عصر نو
www.asre-nou.net

پیروزی اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
امید به دگرگونی، نه فقط در آمریکا!


Wed 5 11 2008

obama.jpg
بی بی سی - باراک اوباما، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، به عنوان چهل و چهارمین رئیس جمهوری ایالات متحده انتخاب شده است.
شمارش آرا در اکثر ایالت های آمریکا نشان می دهد که باراک اوباما، سناتور 47 ساله ایالات ایلینوی و نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری، توانسته است به حد نصاب دویست و هفتاد رای در کالج انتخاباتی دست یابد و بر جان مک کین، رقیب خود از حزب جمهوریخواه غلبه کند.
گزارش شده است که در این انتخابات بیش از ۱۱۰ میلیون تن از رای دهندگان آمریکایی شرکت داشتند و آقای اوباما ۵۲ درصد و آقای مک کین ۴۷ درصد آرا را به دست آوردند.
براساس محاسبات انجام شده، انتظار می رود آقای اوباما سیصد و سی و هشت رای و آقای مک کین یکصد و پنجاه و شش رای از مجموع آرای کالج انتخاباتی را کسب کنند.
با اعلام نتیجه نهایی شمارش آرا، آقای اوباما رسما به عنوان رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده معرفی می شود و مراسم تحلیف او روز 20 ژانویه سال آینده برگزار خواهد شد.
باراک اوباما نخستین آمریکایی سیاهپوست در تاریخ این کشور است که به مقام ریاست جمهوری دست می یابد.
با قطعی شدن انتخاب باراک اوباما در این انتخابات، جان مک کین این پیروزی را به رقیب انتخاباتی خود تبریک گفت و حمایت و وفاداری خود را نسبت به رئیس جمهوری جدید ایالات متحده اعلام داشت.
جان مک کین در تماس تلفنی با باراک اوباما از استقامت و دستاورد رقیب خود ستایش به عمل آورد و گفت که مردم آمریکا منصفانه به نظرات خود او نیز گوش داده اند.
نامزد شکست خورده حزب جمهوریخواه در سخنانی در جمع هواداران خود با اشاره به پیروزی قاطع باراک اوباما گفت: "مرم آمریکا سخن گفته اند و صدای آنان کاملا واضح و روشن بوده است."
جورج بوش، که دومین دوره ریاست جمهوری او به زودی به پایان می رسد نیز در تماس تلفنی با آقای اوباما پیروزی "رئیس جمهوری منتخب" را به او تبریک گفت.
آقای بوش با جان مک کین نیز تماس گرفت و نحوه مبارزه و واکنش او به پیروزی باراک اوباما را مورد ستایش قرار داد.
در مبارزات انتخاباتی سال 2000، جورج بوش و جان مک کین برای کسب نامزدی حزب جمهوریخواه به رقابت پرداختند که نتیجه آن گزینش آقای بوش و پیروزی نهایی او در انتخابات آن سال بود.

واکنش به 'انتخابات تاریخی'

