شود. در حاليکه بيانيه تکثر در درون جنبش سبز را پذيرفته است. پذيرش تکثر در جنبش سبز، به معنی وجود هويت‏های مختلف است. لذا نمی‏توان آن را با هويت يک گرايش تعريف کرد. هرگرايشی می‏تواند هويت خود را بيان دارد. ولی نسبت دادن هويت خود به کل جنبش امری است خطا. اين برخورد قابل پذيرش نيست. منطقی آن است که جنبش سبز را بر اساس مشخصه‏های عمومی آن تعريف کنيم.
در اين بيانيه روی انتخابات آزاد تاکيد جدی نشده است. انتخابات آزاد شعار محوری و پيوند دهنده جنبش سبز است و لازم است که در منشور در راس مطالبات جنبش سبز قرار گيرد.

موضع ما

ما انتشار بيانيه شماره ١۸ آقای ميرحسين موسوی و مواضع صريح و روشن آن نسبت به برخی مسائل جنبش را، گامی مثبت در راستای تداوم و پويائی جنبش سبز می‏دانيم. ما هم بر اين نظريم که بيانيه، نخستين گام برای تدوين منشور مشترک جنبش سبز است. با نقد بيانيه و بحث و گفتگوی بين نيروهای جنبش، منشور ارائه شده می‏تواند تدقيق و تکميل گردد و به منشور مشترک نيروهای جنبش سبز فرارويد.
بيانيه شماره ١۸برخورد نسبتا متفاوتی با قانون اساسی نسبت به بيانيه‏های قبلی دارد. در بيانيه ضمن تاکيد بر شعار هميشگی آقای موسوی مبنی بر "اجرای بدون تنازل قانون اساسی"، گفته شده است که: "قوانین کشوری و از جمله قانون اساسی متونی همیشگی و تغییر ناپذیر نیستند. هر ملتی این حق را داراست که با تصحیح سیر حرکتی خویش، به اصلاح در قوانین جاری اقدام کند. اما باید توجه داشت که تنها تغییر و اصلاحی در قانون اساسی مورد پذیرش است که در فرایند مذاکره و گفتگوی اجتماعی و با مشارکت همه اقشار و گروههای اجتماعی و با پرهیز از تصلب و انحصارگرایی و زورگویی صورت پذیرد". بخش قابل توجهی از نيروهای جنبش سبز، خواهان تغيير قانون اساسی هستند. اما از نظر ما موضع اتخاذ شده در بیانیه، گام مناسبی است برای پیداکردن راه حل‏ مشترک میان نیروهای جنبش سبز در برخورد با قانون اساسی.
بيانيه اين بار به طور اشکار کوشيده است که با طيف وسيعی از نیروهای آزاديخواه تماس برقرار کند. اين برخورد می‏تواند زمينه‏ساز همکاری نيروهای آزاديخواه باشد که يکی از نيازهای مبرم جنبش سبز است. ما از اين اقدام استقبال می‏کنيم.

هيئت سياسی ـ اجرائی سازمان فدائيان خلق ايران (اکثريت)
۲تير ١۳۸۹ (۲۳ ژوئن ۲۰١۰)