سناتور جان مک کین در پذیرش شکست در مبارزات انتخاباتی این دوره، از برگزاری "انتخاباتی تاریخی" سخن گفت و افزود که پیروزی باراک اوباما سرآغاز عصری جدید برای میلیون ها آمریکایی آفریقایی تبار است.
آقای مک کین اظهار داشت که انتخاب اوباما نشان می دهد که "ایالات متحده می تواند فرصتی یکسان را در اختیار هرکس قرار دهد تا به رویاهای خود جامه عمل بپوشاند."
براساس ارزیابی های انجام شده، تعداد شرکت کنندگان در این انتخابات در دهه های اخیر بی سابقه بوده است.
پس از انتشار خبر پیروزی قطعی باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری، وی در جمع هواداران خود گفت که مردم آمریکا با برخی از جدی ترین چالش ها در یکصد سال اخیر روبرو هستند.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا از کسانی نیز که به او رای نداده اند درخواست کرد تا برای ایجاد جامعه ای پر امید و عادلانه به او یاری رسانند.
در ساعات اولیه اعلام خبر موفقیت باراک اوباما، شماری از رهبران و مقامات کشورهای مختلف جهان از این پیروزی استقبال کردند.
هو جیانتائو، رئیس جمهوری چین، مانوئل باروسو، رئیس اتحادیه اروپا و رهبران فرانسه، بریتانیا و ژاپن از جمله نخستین مقامات خارجی بودند که انتخاب آقای اوباما را به او تبریک گفتند.
رئیس جمهوری چین ابراز امیدواری کرد که روابط این کشور و آمریکا به سطح جدیدی ارتقا یابد و تارو آسو، نخست وزیر ژاپن، گفت که برای تقویت هرچه بیشتر روابط با ایالات متحده تلاش خواهد کرد.
همچنین، سوسیلو بامبانگ یودهویونو، رئیس جمهوری اندونزی، گفت که امیدوار است رهبری آقای اوباما به حل بحران اقتصادی جهانی کمک کند.
گزارش های رسیده از اندونزی حاکی از آن است که انتخاب باراک اوباما، که چهار سال از دوران کودکی خود را در این کشور گذرانده، با خرسندی بسیاری از مردم اندونزی مواجه شده است.
در کنیا، موای کیباکی، رئیس جمهوری، به مناسبت انتخاب باراک اوباما، روز پنجشنبه این هفته را در آن کشور تعطیل عمومی اعلام کرد.
بازارهای مالی جهان انتخاب اوباما را مثبت ارزیابی کرده اندپدر آقای اوباما در کنیا متولد شده بود و هنگام تحصیل در آمریکا، با مادر او ازدواج کرد هرچند این ازدواج به زودی به متارکه انجامید.
بازارهای مالی جهان نیز انتخاب باراک اوباما را مثبت ارزیابی کرده اند و شاخص بهای سهام در بورس ژاپن بیش از 4 درصد ترقی کرد و بازارهای سهام در سنگاپور، هنگ کنگ، استرالیا و زلاندنو نیز شاهد افزایش شاخص بهای سهام بودند.
روز گذشته، و با پیش بینی موفقیت باراک اوباما، شاخص بهای سهام در بازار بورس نیویورک حدود 3 درصد افزایش یافت و بازارهای سهام اروپایی نیز بین 4 تا 5 درصد رشد کردند.
اگرچه آقایان اوباما و مک کین در جریان مبارزات انتخاباتی برنامه های اقتصادی خود را به تفصیل بیان نکرده اند، اما به نظر می رسد که سرمایه گذاران در سرتاسر جهان نتیجه این انتخابات را تحولی مثبت ارزیابی می کنند.
به گفته برخی ناظران، نتیجه انتخابات دست کم نشان می دهد که با وجود دشواری های اقتصادی فعلی، مردم آمریکا نسبت به آینده خوشبین هستند و این کشور از توانمندی و انعطاف پذیری سیاسی و اجتماعی لازم برای در دست گرفتن رهبری جهان در دوره ای بحرانی برخوردار است.
دولت ایران هنوز نسبت به انتخاب باراک اوباما به ریاست جمهوری آمریکا واکنش رسمی نشان نداده است اما به گزارش خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - محمد حسن ابوترابی، نایب رئیس اول مجلس، در اظهاراتی در روز چهارشنبه این تحول را نشانه شکست سیاست دولت جمهوریخواه در آمریکا توصیف کرده است.
آقای ابوترابی گفته است که "اوباما می تواند با استفاده از تجارب شکست خورده بوش و سیاست های غلط او در خاورمیانه، به اصلاح رفتار خویش همت گمارد."
به گفته نایب رئیس اول مجلس ایران، سیاست های جورج بوش در قبال موضوع هسته ای ایران، جنگ در افغانستان و عراق و حمایت از اسرائیل "باعث انزوای آمریکا در میان ملل آسیا، جهان اسلام و کشورهای مستقل و آزادیخواه شده است."

امید به دگرگونی، نه فقط در آمریکا!

دویچه وله: همه خواهان "تغییر" اند. شعار "تغییر" اکنون یک نیروی وسیع توده‌ای را پشت سر دارد، نیرویی فراتر از مرزهای آمریکا. وعده‌ی "تغییر" را نمی‌توان به سادگی نادیده گرفت. اوباما در نطق پیروزی‌‌اش باز از "دگرگونی" سخن گفت.
با انتخاباتی که "تاریخی" خوانده می‌شود، برای نخستین بار یک تیره‌پوست رئیس جمهور ایالات متحده‌ی آمریکا شد. باراک اوباما به عنوان ۴۴ مین رئیس جمهور آمریکا پا به کاخ سفید می‌گذارد.

پیروزی خیره‌کننده

چیرگی باراک اوباما از حزب دموکرات بر رقیب جمهوری‌خواهش جان مک‌کین وضوح خیره‌کننده‌ای دارد. رئیس جمهور در آمریکا بنابر رسمی کهن غیر مستقیم انتخاب می‌شود. مردم اعضای یک مجمع انتخابی را برمی‌گزینند و آنانند که رئیس جمهور را انتخاب می‌کنند. مجمع ۵۳۸ عضو دارد. بر اساس آخرین تخمین‌ها ۳۴۹ تن از آنان باراکی هستند، ۱۶۳ تن مک‌کینی.
ایالت‌های مشهور به مردد، یعنی ایالت‌هایی که پیشاپیش معلوم نیستند آرایشان چه برآیندی دارد، نیز جانب باراک اوباما را گرفته‌اند. از جمله‌ی اینهایند فلوریدا، اوهایو پنسیلوانیا و ویرجینیا. مک‌کین بیشتر در ایالت‌های محافظه‌کار جنوبی موفقیت داشته است: در یوتا، آرکانزاس، کانزاس، کنتاکی و تنسی.
گفته می‌شود که میزان شرکت‌کنندگان در انتخابات بی‌سابقه است. جوانان، زنان، رنگین‌پوستان، لاتینوها (اسپانیایی‌زبان‌ها) عمدتا به اوباما رأی داده‌اند. مسئله‌ی عمده برای همه‌ی رأی‌دهندگان اقتصاد کشور بوده است.

زمانه‌ی دگرگونی

همه خواهان "تغییر" اند. شعار "تغییر" اکنون یک نیروی وسیع توده‌ای را پشت سر دارد. وعده‌ی دگرگونی را نمی‌توان به سادگی نادیده گرفت. رئیس جمهور تازه به هرحال ناچار است با موجی که خود به راه انداخته یا به تعبیری دیگر موجی که او را به سوی ایده‌ی "تغییر" کشانده، همراه شود. اوباما در نطق اعلام پیروزی‌اش در شیکاگو بر لزوم "دگرگونی" تأکید کرد. او گفت: «حالا زمانه‌ی دگرگونی در آمریکا رسیده است.»

غریو شادی طرفداران اوباما در برلین

امید به تغییر، فقط امید آمریکاییان نیست. مردم در سرتاسر جهان با دقت و هیجان انتخابات آمریکا را دنبال کردند. انتخابات آمریکا، موضوع اول رسانه‌های جهان است. در اروپا، شب گذشته، پارتی‌های انتخاباتی برپا بود. جوانان شرکت‌کننده در پارتی‌های پاریس و مادرید و برلین، در گفت‌وگو با خبرنگاران عمدتا از یک چیز سخن می‌گفتند: لزوم تغییر، تغییر در مناسبات جهانی، تغییر در سیاست اقتصادی و اجتماعی، تغییر در برخورد اهمال‌آمیز به مسئله‌ی محیط زیست.
ر/ خبرگزاری آلمان

اوباما: زمانه‌ی دگرگونی در آمریکا فرارسیده است

باراک اوباما در سخن‌رانی‌ای پس از اعلام پیروزی خود، به صدها هزار تن از طرفدارانش در شیکاگو گفت: «نقطه‌ی قدرت آمریکا نه در بازو‌، بلکه در ایده‌آل‌های آن، چون اصل دموکراسی است.»
رئیس‌جمهور آینده‌ی ایالات متحده‌ی آمریکا، باراک اوباما، بلافاصله پس از اعلام پیروزی برای صدها هزار تن از طرفداران خود در شیکاگو سخن‌رانی کرد. او در میان فریادهای شادی آنان، ابتدا گفت: «زمانه‌ی دگرگونی در آمریکا فرارسیده است.» اوباما تأکید کرد، نتیجه‌ی این انتخابات نشان می‌دهد که سرزمینی به نام آمریکا، بر فراز تمام مرزهای اجتماعی و قومی آن، وجود دارد. او گفت برگزاری چنین انتخاباتی: «دلیل قدرت دموکراسی است.»
اوباما هم‌چنین در این سخن‌رانی به توضیح اوضاع کنونی جهان و نقش آمریکا در آن اشاره کرد و گفت که «چالش بزرگی» در انتظار این کشور است: «آمریکا در حال حاضر در حال جنگ در دو کشور به‌سر می‌برد و با بزرگترین بحران اقتصادی روبرو است.» او ضمن اشاره به این که باید از شمار بیکاران آمریکایی کاست، گفت: «ولی این به زمان نیاز دارد. ما حداقل به یک سال وقت احتیاج داریم.» اوباما تأکید کرد: «ولی قول می‌دهم که از عهده‌ی این کار برخواهیم آمد.»

آرمان‌های من، نقاط قدرت آمریکا ست!

اوباما در این سخن‌رانی به طرفداران خود قول داد: «من همواره با شما صادق خواهم بود.» او از مردم آمریکا، از جمله از کسانی که به او رای ندادند، خواست با یکدیگر همکاری و از او پشتیبانی کنند. اوباما خطاب به آنان گفت: «من به کمک شما نیاز دارم.» او در میان فریاد‌های تأئیدآمیز هواداران خود گفت: «نقطه‌ی قدرت آمریکا نه در بازو‌، بلکه در ایده‌آل‌های آن، چون اصل دموکراسی است.»
اوباما که پیش‌تر سناتوری از ایالت ایلی‌نویز بود، اکنون اولین رئیس‌جمهور سیاه‌پوست آمریکا خواهد شد. جان مک‌کین، رقیب جمهوری‌خواه اوباما، بلافاصله پس از اعلام نتایج انتخابات به سود اوباما، به شکست خود اعتراف کرد. اوباما گفت که مک‌کین در مکالمه‌ای تلفنی، به او قول همکاری داده است.
اوباما از دوستان و خویشان خود به‌خاطر پشتیبانی همه‌جانبه از وی ابراز تشکر کرد. او همسر خود، میشل اوباما، را به عنوان "بانوی اول" ایالات متحده‌ی آمریکا اعلام نمود. اوباما هم‌چنین از رئیس برنامه‌های کارزار انتخاباتی خود، دیوید آکسلرود، تشکر کرد و از او به عنوان «مردی که بهترین مبارزه‌ی انتخاباتی را در تاریخ آمریکا رهبری کرده است.» نام برد.
ب. الف/ تاگس‌شاو

باراک اوباما، چهل و چهارمین رییس جمهوری آمریکا شد

رادیو فردا: باراک اوباما، رییس جمهوری منتخب آمریکا، در مراسم جشن پیروزی خود در «گراند پارک» شیکاگو، تاکید کرد که زمان تغییر برای آمریکا فرا رسیده است.
هزاران نفر از هواداران سناتور اوباما عصر سه شنبه در «گراند پارک» شیکاگو، جایی که او قرار بود پس از پیروزی سخنرانی کند، تجمع کرده بودند.
آقای اوباما، ۴۷ ساله، با پیروزی در انتخابات چهارم نوامبر نام خود را به عنوان نخستين رييس جمهوری آفریقایی تبار در تاريخ آمريکا به ثبت رساند.
با اعلام نتیجه انتخابات بسیاری از مردم با حضور در خیابان‌های نیویورک و واشینگتن، پیروزی باراک اوباما را جشن گرفتند.
باراک اوباما روز بيستم ژانويه سال ۲۰۰۹ ميلادی، سی ام دی ماه، به عنوان چهل و چهارمین رييس جمهوری ايالات متحده آمريکا ادای سوگند خواهد کرد.
سناتور جان مک کین، نامزد حزب جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری، در مراسمی که به صورت زنده از شبکه‌های تلویزیونی پخش شد، پیروزی باراک اوباما را در به وی تبریک گفت.
آقای مک کین که در فونیکس آریزونا صحبت می‌کرد، از شخصیت باراک اوباما تقدیر و از مرگ مادر بزرگ رییس جمهوری آینده آمریکا ابراز تأسف کرد.

نتایج اولیه؛ پیروزی با اختلاف چشمگیر

از نخستین ساعات شمارش آرا، خبرگزاری آسوشتیدپرس و شبکه‌های تلويزيونی «سی ان. ان»، «ام ان اس بی سی» و«ان. بی سی» بر اساس نتایج اعلام شده پيش‌بينی کردند که باراک اوباما، کانديدای حزب دمکرات، با اختلافی چشم‌گير به پيروزی خواهد رسيد.
شمارش آرا حکی از آن است که باراک اوباما در ۲۸ ایالت آمریکا به پیروزی رسیده و سناتور مک کین نیز نتیجه انتخابات در ۲۰ ایالت را به خود اختصاص داده است.
به جز چهار ایالت میسوری، مونتانا، ایندیانا و کارولینای شمالی که هنوز نتایج قطعی شمارش آرا در آنها اعلام نشده، سناتور اوباما در مجموع تا کنون ۳۳۸ رأی الکترال را از آن خود کرده است. چیزی بیشتر از دو برابر آرای آقای مک‌کین که تا این مرحله تنها ۱۵۹ رأی الکترال را جذب کرده است.
آقای اوباما از جمله در ايالت‌های کليدی ویرجینیا، پنسيلوانيا و اوهايو به پيروزی رسيده است. پیروزی در ایالت اوهایو از آن رو حایز اهمیت است که تا کنون هيچ از کانديداهای حزب جمهوری خواه قادر نبوده‌اند بدون پيروزی در انتخابات این ایالت مهم و تعیین کننده به کاخ سفيد راه يابند.
در ایالت‌هایی مانند نیو مکزیکو، پنسیلوانیا، نیو همشایر، ورمونت، نیوجرسی، مریلند، ماساچوست، منطقه واشینگتن «دی سی» و الینویز نیز کاندیدای حزب دمکرات به پیروزی رسیده است.
در مقابل در ایالت‌های جورجیا، اوکلاهاما، میسوری، تنسی، ویرجینیای غربی، کنتاکی و کارولینای جنوبی جان مک کین از رقیب دمکرات خود پیشی گرفته است. رسانه های آمریکایی گمانه زنی می کنند که آقای مک کین در این ایالت ها به پیروزی برسد.
در ایالت کلیدی فلوریدا نیز، باراک اوباما با پیشی گرفتن از سناتور مک کین آرای الکترال را از آن خود کرد. ایالت فلوریدا ۲۷ کالج انتخاباتی دارد.

روند برگزاری انتخابات

چهل و چهارمين انتخابات رياست جمهوری در نخستين ساعات بامداد روز سه شنبه چهارم نوامبر در شرق آمريکا آغاز شد و تا ساعات اولیه بامداد روز چهارشنبه به وقت شرق آمریکا، در ايالت‌های غربی ادامه داشت.
بر اساس زمان بندی انتخابات، ایالت آلاسکا آخرین ایالتی بود که که در ساعت ۱ بامداد چهارشنبه به وقت شرق آمریکا، رأی‌گیری در آن پایان یافت.
شعبه‌های رای گیری در حالی روز سه شنبه کار خود را آغاز کردند، که صف های طولانی از مردم در مقابل شعب اخذ رای شکل گرفته بود و رأی دهندگان آمریکایی، در روز سه شنبه، انتخابی تاريخی را رقم زدند.
ستاد انتخاباتی باراک اوباما با سازماندهی گروه‌هايی از زنان و جوانان، شهروندان آمريکايی را به رفتن به پای صندوق‌های رأی ترغيب می‌کرد و برآوردها حاکی از آن است که انتخابات چهارم نوامبر رکوردی تاريخی از حضور مردم ایالات متحده در انتخابات بر جای گذاشته باشد.
باراک اوباما به همراه خانواده خود سحرگاه روز سه شنبه با حضور در یک شعبه رای گيری در مدرسه‌ای در شيکاگو، رای خود را به صندوق ريخت.
تا پيش از روز انتخابات رياست جمهوری در چهارم نوامبر بيش از ۲۹ ميليون نفر در ۳۰ ايالت آمريکا، رای خود را به صندوق ها ريخته بودند.